Beamer kopen waar let je op

Als kind was ik altijd gefascineerd door grootbeeld projectie. Of het nu de projectie van ouderwetse stilstaande dia beelden was, of het projectren van een ouderwetse 8 mm film, die door mijn vader gemaakt was. Het liefst zat ik ok zo dicht mogelijk op het scherm, want dat gaf me het gevoel echt deel uit maken van wat er in de film gebeurde.

Als ik een film in de bioscoop beleefde en later op TV zag, dan viel de TV beleving altijd tegen. Met zo’n klein scherm zit je niet echt in de film je kijkt er wel naar, maar beleefd hem niet echt. Een geprojecteerde beelden maakte altijd meer indruk dan welk beeld dat ik op een televisie zag. Televisie is informatief, een geprojecteerd beeld is echte beleving.

Toen ik voor het eerst een betaalbare beamer zag wist ik meteen, wauw! Hiermee haal je de beleving van een een bioscoop in huis. Inmiddels heb ik al jaren geen TV meer, maar kijk speelfilms en series via mijn beamer.

Met een beeld van 3 meter breed heb ik de echte film beleving in mijn huiskamer., daar kan geen TV tegenop!

Een beamer kopen

In het vorige artikel in deze reeks Je eigen home cinema met beamer inrichten heb ik uitgelegd dat de beeldhoek het grote verschil is er een groot verschil is tussen een beamer en een TV en waarom dat zoveel uitmaakt in de beleving van een film. In dit artikel laat ik je zien waar je op moet letten bij het kopen van een beamer.

Beamer opties en specificaties

Bij het kopen van een beamer is het belangrijk om goed op de belangrijke opties en specificaties van een beamer te letten. Een optie is een eigenschap die een beamer wel of niet heeft. Ik leg je uit waneer een optie wel niet belangrijk is. Een specificaties is een eigenschap die in een getal wordt uitgedrukt. Ik vertel je wat deze getallen betekenen en hoe hoe groot elke specificatie moet zijn om optimaal van je beamer te genieten.

Licht opbrengst in ANSI Lumen

De belangrijkste specificatie van een beamer is de licht opbrengst. Deze wordt aangeven in ANSI lumen. De lichtopbrengst bepaald de helderheid van het beeld en bepaalt daarmee een groot deel van je filmbeleving. Kies je een een beamer met een te lage lichtopbrengst dan krijg je een beeld wat vaal of te donker is. Het is daarom belangrijk dat je een beamer kiest die voldoende licht geeft om in jou home cinema een helder beeld te projecteren. Maar hoeveel ANSI lumen is genoeg?

Wat zijn ANSI Lumen

De hoeveelheid licht die uit een lichtbron komt wordt aangegeven in lumen. Lumen is de international eenheid voor lichtopbrengst. In de praktijk wordt de eenheid lumen veel gebruikt om de lichtopbrengst van Led lampen aan te geven. Hierdoor zijn lampen van verschillende merken eenvoudig met elkaar te vergelijken.

ANSI lumen is de internationale standaard voor het meten van de lichtopbrengst van een beamer. Om het aantal ANSI lumen van een beaner te meten wordt in een donkere ruimte een standaard beeld geprojecteerd. Daarna worden er verspreid over het beeld meerdere metingen gedaan, waar een gemiddeld van wordt berekend. Deze strikte methode is ontworpen door het American National Standard Institute (ANSI). Hiermee is er een, merk onafhankelijke internationale eenheid met bijbehorende meet methode, waarmee de lichtopbrengst van een beamer wordt gemeten. ANSI lumen verteld je dus precies hoeveel licht er uit een beamer komt en is merk onafhankelijk.

Bronnen

Hoeveel ANSI lumen heb je nodig

Er zijn een aantal factoren die bepalen hoeveel ANSI lumen je minimaal nodig hebt voor een fijne home cinema ervaring.

 • De scherm breedte
 • De reflectie van het projectie vlak
 • Omgevingslicht, projecteer je bij daglicht of in een donkere kamer

De scherm breedte

Bij het projectren van een film wordt de totale lichtopbrengst van de beamer over het hele scherm verdeelt. Bij een groot beeld heb je een meer licht nodig voor een goede film beleving, dan bij een klein beeld. Maak je het beeld breder, dan wordt het ook hoger. Maak je het beeld 40% breder, dan wordt het oppervlak twee keer zo groot. Je hebt dan een beamer met twee keer zoveel lichtopbrengst nodig, om hetzelfde resultaat te halen.

De reflectie van het projectie vlak

In het artikel Je eigen home cinema met beamer inrichten heb ik uitgelegd dat je kunt projectren op een witgeschilderde muur of een beamerscherm. Een wit geschilderd muur geeft minder reflectie dan beamerscherm. Kies je voor een wit geschilderde muur dan heb een hogere lichtopbrengst nodig, dan bij het gebruik van een beamerscherm. Hoeveel meer hangt af van het de gebruikte verf en met welk beamerscherm je vergelijkt. In de praktijk kun je uitgaan een Factor 1,5.

Omgevingslicht

Bij het kijken van een film in je thuisbioscoop, heb je de fijnste beleving als je kamer helemaal verduisterd met goede verduisteringsgordijnen. Dit geeft de echte thuisbioscoop ervaring. Wil je toch overdag een film kunnen projecten, dan heb je een hogere lichtopbrengst nodig, om de film goed zichtbaar te maken.

Bij een normaal verlichte kamer, waar de zon niet direct naar binnen schijnt, heb je ongeveer twee keer zoveel lumen nodig als bij projectie in een donkere kamer.

Al deze factoren wegen mee bij het kiezen van de minimale lichtopbrengst van je beamer, maar je kunt ze ook in je voordeel laten werken. Wil je graag bij daglicht een film kunnen kijken, kies dan voor een beamerscherm wat geschikt is voor daglicht projectie. Dit type scherm heeft een hoge reflectie waarde, die de verhoogde lichtopbrengst eis voor daglicht projectie weer compenseert.

Hoeveel ANSI lumen moet je nieuwe beamer hebben

Je hebt het meeste plezier van je beamer als een lichtopbrengst kiest die die onder daglicht omstandigheden een goed beeld geeft. Je kunt dan ook overdag een film of YouTube video kijken. Heb je direct zonlicht in je kamer dan is het aan te raden om de gordijnen dicht te doen.

Bij een verduisterde kamer geeft deze beamer een super helder beeld, voor de beste thuisbioscoop ervaring. Te veel licht? De meeste beamers hebben een ECO stand waarbij ze minder licht geven. Handig als je een beamer hebt met een hoge lichtopbrengst. Overdag gebruik je de beamer op maximale lichtopbrengst, ’s avonds als het donker is kun je de lichtopbrengst dimmen naar de ECO stand.

Hieronder vind je een indicatie van beeld breedte en het minimala benodigd aantal lumen, onder verschillende omstandigheden. Omdat het aantal ANSI lumen van een beamer vaak in een mooie afgerond getal is, heb ik dit als uitgangspunt gebruikt.

Scherm en verduisterdScherm en daglichtWitte muur en verduisterdWitte muur en daglicht
1000200015003000
1250250020004000
1500300022504500
1750350027505000
2000400030006000
2250450035007000
2500500040008000
3000600045009000
35007000500010000
40008000600012000

In de eerset kolom zoek je de scherm breedte op die het dichts bij de scherm breedte komt die je wilt gaan projectren. Projecteer je op een scherm kijk dan in de eerste kolom voor een verduisterde kamer en in de tweede kolom voor daglicht projectie. Projecteer je op een witte muur, kijk dan in de derde kolom voor verduisterd projectie en in de vierde kolom voor daglicht projectie.

Beeldcontrast van een beamer

Het beeldcontrast van een beamer wordt opgeven in een verhouding tussen de donker en licht partijen. Een voorbeeld is 1: 20.000

Wat is beeldcontrast ratio

Contrast is de verhouding tussen het diepste zwart en het helderste wit wat een beamer kan weergeven. Omdat het donkerste zwart nooit helemaal zwart is kan contrast worden weergeven in de verhouding tussen, het minimale beetje licht wat het donkerste zwart weergeeft en de hoeveelheid licht bij het helderste wit.

Welke invloed heeft contrast

Het contract van een beeld heeft echt een grote invloed op de kijkbeleving. Een laag contrast geeft een zacht effect aan het beeld wat je ervaart als veel minder scherp dan bij een hoog contrast beeld. Een hoog contrast geeft dus een beleving van een scherper beeld.

Contrast bepalende factoren

Het contrast tussen licht en donkere beeldpartijen is niet alleen afhankelijk van de contrast specificatie van de beamer, maar is ook afhankelijk van het projectie vlak en het omgeving licht. Niet alleen het licht uit de beamer reflecteert via het scherm , maar ook omgevingslicht. Hierdoor verlaagt omgevingslicht het beeldcontrast.

Projecteer je in een verduisterde kamer, dan reflecteert er licht van het plafond en de muren terug naar het scherm. Ook dit gereflecteerde licht heeft een nadelige invloed op het uiteindelijk contrast. Eem hoog contract beamerscherm kan helpen deze reflectie te verlagen, waardoor het contrast bij daglicht projectie toeneemt.

Daglicht beamerscherm

Er zijn speciale daglicht beamerschermen die niet wit maar grijs zijn. Hierdoor reflecteren ze veel minder omgevingslicht. Natuurlijk wordt er ook minder licht uit de beamer gereflecteerd, maar de donker partijen in een scene komen beter tot hun recht, waardoor het geprojecteerde beeld in vergelijking met een wit scherm een hogere contrast heeft.

Marketingfabels over lichtopbrengst en contrast

Sommige webshops beweren dat je voor een thuisbioscoop geen beamer moet kiezen met een hogere lichtopbrengst dan 3.000 ANSI lumen. Volgens deze webshops ontstaat er door de hoge lichtopbrengst een lager contrast tussen lichte en donkere beeld partijen. Dit is een marketing fabel.

Om dat contract een verhouding is tussen lichte en donker partijen, is contrast niet van het aantal ANSI lumen. Wat er wel gebeurd is dat bij hogere lichtopbrengst en een zelfde contrast waarde zwarte partijen iets lichter zullen worden.

Bij een hoge lichtopbrengst, bijvoorbeeld 6.000 ANSI lumen, wordt een hoge contrast waarde belangrijk om een goed zwart te krijgen. Is bij een hoge lichtopbrengst de contrast waarde aan de lage kant, dan zal in een donkere kamer het zwart niet meer mooi zwart zijn, maar grijzig.

Toch zal je dit als kijker niet opvallen, omdat je ogen zich instellen op de hoeveelheid licht van de lichte partijen. Wat je oog waarneemt, is de verhouding tussen licht en donker en dat is nu precies wat de contrast waarde van een beamer aangeeft. Wil je in een lichte kamer bij daglicht films kijken, kies dan gerust voor ene beamer met een veel hogere lichtopbrengst dan 3.000 lumen. Dit zal zeker een betere beeld kwaliteit geven.

Hoeveel beamer contrast heb je nodig

Voor een thuisbioscoop heb je met een contrast verhouding van 10.000 al een goed beeld. Gemiddeld heeft een homecinema beamer een contrast verhouding van 15.000 De top beamers hebben een contrast verhouding van 20.000.

Presentatie beamers hebben een hoge lichtopbrengst om bij daglicht een goede prestatie te geven, maar hebben een veel lagere contrast verhouding. Hierdoor zijn ze en stuk goedkoper. Let bij het vergelijken van beamers voor je thuisbioscoop op dat je geen presentatie beamer met een laag contract kiest, maar een echte film beamer met een contract ratio van minimaal 1 : 10.000.

Wil je een top prestatie waarbij een hoog contract bijdraagt aan de beleving van een scherper beeld kies dan voor een contrast ratio van minimaal 1 : 20.0000

ToepassingMinimal contrats vehoudingGemiddeldTop prestatie
Presentatie beamer1.0003.0005.000 en hoger
Thuisbioscoop beamer10.00015.00020.000 en hoger

Projectieverhouding van een beamer (Throw ratio)

De projectie verhouding is een belangrijke waarde die vaak over het hoofd gezien wordt. Pas als de beamer wordt uitgepakt en opgesteld blijkt dat de beamer een veel kleiner beeld projecteert dan verwacht. Hoe kan dit?

Elke beamer is uitgerust met een lens die er voor zorgt dat het beeld van de beamer op het scherm of de muur wordt geprojecteerd. Er zijn twee factoren die bepalen hoe breed het beeld is wat de beamer projecteert.

De projectieverhouding van de beamer. (Throw ratio)

De projectieverhouding of throw ratio van een beamer geeft aan hoe ver een beamer van een scherm moet afstaan om een beeld van 1 meter breed te projectren. Dit getal staat bij de specificaties van de beamer. Heeft de beamer een zoom lens dan is de projectieverhouding instelbaar tussen de twee opgegeven waardes. Heeft de beamer een vast lens dan is dit een enkele waarde.

Bij een standaard beamer is de projectie verhouding groter dan één. Deze beamers moeten redelijk ver van het scherm staan om een groot beeld te krijgen. Een prima beamer voor een grote kamer. Bij een short throw beamers is dit getal kleiner dan één. Deze beamer geeft bij een korte afstand tot het scherm al een groot beeld. Een prima beamer voor een standaard of kleine kamer.

Afstand beamerscherm

De geprojecteerde beeld breedte hangt af van de afstand tussen d efemeer en het projectiescherm. Maak je deze afstand twee keer zo groot, dan wordt het geprojecteerde beeld ook twee keer breeder.

Weet je projectie verhouding van een beamer en de afstand van de beamer tot het scherm dan kun je de beeldbreedte eenvoudig uitrekenen.

Projectie breedte = afstand beamer tot scherm / projectieverhouding

Of omgekeerd, weet je waar je je beamer wilt opstellen en hoe breed je wilt projecteren, dan kun je eenvoudig uitrekenen wat de projectieverhouding of throw ratio van de beamen moet zijn.

Projectie verhouding (Throw ratio) = Afstand beamer to scherm / Projectie breedte

Praktijk voorbeeld short throw beamer

Bij het inrichten van je thuisbioscoop bepaal je eerst hoe breed je projectie vlak maximaal kan worden. Bij mij is dan 3,2 meter. Bij het opstellen van je beamer heb je vaak maar een beperkte keus waar je de beamer kunt neer zetten. In mijn huiskamer staat mijn beamer op een afstand van 1,9 meter van het scherm. Met deze twee maten kan ik de projectieverhouding die mijn beamer nodig heeft uitrekenen.

Projectie verhouding = beamer tot scherm afstand / gewenste beeldbreedte
Projectie verhouding = 1,9 / 3,2 = 0,59

De projectie verhoging is kleiner dan één, waardoor dit een short throw beamer wordt genoemd.

Ultra short throw

Wil je graag een groot beeld, maar heb niet de mogelijk om een beamer ver genoeg van het scherm te zetten, dan is een ultra short throw beamer een uitkomst.

Een ultra short throw beamer heeft een extreem kleine projectieverhouding van bijvoorbeeld 0,23. Wil je een beeld van 2,2 meter breed projecteren, dan hoeft de voorkant deze beamer maar 50 centimeter van de muur te staan.

Deze beamer kun je gewoon vlak voor je projectie muur zetten, want een ingebouwde spiegel zorgt er voor dat het beeld schuin omhoog wordt geprojecteerd. Hierdoor past deze beamer op een standaard TV meubel. TV er uit, beamer neerzetten aansluiten en kijken!

Welke beamer resolutie HD of 4K

De resolutie van een beamer geeft aan hoeveel pixels er gebruikt worden om het geprojecteerde beeld op te bouwen. Resolutie draagt bij aan een scherp beeld en is naast contrast een belangrijke factor in hoe gedetailleerd je een beeld waarneemt.

Het verschil tussen een hoge of lage resolutie valt vooral op als je een breed beeld projecteert waar j dicht bij zit.

Door sommige webshops wordt resolutie met de marketing term “scherpte” aangeduid.

Voor een thuisbioscoop heb je de keus uit volgende resoluties

ResolutieBeeldverhoudingPixels horizontaalPixels verticaal
Full HD (1080p)16 x 919201080
4K UHD (Ultra HD)16 x 938402160

Full HD

Vrijwel iedere film die je online kunt huren, kopen of streamen is Full HD. Hiermee is Full HD de standaard voor een thuisbioscoop.

Om deze films op hun volle resolutie weer te geven heb je minimaal een Full HD beamer nodig.

Projecteer je op een lagere resolutie dan mis je veel detail in de film. Het is dus verstandig om voor je thuisbioscoop een beamer te kopen met een minimaal een Full HD resolutie. Laat daarom beamers met een lagere resolutie zoals HD ready (720P) liever links liggen.

WUXGA

En een variant op Full HD is WUXGA. Met een held verhoudingen 16 x10 formaat wijkt iets af van het standaard speel film 16 x 9 formaat

WUXGA 16 x 10 heeft 1920 pixels horizontaal en 1200 verticaal. Dit beeld formaat komt overeen met de standaard verhoudingen van een computerscherm. En wordt daarom veel gebruikt voor presentatie beamers.

Het WUXGA formaat is voor een thuisbioscoop alleen intersant als je veel ouderwetse 4 x 3 content wilt projecteren. Je hebt met de projectie van een 4 x 3 beeld net even wat meer pixels en daardoor een iets scherper beeld dan bij Full HD.

Moderen speelfilm hebben allemaal een 16 x 9 beeld of hebben zelf een iets lager beeld hoogte. Kijk je voornamelijk moderne speelfilms, dan heb je geen WUXGA nodig en kun je gewoon kiezen voor Full HD.

4K UHD

Bij 4K is de resolutie twee keer zo groot in vergelijking met Full HD. Het beeld wordt hierdoor nog een stuk gedetailleerder.

Nu er steeds meer speelfilms in het 4K formaat worden aangeboden is het 4K formaat echt aan het doorbreken en wordt het kopen van een 4K beamer steeds interessanter.

Dit is ook te merken aan de prijzen van 4k thuisbioscoop beamers die aanzienlijk aan het dalen zijn. Hierdoor is een 4K beamer niet alleen meer voor professionals bereikbaar, maar is 4K binnen het bereik gekomen van iedereen die een thuisbioscoop wil inrichten om haarscherpe 4K speelfilms te bekijken.

Native 4K of pixel shift 4K

Er zijn een aantal verschillende technieken om een beeld met een 4K resolutie te kunnen projectren. Uit de test resultaten blijkt dat er voor huisbioscoop toepassingen geen belangrijke waarneembaar verschil tussen deze verschillende technieken is. Alle technieken geven een goed resultaat.

Native 4K resolutie

Bij een native 4K beamer heeft de beeldchip 3840 bij 2160 pixels. Dit geeft in principe het beste resultaat, maar is ook meteen de duurste oplossing.

Pixel shift

Omdat de native 4K beed chips duurder zijn dan de Full HD beeld chips, hebben fabrikanten naar een mogelijkheid gezocht om met de goedkopere Full HD beeld chips toch een 4K beeld te projectren. Dit is mogelijk door vier keer, zeer snel achter elkaar, een Full HD beeld te projecteren. Hierbij wordt elke beeld horizontaal en verticaal iets verschoven, waardoor de geprojecteerde pixels van de vier beelden netjes naast elkaar liggen. Hierbij worden dus vier beelden van ieder 1920 bij 1080 pixels geprojecteerd, wat een beeld van 3840 bij 2160 pixels, dus 4K oplevert.

De pixel shift methode is inmiddels dusdanig goed, dat er bij het projectren van speelfilms in een thuisbioscoop, weinig tot geen kwaliteit verschil is waar te nemen tussen native 4K en pixel shift 4K beeld.

Omdat een pixel shift 4K beamer een stuk goedkoper is dan een native 4K beamer, is een 4k pixel shift beamen zeker een goede aankoop

Is een 4K beamer het extra geld waard

Een Full HD beamer geeft al een prima beeld met veel detail, dus waarom zou je voor een duurdere 4K beamer kiezen.

Juist bij gebruik van een beamer zal een hogere resolutie positief opvallen. In een thuisbioscoop heb je snel een veel grotere beeldhoek dan bij een TV.

Bij 4K is de geadviseerde optimale kijkhoek verhouding 0,85. Bij een scherm van 3 meter breed geeft dit een kijkafstand van 2,5 meer. Een opstelling die in iedere standaard woonkamer past.

Bij deze setup is er een duidelijk verschil in detail te onderscheiden tussen Full HD en 4K. Maar ook bij gebruik een scherm met de helft van de breedte op dezelfde kijkafstand is er nog nog steeds meer detail te onderscheiden ten opzichte van Full HD. Een 4K is dus zeker zijn geld waard.

Voorwaarde is wel dat je een media speler gebruikt die 4K ondersteunt, zoals de 4K Apple TV en je 4K films afspeelt. Een normale HD film ziet er natuurlijk ook goed uit met een 4K beamer, maar zal niet de extra details hebben van de de 4K versie.

Gelukkig komt er steeds meer 4K materiaal op de markt. Heb je films via Apple iTunes gekocht en komt de 4K uitvoering beschikbaar, dan kun je die gratis downlanden. Bij Apple betaal niets extra’s voor 4K versie. De 4K versie heeft de zelfde prijs de Full HD versie.

Wat 4K nog interessanter maakt is de mogelijkheid voor een nog betere en veel realistischere kleurweergave. Je leest hier alles over in het volgende hoofdstuk, HDR kleur weergave.

Bronnen 4K

HDR kleur weergave

Kies je voor 4K resolutie, dan is het belangrijk om te weten dat je ook kunt kiezen voor HDR. HDR is een afkorting van High Dynamic Range. In het Nederlands, Hoge Dynamische Range.

Bij HDR wordt er per beeld pixel meer informatie gebruikt. Deze extra informatie wordt gebruikt om een groter kleuren spectrum weer te geven. Hierdoor worden de primaire kleuren geel en groen, zijn levendiger en meer verzadigd weergeven.

Een HDR beamer geeft een film weer in een hogere kleurdiepte, waardoor een veel rijker kleur weergaven en realistischere filmbeleving ontstaat.

Geschiedenis van kleurweergave

Ons menselijk oog is staat om een grote schakering van kleuren met grote contrasten waar te nemen.

We kunnen als mens veel meer kleuren waarnemen, dan met een standaard televisie of beamer kan worden weergeven. Onze huidige kleurweergave van televisie en beamers is nog steeds op deze oude standaard gebaseerd.

Veel speelfilms worden tegenwoordig opgenomen met filmcamera’s die een veel groter kleur en helderheid bereik hebben. Hierdoor leggen deze camera’s meer kleuren en diepere contrasten vast.. Normaal wordt deze informatie bij speelfilms die je huurt of koopt niet gebruikt omdat standaard apparatuur deze extra informatie niet kan weergeven.

Omdat de technologie van beeldschermen en beamers steeds beter wordt is besloten, om een nieuwe norm in het leven te roepen die deze informatie wel meestuurt, zodat een mooier en realistischer beeld kan worden weergeven. Deze nieuwe norm heet HDR, of voluit High Dynamic Range.

Bij een HDR films wordt de extra kleur en helderheid informatie die in de HDR opname beschikbaar is gebruikt. Een HDR film neemt hierdoor ook meer opslag capaciteit in beslag, dan een niet HDR film. Om een HDR film weer e geven heb je wel HDR apparatuur nodig.

Maakt HDR veel verschil uit

Ja zeker! Door het gebruik van een grotere kleuren spectrum is de kleur weergave rijker. De heldere en donker partijen hebben meer detail. Een HDR film weergeven op een HDR beamer geeft een veel rijkere en diepere beleving. Het is zeker de moeite waard om in HDR te investeren, het geeft een intensere en diepere beleving van een film scene.

Om van HDR film te genieten is het belangrijk dat zowel je beamer en je media speler de HDR norm ondersteunen.

Verschillende HDR standaarden

Zoals vaak bij het introduceren van nieuwe technologie, worden door verschillende bedrijven onafhankelijk van elkaar verschillende normen uitdacht. Voor HDR speelfilms zijn twee verschillende normen in omloop. Dolby Vision en HDR10.

Dolby Vision HDR is ontwikkeld door het bekenden dolby laboratorium. Om deze standaard te gebruiken moeten fabrikanten licentie en certificeringskosten betalen. Daar had een groep fabrikanten natuurlijk niet veel zin in. Ze hebben hun inspanningen gebundeld en een eigen standaard HDR standaard ontwikkeld deze is bekend als HDR10.

De HDR10 standaard heeft minder mogelijkheden en een lager dynamisch bereik dan Dolby Visio. Maar de verschillen zijn voor normale gebruiksomstandigheden niet echt groot.

 • Een Dolby Vision HDR film is te herkennen aan het het Dolby Vision logo
 • Een HDR10 Film is te herkennen aan het HDR logo.

HDR10 of Dolby Vision, wie wordt de winnaar?

Wie de winnaar wordt hangt niet alleen af van wat het beste systeem is.

Welk HDR formaat er voor een film gebruikt wordt is niet de keuze van waar je een film koopt of huurt, maar van de maatschappij die de film uitbrengt. Zo vindt je in iTunes film store beiden. Een aantal 4K films zijn uitgebracht in Dolby Vision en de andere films zijn uitgebracht in HDR10.

Geluk wordt een groeiend aantal films uitgebracht zijn in zowel Dolby Vision als HDR10.

Wel of geen HDR beamer

Is HDR een belangrijk beamer feature. Het antwoord is ja! HDR is door de veel beter kleurweergave en hoger contrasten zeker de moeite waard ook op een beamer.

De HDR feature van een beamer, komt vooral goed tot zijn recht in een verduisterde kamer. Kijk je bij daglicht dan zal het omgevingslicht een deel van de hogere dynamische range te niet doen.

Natuurlijk is het ook mogelijk om gewone films zonder HDR op een HDR beamer weer te geven, maar deze profiteren natuurlijk niet van de HDR optie van de beamer.

Beamer met HDR10 of Dolby Vision

Op dit moment zijn er alleen maar HDR10 beamer te koop en geen Dolby Vision beamers, omdat Dolby nog geen Dolby Vision certificeringsprogramma voor beamers heeft. Er is dus helaas nog geen mogelijkheid om speelfilms die alleen in Dolby Vision beschikbaar zijn via een beamer in HDR te projectren. Dolby Vision films worden via een beamer in de standaard kleuren rang weergeven.

Om films in HDR te bekijken heb je niet alleen een HDR beamer nodig, maar ook een media speler of Blue ray speler die HDR ondersteunt. Het is dus niet mogelijk om je oude niet HDR apparatuur te gebruiken

Bronnen HDR

Projectie technologie

Voor het projecteren van een video beeld hebben verschillende fabrikanten hun eigen technologieën ontwikkeld. Voor jou als kijker maakt het weinig uit welke projectie technologie een beamer gebruikt. Wat belangrijk is, is dat een beamer een mooi helder en contrastrijk beeld geeft.

Omdat in veel webshops uitgebreid aandacht wordt besteed aan de projectie technologie van een beamer, ga ik hier toch kort in op de verschillende technologieën en belicht daarbij de in het oog springende voor- en nadelen.

DLP

DLP of voluit Digital Light Processing, werkt met een Digital Micromirror Device of DMD. Een DMD is een chip met een matrix van super kleine beweegbare spiegeltje. Deze spiegeltjes laten afhankelijk van hun stand een pixel in het beeld wel of niet \ oplichten.
Om een kleuren beeld weer te geven wordt er een kleurenwiel met een rode groene en blauwe sector gebruikt, dat voor de lamp in de beamer zit. Dit keuren wiel wordt door een motortje aangedreven, waardoor het snel ronddraait. Hierdoor worden snel achter elkaar rode, groen en blauwe beeld pixels geprojecteerd.

DLP is een voordelig technologie waardoor de prijs van DLP beamer laag is. Er zit helaas een nadeel aan de techniek. Bij snel bewegen van je hoofd en bij snelle actie scènes kan een kortstondig regenboog effect in het beeld ontstaan. Sommige mensen zijn hier gevoeliger voor dan anderen. Weet je van jezelf dat je hele snelle lichtwisselingen kunt waarnemen, dan kun je beter geen DLP beamer kopen maar voor de iets duurdere LCD technologie kiezen.

Bronnen DLP

LCD

Bij een LCD of voluit Liquid Crystal Display beamer wordt het licht van de lamp met twee dichroïsche spiegels in de kleuren rood, groen en blauw gesplitst. Deze drie kleuren worden ieder door hun eigen LCD shutter geleid. De LCD shutters bepalen voor elke beeld pixel hoeveel licht er van elke kleur wordt doorgelaten. Het licht wat door uit drie LCD shutters komt wordt via een prisma gecombineerd tot een licht bundel die door de lens op het scherm wordt geprojecteerd.

Een LCD beamer heeft door de drie parallel werkende LCD schutters nooit last van het beruchte regenboog effect, wat kan optreden bij een DLP beamer. Een LCD beamer is wel iets duurder dan een DLP beamer.

Een beamer met LCD techniek, wordt door webshops 3LCD of LCD genoemd er is geen verschil tussen deze twee aanduidingen.

LCOS, D-ILA, SXRD

Liquid Crystal on Silicon is een techniek die veel lijkt op de LCD. Het licht van de lamp wordt in de drie primaire kleuren gesplitst en per kleur naar de LCOS geleid. Het licht wat uit de LCOS komt wordt door een prisma weer gecombineerd en daarna via de lens op het scherm geprojecteerd.

Het verschil tussen deze technieken is dat een LCD shutter is dat licht wel of niet doorlaat en een LCOS chip het licht wel of niet reflecteert. Hierdoor kunnen een LCOS beamers een veel hoger contrast weergeven dan DLP en LCD beamers. Daarnaast heeft LCOS beamer een bijzonder mooi beeld door de natuurlijke kleurweergave.
Verschillende merken hebben hun eigen benaming voor deze techniek. De naam LCOS komt van Canon, JVC noemt het D-ILA en Sony noemt het SXRD. Het principe is bij alle merken hetzelfde.

Helaas is de LCOS techniek wel een stuk duurder dan DLP en LCD. Daarom vindt je de LCOS techniek alleen in de duurder thuisbioscoop beamers.

Bronnen LCD

Geluid productie van ingebouwde ventilators

Je staat er misschien niet meteen bij stil, maar vrijwel elke beamer heeft één of meerdere ingebouwde ventilators. Deze zijn nodig om de warmte van de projectie lamp af te voeren.

Voor veel mensen is het geluid van een beamer ventilator niet storend, zeker als de beamer aan het plafond hangt heb je er weinig last van. Ben je gevoelig voor geluid, dan is het handig om een beamer te kiezen die zo stil mogelijk is.

Het geluidsniveau van een beamer wordt weergeven in deci Bell afgekort dB. Hoe lager het getal in dB, hoe lager het geluidsniveau van de beamer ventilators. Wil je een stille beamer kies dan voor een geluid productie van 30 dB of minder.

Let op dB een logaritmische aanduiding, 3 dB minder betekend een halvering van het geluid. Een verschil van 6 dB is seen geluid reductie van vier keer.

Aansluitmogelijkheden

HDMI

HDMI is de universele standaard voor het digitaal overbrengen van video en audio signalen. Met de komst van de HDMI standaard is het aansluiten van een home cinema apparatuur bijzonder eenvoudig geworden.

De voordelen van HDMI

 • Voor video en audio is maar één kabel nodig
 • Met HDMI kun je het signaal van het ene naar het andere apparaat doorlussen.
 • Door de robuuste digitale codering is het HDMI signaal ongevoelig voor interferentie.
 • Een HDMI verbinding werkt gewoon goed of hij werkt helemaal niet.
  Koop je en nieuwe beamer koop er dan altijd een die voorzien is van een HDMI aansluiting.

VGA

VGA is de traditionele analoge beeld aansluiting. Veel beamers hebben nog steeds een VGA aansluiting. VGA is handig om een laptop die van een VGA aansluiting heeft op je beamer aan te sluiten.

De nadelen van VGA

 • Alleen video overdracht
 • Oudere standaard voor beeld overdracht
 • Analoog signaal, waardoor een hoge gevoeligheid voor ruis en interferentie, vooral te merken bij lange en goedkope kabels

Voor een thuisbioscoop beamer is VGA alleen intersant als je oude apparatuur wilt aansluiten die niet over niet over een HDMI aansluiting beschikt. Kun je kiezen tussen aansluiten via VGA of HDMI, kies dan altijd voor HDMI, dat geeft de beste kwaliteit.

Samenvatting

Na het lezen van dit artikel heb je een goede overzicht welke eigenschappen en specificaties belangrijk zijn.

Aan de hand van je eigen home cinema wensen, kun je nu eenvoudig bepalen welke eigenschappen voor jou belangrijk zijn.

Met deze waardes kun in iedere online beamer store de beamer vinden die prefect bij jou thuisbioscoop wensen past.

Ik zet nog even de belangrijke specificatie op rijtje.

Beeld breedte

Begin met het bepalen hoe breed wil je kunnen projectren. Kies hierbij de grootst mogelijk breedte. Denk nooit te klein! Tussen drie en vier meter is echt een mooie breedte voor een thuis bioscoop.

Projectie verhouding (throw ratio)

Kijk waar je de beamer kunt plaatsen en meet de afstand van beamer tot scherm.

De Projectie verhouding (Throw ratio) = Afstand beamer to scherm / Projectie breedte
Je kunt een beamer met zoomlens kiezen waarbij de door jou uitgerekende Throw ration in de zoom range ligt, oef je kunt een beamer kiezen met een throw ration die het dicht bij de berekende waarde ligt.

ANSI lumen

Belangrijk bij het bepalen van het aantal ANSI lumen.

 • Wil je in een verlichte ruimte projectren, of kun je de kamer goed verduisteren
 • Wil je projectren op een witte muur of plaats je voor beter resultaat een beamerscherm.

Selecteer de juiste kolom en zoek aan de hand van de gewenste projectei breedte het aantal benodigde ANSI lumen in onderstaande tabel op. Hit getal is het minimaal aantal ANSI lumen wat een beamer nodig heeft om een mooi helder beeld te projecteren. Meer ANSI lumen mag altijd.

Scherm en verduisterdScherm en daglichtWitte muur en verduisterdWitte muur en daglicht
1000200015003000
1250250020004000
1500300022504500
1750350027505000
2000400030006000
2250450035007000
2500500040008000
3000600045009000
35007000500010000
40008000600012000

Resolutie

Kies voor een thuisbioscoop tussen Full HD of 4K. Met Full HD heb je al een prima beeld voor een mooie prijs. Heb je voldoende budget dan kun je ook voor 4K kiezen. Op een groot scherm is 4K zeker de moeite waard en er komen steeds meer films in 4K resolutie uit.

HDR

Kies je voor een 4K beamer en kijk je regelmatig in een verduisterde kamer, dan zal HDR voor de veel rijkere kleur weergave zorgen en een extra dimensie aan het film kijken toevoegen.

Er verschijnen steeds meer meer 4K films in het HDR formaat, waardoor de extra investering voor een HDR beamer zeker het geld waard is.

Projectie techniek

Projectie technologie is een ondergeschikte keus geworden omdat beamer fabrikanten de verschillende technieken vervolmaakt hebben. Er is weinig verschil, tenzij je heel gevoelig bent voor het Rainbow effect. Ben je hier niet gevoelig voor, kies dan gewoon een beamer die bij je budget past, zonde rop de projectie techniek te letten.

Geluid productie

Ben je gevoelig voor geluid, kies dan een beamer die minder dan 30 dB geluid maakt. Een lager getal is minder geluid, 3 dB minder betekend de helft minder geluid.

Aansluitmogelijkheden

Kies altijd een beamer met HDMI aansluiting. Wil je oude apparatuur aansluiten dan is VGA handig. Heb je de keus tussen aansluiten via HDMI of VGA kies dan altijd voor HDMI.

Scroll naar boven