Bluetooth accessoire kopen, let goed op deze eigenschappen

Op deze pagina vind je alle handige informatie die het kopen van Bluetooth accessoires eenvoudig maakt. Klik of tab op de accessoires waar je meer over wilt weten.

Wat is Bluetooth

Bluetooth is een draadloze technologie om eenvoudig apparaten met elkaar te verbinden. Denk hierbij aan het verbinden van een draadloze muis en een toetsenbord met je laptop, maar ook aan een Bluetooth headset met je smartphone. Maar de mogelijkheden houden daar niet op. Bluetooth kan ook uitstekend gebruikt worden voor het verbinden van je smartphone met je autoradio of carkit, waardoor je eenvoudig handsfree kunt bellen en muziek van je smartphone via audio installatie in auto kunt beluisteren. Dit biedt ook nog extra opties zoals het weergeven van track en artiest informatie en het op afstand bedienen van je smartphone. Bij de luxere sets is het ook mogelijk om met stemcommando’s mensen uit je telefoonboek te bellen.

Bluetooth oorsprong en geschiedenis

Bluetooth is in 1994 door de Nederlander Jaap Haartsen bedacht. Hij werkte als ingenieur voor het het Zweedse Ericson, in die tijd een belangrijke fabrikant van mobiele telefoons.  Er was in die tijd nog geen mogelijkheid om randapparatuur zoals een headset draadloos op een mobiele telefoon aan te sluiten, maar veel menen zouden dat wel graag willen. Er was dus duidelijk een behoefte aan een mogelijkheid om een headset draadloos en goedkoop, eenvoudig met met een telefoon te verbinden. Met vooruitziende blik bedacht Jaar Haartsen voor Ericson een techniek die een alternatief is voor bekabelde verbindingen tussen allerlei apparaten en hun randapparatuur. Er waren en aantal voorwaarden. De techniek moest ook goedkoop worden en mocht  maximaal $ 5,- voor een chipkosten. De nieuwe techniek mocht maar weinig stroom verbruiken, zodat de accu in bijvoorbeeld een telefoon lang blijft werken op één lading. De te overbruggen afstand hoeft niet al te groot te zijn een paar meter is voor vrijwel alle toepassingen genoeg. De techniek werd genoemd naar de Deens, Norose Vikingkoning Harald Blåtand die het christendom naar Scandinavië heeft gebracht.  Het woord Blåtand betekend in het Engels: Bluetooth en in het Nederlands Blauwe tand, wat duidelijk terug te zien is in het logo.

In die tijd waren ook andere fabrikanten zoals Nokia, Toshiba, IBM en Intel druk bezig met het ontwikkelen van hun eigen draadloze verbindingstechnieken. Gelukkig zagen alle fabrikanten snel in dat het voor klanten veel handiger is om één centrale standaard te hebben die voor alle apparaten werkt. Je hoeft dan niet op te letten welk merk je koopt. Met het bluetooth logo weet je dat een draadloze headset  goed met je smartphone samenwerkt. Voor dit doel werd in 1998 werd de Bluetooth Special Interest Group opgericht (Bluetooth SIG) . Dit platform zorgt er voor dat de BT standaard centraal beheerd wordt en steeds verder uitgebreid kan worden. Een jaar na het oprichten van de BT SIG, sloten andere belangrijke merken zoals Microsoft, Motorola, 3Com en Lucent zich bij het Bluetooth platform aan. Hierdoor werd de Bluetooth standaard meteen breed gedragen en is wereldwijd een groot succes geworden.

Waarom Bluetooth appraten gebruiken

Bluetooth is met name handig om apparaten draadloos met elkaar te verbinden over een korte afstand. Je hebt op deze manier geen last meer van een spaghetti aan snoeren. De verbinding met je muis, toetsenbord en headset zijn geheel draadloos. Als je eenmaal een bluetooth apparaat in gebruik hebt, zul je merken dat het veel handiger is dan een apparaat dat je met een kabeltje moet verbinden. Er zijn veel verschillende soorten apparaten die met Bluetooth uitgerust zijn te koop. Wat ooit begonnen is als een techniek om een eenvoudige headset met een simpele GSM telefoon te verbinden is uitgegroeid tot een draadloze technologie met heel veel verschillende mogelijkheden. Hieronder vind je een overzicht van de apparaten die gebruik maken van een draadloze Bluetooth verbinding.

Bluetooth Luidspreker

Je hebt altijd je favoriete muziek op je smartphone bij je, of je hebt een abonnement op Apple Music of Spotify. Zo kun je waar je ook bent genieten van je favoriete muziek. Helaas is het volume van een het kleine luidsprekertje in een smartphone is altijd beperkt. De bassen komen ook niet goed tot hun recht. Een externe luidspreker maakt muziek luisteren meteen een stuk leuker. Een bluetooth speaker is dan een echte aanrader, omdat deze gemakkelijk mee te nemen is en eenvoudig in gebruik is. Je verbind de bluetooth speaker met je smartphone, dit heet pairen en je kunt direct van een veel betere geluid genieten.  Daarna herkenen de smartphone en de speaker elkaar automatisch zodra ze bij elkaar in de buurt zijn. Geen gehannes meer met snoertjes, maar draadloos genieten van je favoriete songs. Bluetooth speakers zijn erin vele maten en soorten. Je leest hier alles over op de speciale Bluetooth pagina.

Vergelijk Bluetooth speaker prijzen en levertijden bij de volgende webshops. Klik of tab op een logo.

Koop Bluetooth accesoires

Bluetooth Headset

Luister je graag naar muziek via een headset of oordopjes, maar ben die lastige snoertjes zat? Met een bluetooth headset is het veel aangenamer muziek luisteren. Je hebt veel meer bewegingsvrijheid dan met een headset met draadjes. Je kunt je smartphone in je jas-, broekzak of tas steken end draadloos van je muziek genieten. Afhankelijk van het type is een bluetooth headsets uitgerust met een of meerdere toetsen. Met deze toetsen kun je het volume in stellen, naar een volgend of vorig nummer springen of de muziek pauzeren. Een bluetooth set is ook ideaal voor liefhebbers van luisterboeken.

Bluetooth headsets zijn er in twee soorten. Met één of met twee luidsprekertjes. De uitvoering met één is bedoelt voor handsfree bellen en hebben audio kwaliteit op spraak niveau. De uitvoering met twee luidsprekers hebben een hoge audio kwaliteit die geschikt is voor muziek luisteren. De uitvoering met twee oorschelpen of dopjes is ook te koop met een ingebouwde microfoon. Hierdoor zijn ze ook geschikt voor handsfree bellen en communicatie tijdens het gamen. Bluetooth headsets zijn in vele uitvoeringen te koop. Je leest alle details op de speciale Bluetooth headset pagina.

Vergelijk Bluetooth headset prijzen en levertijden bij de volgende webshops. Klik of tab op een logo.

Koop Bluetooth accesoires

Bluetooth Muis en Trackpad

Voor een laptop computer is een draadloze muis favoriet. Zodra je Laptop op tafel staat, zet je het schakelaartje op je muis aan en kun je meteen aan de slag. Geen gepruts meer met kabeltjes en stekkertjes, je kunt meteen aan de slag met je werk. Wat voor muizen geldt, geldt natuurlijk ook voor trackpads. Lekker draadloos. Je kunt hem pakken wanneer je hem nodig hebt en meteen beginnen. Geen gedoe meer met kabeltje die ergens in een verborgen hoekje moet inprikken. Bij het kiezen van een bluetooth muis of trackpad zijn er veel factoren die meespelen bij het maken van een goede keuze. Bluetooth muizen en trackpad’s zijn er in verschillende uitvoeringen.  Lees alle details op de speciale Bluetooth muis en trackpad pagina.

Vergelijk Bluetooth Muis en Trackpad prijzen en levertijden bij de volgende webshops. Klik of tab op een logo.

Bluetooth accessoiresKoop Bluetooth accessoiresKoop Bluetooth accesoires

Bluetooth Toetsenbord

Naast een draadloze muis is een draadloos toetsenbord ook een uitkomst. Je kunt ze op zowel je desktop machine gebruiken als op je laptop. Maar wist je dat er ook draadloze toetsenborden voor je iPad en andere taberts zijn? Deze toetsenborden maken het werken met een iPad of tablet nog aangenamer. De toetsenborden zijn vaak voorzien van een handig hoesje waar je je iPad in kunt teken en past daardoor makkelijk in je tas. Een draadloos toetsenbord scheelt een hoop draden wirwar. Schakel je laptop, iPad, of laptop aan en je kunt meteen aan de slag. Wil je meer weten, ga dan naar de speciale pagina en lees alles wat je meteen voordat je een draadloos toetsenbord aanschaft. 

Vergelijk Bluetooth Toetsenbord prijzen en levertijden bij de volgende webshops. Klik of tab op een logo.

Bluetooth accessoiresKoop Bluetooth accessoiresKoop Bluetooth accesoires

Bluetooth Game controllers

Naast serieuze toetsenborden en muizen is het tijd voor een spelletje. Met een draadloze gamepad kun je optimaal van je spel genieten. Geen gedoe met met korte kabels die je bewegingsvrijheid beperken. Met een draadloze gamepad heb je Lekker de vrijheid om te staan of zitten waar je wilt. Iemand mee laten spelen? Je kunt hem zo een Bluetooth gamepad toe werpen.Vangen! Kijk voor de aanschaf van een draadloze game pad of je console bluetooth heeft en welke gamepad comptabel zijn met je game console. Je kunt kiezen uit een groot assortiment van game controler’s. De klassieke game controller, Flightsticks controller’s, Race sturen, stoelen, Vr brillen en game headsets.

Vergelijk Bluetooth game controller prijzen en levertijden bij de volgende webshops. Klik of tab op een logo.

Bluetooth accessoiresKoop Bluetooth accessoiresKoop Bluetooth accesoires

Bluetooth adapter

Mocht je PC of laptop geen ingebouwde Bluetooth chip hebben, dan kun je eenvoudig een kleine bluetooth adapter in een USB poort prikken. Deze adapter’s worden vrijwel altijd automatisch herkend, waarna ze klaar zijn voor gebruik. je meteen kunt pairen met een draadloze muis, toetsenbord of ander Bluetooth apparaat. Wilde van de nieuwste Bluetooth norm gebruik maken die niet op je PC of laptop zit, dan is een bluetooth adapter de ideale keus. Voor weinig geld ben je helemaal up to date. Kijk voordat je een er een koopt op de speciale bluetooth adapter pagina.

Vergelijk Bluetooth adapter prijzen en levertijden bij de volgende webshops. Klik of tab op een logo.

Bluetooth accessoiresKoop Bluetooth accessoiresKoop Bluetooth accesoires

Bluetooth carkit

Een draadloze carkit is een ideale reisgenoot. Je kunt zonder je handen van het stuur en je ogen van de weg te halen een telefoongesprek maken. Je zit nooit meer in de auto naar je telefoon te zoeken die ergens in zak zit te bellen. Als je smartphone eenmaal met een je carkit is gepaired, dan wordt de telefoon herkent zodra  je in je auto bent gestapt. Je hoeft hem niet eens uit je zak te halen. Je kunt handsfree telefoontjes aanpakken en maken. De duurdere carkits hebben extra features zoals, stem herkenning voor het bellen van personen uit je adresboek. Is de carkit gekoppeld met je car audio system dan kun je meteen je favoriete muziek door je auto laten schallen. Bluetooth carkits zijn in alle maten en soorten te koop. Van goedkope batterij gevoed apparaten die je op je zonneklep vast klipt, tot dure en uitgebreide inbouw sets met veel functionaliteit.

Vergelijk Bluetooth carkit prijzen en levertijden bij de volgende webshops. Klik of tab op een logo.

Bluetooth accessoiresKoop Bluetooth accessoiresKoop Bluetooth accesoires

Speelgoed & gadget’s, Star Wars BB8

Wat is er nu lekker dan interactief speelgoed en gadgets die je met je iPhone kunt besturen. Een mooi voorbeeld is het levensechte miniatuur BB-8 robotje uit Star Wars  Dit robotje kun je via Bluetooth vanaf je Smartphone besturen. Het enige wat je hoeft te doen is de app downloaden voor je iPhone, Windows- of Android phone, via Bluetooth pairen en je kunt BB-8 op commando door de hele kamer laten rollen en missie laten uitvoeren.

Vergelijk BB8 prijzen en levertijden bij de volgende webshops. Klik of tab op een logo.

Bluetooth accessoiresKoop Bluetooth accessoires

Horloges en Smartwatch met bluetooth

De Apple watch is een van de eersten mooiste en ook duurste horloges die uitgebreid gebruik maken van een bluetooth verbinding om informatie uit te wisselen met je iPhone. Je kunt via deze verbinding van allerlei handige functies inclusief internet gebruik maken. Er komen steeds meer horloges op de markt die ook gebruikmaken van bluetooth om een koppeling te maken met je smartphone. Ga voordat je er een koopt eens na welke functies je zou willen gebruiken en kijk dan welke modellen die functies bieden.

Vergelijk Bluetooth horloge en smartwatch prijzen en levertijden bij de volgende webshops. Klik of tab op een logo.

Bluetooth accessoiresKoop Bluetooth accessoiresKoop Bluetooth accesoires

Bluetooth audio zender, ontvanger, audio streamer

Geen bluetooth chip in je muziek speler of Hifi-installatie. Geen nood. Je kunt elke muziek speler met een audio jack uitgang aansluiten op een Bluetooth audio zender. Op deze manier kun je toch je draadloze bluetooth speaker op je muziek speer aansluiten. Maar anders om kan ook. Met een bluetooth audio ontvanger, rust je elke Hifi instalatie eenvoudig uit met een Bluetooth aansluiting.  Op deze manier kun je vanaf je smartphone je favoriete muizen draadloos snaar je Hifi installatie streamen. Ben je veel onderweg in je auto? Er zijn audio ontvangers te koop die je in de 12 volt auto aansluiting kunt prikken en met een kabeltje met je auto audio kunt verbinden. Zo kun je in de auto van al jee muziek op je smartphone genieten.  Er zijn ook audio ontvangers met een ingebouwde audio versterker waar je rechtstreeks twee passieve boxen op aan kunt sluiten. Handig voor op zolder, de hobby kamer of de garage. Voor samenwonenden koppels met een verschillende muziek smaak zijn er Bluetooth zenders die twee headsets gelijktijdig van muziek kunnen voorzien. Audio zenders en ontvanger worden ook wel audio streamers genoemde.

Vergelijk Bluetooth audio adapter prijzen en levertijden bij de volgende webshops. Klik of tab op een logo.

Bluetooth accessoiresKoop Bluetooth accessoiresKoop Bluetooth accesoires

Bluetooth Printers

Een veel minder bekende toepassing is het draadloos printen van foto’s via bluetooth. Op feestje maken veel menen foto’s met hun smartphone, maar die zie of achter af of of helemaal niet. Je maakt natuurlijk helemaal de blits als je meteen die echt leuk foto’s rechtstreeks kunt afdrukken en aan mensen kunt meegeven of op een fotowals ophangt. Een fotoprinter met Bluetooth is daar ideaal voor. Je paired de printer met je smartphone en met een druk op de knop rolt er en perfecte foto uit de printer. Dat maakt je party nog eens extra leuk!

Vergelijk Bluetooth draadloze printer prijzen en levertijden bij de volgende webshops. Klik of tab op een logo.

Bluetooth accessoiresKoop Bluetooth accessoires

Personen weegschaal met bluetooth

Een smart-scale koppel je met de speciale app op je smartphone. Via de app lees je je gewicht uit en kun je de historische trend van je gewicht in de gaten houden. afhankelijk van de uitvoering kun je in de app ook andere aspecten van je gezondheid in de gaten houden. Let bij aanschaf op dat er voor deegschaal die je uitkiest een app beschikbaar voor jou type en merk smartphone.

Bluetooth Foto en Camera afstandsbediening – Selfie shooter

Dit apparaatje is ideaal op vakantie. Met deze afstandsbediening maak je de perfecte selfie. Deze afstand bediening is uitgerust Bluetooth en kan met bijna iedere smartphone of camera met BT gerukt worden. Een druk op de knop en de camera maakt een foto. Handig op vakantie als je zelf ook op een natuurlijke, of juist gekke manier op de foto of in een filmpje wilt staan. Er zijn ook selfie sticks met een ingebouwde bluetooth afstandsbediening. Deze zit in het handvat, zodat ze eenvoudig in gebruik zijn.

iReminder

Dit kleine bluetooth apparaatje heeft de vorm van een sleutelhanger. Het is ideaal voor mensen die regelmatig hun smartphone ergens laten liggen en hem dan niet meer terug kunne vinden. De iReminder sleutelhanger laat een alarmtoon horen zodra de smartphone waar het mee gepaired is buiten, een van te voren ingesteld, afstand komt. Laat je smartphone op tafel liggen en loop je weg, dan geeft de iReminder je een seintje. Zo vergeet je ooit meer iPhone, iPad of smartphone. Dit apparaatje werkt via Bluetooth 4.0 LE (Low energie) en werkt daardoor een aantal maanden op een batterij. Kijk voor het kopen of een iReminder of deze compatibel is met je smartphone of tablet, want niet alle samrtphoen zijn uitgerust met Bluetooth 4.0 LE.

Bluetooth sensors

Bluetooth heeft nog een andere bijzondere toepassing en dat is voor gezondheidssensors. De sensors worden zowel bij het sporten als bij medisch onderzoek gebruikt. Het grote voordeel is dat er geen vervelende draden in de weg gaan zitten. De informatie wordt draadloos overgebracht naar bijvoorbeeld je smartphone of tablet, waar alle gegevens netjes worden opgeslagen, of doorgestuurd kunnen worden. Voor de consument zijn er een aantal Bluetooth apparaten te koop om bloeddruk, hartslag, ademhalingsritme en gewicht te meten. Handig zijn bij het bijvoorbeeld het sporten. Met een app op je smartphone die verkrijgbaar is voor zowel IOS (iPhone) en Andriod (google Play store) kunnen alle gegevens verzamelt worden en overzichtelijk worden weergegeven. Het is vaak ook mogelijk om automatisch BMI te laten berekenen.

Energie voorziening.

Natuurlijk heeft een draadloos apparaat zoals een muis, toetsenbord of headset wel een energiebron nodig om te functioneren. De meeste moderne draadloze apparaten zijn voorzien van een oplaadbaar batterijtje, dat je door middel van een micro USB kabeltje via een USB lader kunt opladen. Goedkope apparaten zoals een goedkope draadloze muis zijn vaak voorzien van een batterijen compartiment waar je twee AA of AAA batterijen in stopt. Als je slim bent gebruik je hiervoor oplaadbare cellen, zodat je het milieu zo min mogelijk belast. Omdat bluetooth ontworpen is om zuinig met energie om te gaan, gaat een accu lading in een apparaat lang mee. Hoe lang is natuurlijk afhankelijk van het apparaat en het  gebruik. Het is niet ongewoon dat een muis of toetsenbord een maand draait op een lading en een headset meer als 20 uur muziek kan vergeven op één lading. De huidige trend is dat apparaten steeds kleiner, zuiniger en lichter worden.

Zend  techniek

Bluetooth maakt gebruik van de 2,4 GHz band, Dit is dezelfde frequentieband waar WiFi al jaren gebruik van maakt. Deze frequentieband is in vrijwel alle landen is vrijgeven voor het gebruik met draadloze apparent zoals computers en randapparatuur. Je hebt voor het gebruik van een bluetooth apparaat dus geen vergunning nodig. Je draadloze BT  apparaat zoekt zelf  een vrij kanaal in deze frequentie band. Mocht een kanaal toch niet goed blijken te werken, dan hopt het apparaat automatisch naar een ander kanaal. Je hoeft daar zelf niets voor in te stellen.

Hoe gebruik je je een bluetooth apparaat

Het gebruiken van bluetooth apparaten is eenvoudig.  Als je de volgende basis tips volgt, heb je snel door hoe je een bluetooth apparaat voor de eerste keer in gebruik neemt. Daarna gaat het beruik eigenlijk vanzelf.

Opladen

De meeste BT apparaten zoals een headset of een draadloze  luidspreker zijn voorzien van een oplaadbare accu. Natuurlijk moet een apparaat dat je in gebruik wilt nemen eerst opgeladen zijn. Hiervoor wordt meestal een USB laadkabeltje meegeleverd. Sluit dit USB kabeltje aan op een USB adapter, USB uitgang van je computer of een powerbank om de accu in je headset of luidspreker op te laden. Zodra het apparaat is opgeladen kun je het in gebruik nemen. De meeste apparaten geven zelf aan wanneer ze geheel zijn opgeladen. Raadpleeg de gebruiksaanwijzing voor alle details.

Bluetooth apparaten pairen

Het verbinden van je Bluetooth luidspreker of headset met bijvoorbeeld je smartphone of computer, gaat in twee stappen. De eerste stap wordt “pairen”, in het Nederlands pairen genoemd. Met pairen maken twee apparaten zich aan elkaar bekend, zodat ze informatie aan elkaar kunnen doorgeven. BT apparaten die niet met elkaar gepaired  zijn kunnen geen informatie met elkaar uitwisselen. Je hoeft je dus geen zorgen te maken, zonder paring heeft niemand toegang, tot wat je op je toetsenbord typt. Er zijn verschillende manieren om twee apparaten met elkaar te pairen. Belangrijk is dat beide apparaten in de discovery mode worden gezet zodat ze zich aan elkaar bekend kunnen maken.

  1. Bij een smartphone of computer. Ga via instellingen naar het menu Bluetooth en zorg dat Bluetooth aanstaat. Bij het openen van deze instellingen zie je vaak al de mededeling “Discoverable”. Zo niet kijk dan of er een apart knopje is om Discoverable aan te zetten. “Discover” betekend ontdekken. Ontdekken of er apparaten in de buurt zijn waar een verbinding mee gelegd kan worden.
  2. Op een bluetooth speaker zit vaak een knopje “pair” Als je dit een paar seconde indrukt staat de speaker ook op discoverable. Er gaat dan vaak een LEDje aan, of knipperen.
  3. Kijk op je smartphone of PC of de speaker of headset gevonden wordt.
  4. Kom je er niet uit, raadpleeg dan de gebruiksaanwijzing voor details.

Bij paring zijn verschillende vormen van authenticatie mogelijk. Authenticatie is de methode waarmee je op je smartphone of PC bevestigd dat het veilig is om het bluetooth apparaat, wat in het menu te zien is te verbinden. Het hangt van de fabrikant af voor welke methode gekozen is. Hieronder een overzicht van een aantal gebruikelijke methoden.

  1. Nadat je op de paring knop drukt, verbinden de apparaten zich zonder meer met elkaar. Je hoeft verder niet ste doen.
  2. Nadat je op de paring knop drukt, moet je een code in toesten. Kijk in de gebruiksaanwijzing welke code je moet intoetsen. Meestal is dit 0000, 1234, of 8888
  3. Sommige apparaten zoals de nieuwste smartphones kunnen gebruik maken van NFC (Near field communication) Hiervoor moet zowel de PC of Smartphone als de speaker of Headset waar je mee wilt pairen zijn uitgerust met een NFC chip. Je hoeft beide apparaten dan alleen maar bij elkaar te houden of tegen elkaar aan te tikken, om een Bluetooth paring tot stand te brengen.

Let op: Het is belangrijk dat de apparaten die wilt pairen redelijk dicht bij elkaar zijn. Mocht het pairen niet lukken, zorg er dan voor dat beide apparaten dicht bij elkaar zijn zeg ongeveer 10 – 20 cm en dat er geen computer kabels of ander bronnen in de buurt zijn die de verbinding kunnen verstoren.

Gepairde bluetooth apparaten verbinden

Nadat de paring zoals hierboven beschreven gelukt is, kan er een verbinding tussen de twee gepairde apparaten gemaakt worden. De verbinding is alleen actief als er ook daadwerkelijk informatie zoals muziek overgebracht wordt. Als er een poosje niets gebeurd, dan dis-connect de verbinding en gaat je speaker of headset in de slaapstand. Dit word ook wel stand-by modus. Dit is een slimme zet, want op deze manier wordt er maar heel weinig stroom gebruikt. Hierdoor gaat de accu in je Bluetooth headset of speaker veel langer mee. Als je spekar of headset weer actief wilt gebruiken, dan wordt de  het apparaat weer wakker en de vet verbinding weer actief. Als je een apparaat een lange poos niet gebruikt, dan schakel deze automatisch uit. Wil je hem dan weer gebruiken, dan moet je het weer aanzetten door op de aan/uit schakelaar te drukken. Mocht de verbinding niet meteen geactiveerd worden, kijk dan op je smartphone, tablet of computer in het Bluetooth menu en tik of klik op de verbind, of connect optie. De verbinding wordt dan weer geactiveerd en je kunt dan weer via je headset of bluetooth luidspreker naar muziek luisteren. Het connecten is per fabrikant en apparaat verschillend. Kijk in het Bluetooth menu van je smartphone of computer of je dit bij een apparaat kunt instellen. Je kunt dan naar eigen smaak automatisch of handmatig connecten kiezen.

Pairen met meerdere Bluetooth apparaten.

Het is ook mogelijk om een headset met meerdere apparaten te koppelen. De headset moet hier wel voor geschikt zijn. De BT specificatie voorziet in het pairen met maximaal zeven apparaten. Je headset kan natuurlijk maar met één apparaat gelijktijdig ge-connect zijn. Meestal wordt er ge-connect met het apparaat, dat je headset het meest recent gedetecteerd heeft. Mocht dat voor jou niet het juiste apparaat zijn, dan moet je handmatig het apparaat dis-connecten en opnieuw handmatig met het juiste apparaat contacten. Mocht dit op de ene of andere manier niet goed werken, dan is de beste strategie om de paring tussen alle apparaten te verwijderen en je headset of luidspreker opnieuw te pairen met het apparaat waar je het mee wilt gebruiken. Vergeet niet dat je na het pairen soms ook nog handmatig moet connecten. In het bluetooth menu van je smartphone of computer kun je zien of de connectie ook daadwerkelijk actief is.

Bluetooth classes

BT appartaten zijn verdeelt in klases, die het zendvermogen aangeven. Het zendvermogen is maatgevend voor de afstand die er overbrugt kan worden. Een vuistregel, hoe hoger het zendvermogen. hoe meer energie het apparaat gebruikt. Het is dus logisch dat er voor apparaten die klein zijn een een klein accu hebben een laag zendvermogen wordt gekozen, zodat dat accu niet heel snel leeg is.

Klasse 3

Apparaten in klasse 3 hebben een zendvermogen van 1 mw. Deze klasse wordt door zijn lage energie verbruik gebruikt in apparaten met een kleine accu of batterij zoals kleine headsets. De theoretische afstand die overbrugt kan worden ongeveer een meter. In de praktijk houdt het ook met één à twee meter wel op, maar dat is voldoende voor een klein headset die met de smartphone in je jas of broekzak is verbonden.

Klasse 2

Apparaten in klasse 2 hebben een zendvermogen van 2,5 mW. Dit is de meest gebruikte klasse. De meerderheid van alle apparaten heeft een zendvermogen van 2,5 mW. In theorie is de maximale afstand 10 meter, maar in de praktijk houdt het door obstakels, of radio interferentie naar een meter of vier à vijf op.

Klasse 1

Apparaten in klasse 1 hebben een zendvermogen van 100 mW. Deze klasse wordt toegepast in apparaten met een grote accu zoals Laptop of Desktop computers waar energie verbruik geen probleem is. In theorie is de afstand maximaal 100 meter. In de praktijk hangt het helemaal af van het aantal obstakels en radio interferentie van andere apparaten zoals Wifi en houdt het in de praktijk na ongeveer 20 tot 30 meter meestal wel op.

Afstand

Bedenk dat bij het beoordelen van de maximale afstand die je met bluetooth apparaten kunt overbruggen, het apparaat met de laagste reikwijdte maatgevend is. Beide apparaten moeten elkaar kunnen “horen” om een succesvolle verbinding te kunnen maken. Bluetooth is in beginsel bedoelt om verbindingen over korte afstanden van een paar meter te maken. Wil je met bluetooth een grote afstand overbruggen, dan moeten beide apparaten met een klasse 1 chip zijn uitgerust.

Bluetooth Profielen

Bluetooth maakt gebruik van zogenaamde profielen. Een profiel geeft aan wat de mogelijkheden van het apparaat zijn, dat met een Bluetooth is uitgerust. Om twee apparaten met elkaar te kunnen laten communiceren is het belangrijk dat ze beiden hetzelfde Bluetooth profiel ondersteunen. Door via de verbinding zelf door te geven welk profiel een apparaat ondersteunt, kan het aan een ander duidelijk maken, wat voor mogelijkheden het heeft. Het heeft bijvoorbeeld niet zoveel zin om een audio verbinding met een printer te maken en heeft het ook niet veel zin om een foto overdracht verbinding met een headset of speaker te maken. Er zijn veel verschillende soorten profielen, hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste en meest gebruikte profielen.

A2DP = Advanced Audio Distribution Profile

Dit profiel wordt gebruikt voor mono of stereo audio overdracht in hoge kwaliteit. Dit profiel wordt gebruikt in Bluetooth speaker en headsets voor het beluisteren van muziek. Hoewel dit veel minder gebruikelijk is, kan dit profiel ook gebruikt worden voor mono of stereo microfoon’s bij het maken van opnames in hoge kwaliteit.

HSP = Handset Profile

Dit profiel wordt gebruikt voor een mono headset. Het ondersteunt mono audio op spraakkwaliteit en een aantal functies voor het opnemen en verbreken van een telefoonverbinding. De exacte mogelijkheden hangen af van het type, model en merk headset wat je koopt.

HFP = Handsfree Profiel

Dit profiel biedt meer mogelijkheden dan het HSP Handset Profiel en is oorspronkelijk ontworpen om mobiele telefoons vanuit een carkit te te kunnen bedienen. Het kan gebruikt worden voor het doorgeven van een te bellen nummer.

AVRCP = Audio Video Remote Control Profile

Dit profiel is een afstandsbediening profiel met veel verschillende mogelijkheden. Voorbeelden zijn, het vanaf je headset of speaker bedienen van je muziek speler in je smartphone. Start, stop, nummer vooruit, achteruit, harder en zachter. Extra mogelijkheden zijn, het doorgeven van track informatie die op de display van je speaker of carkit zichtbaar wordt. Het biedt ook de mogelijkheid om vanaf een carkit door een playlist op je smartphone te browsen.

HID = Human Interface Device Profile

Dit profiel wordt gebruikt voor computer input apparaten zoals: Toetsenbord, muis, tekentablet, game pad en draadloze afstand bediening voor presentatie. Het is bedoelt voor het snel doorgeven van toetsaanslagen, muis bewegingen en ander input commando’s

PBAP = Phone Book Access Profile

Met dit profiel kunnen gegevens uit het adresboek worden uitgewisseld. Als een smartphone gekoppeld is met een carkit, dan is het met dit profiel mogelijk, om de naam van de beller op de carkit display te laten zien. Het is ok mogelijk om het hele adresboek te synchroniseren met de carkit, zodat je via de carkit het adresboek kunt doorbladeren of met een stem commando iemand kunt bellen.

PAN = Personal Area Network Profile

Dit profiel wordt in de praktijk op twee manieren gebruikt

  1. Het maken van een internet verbinding tussen je smartphone en je laptop, zodat je op je Laptop de Internet verbinding van je smartphone kunt gebruiken. Dit wordt ok wel personal hotspot genoemd.
  2. Het spelen van games met meerdere spelers. Multi player games kunnen het apparaat waar ze op gespeeld worden, bijvoorbeeld je smartphone via Bluetooth PAN met elkaar verbinden. Zo speel je met verschillende spelers, ieder op zijn eigen device. samen hetzelfde spel.

MAP = Message Access Profile

Dit profiel wordt gebruikt om berichten tussen apparaten uit te wisselen. Dit profiel wordt vaak gebruikt voor handsfree berichten overdracht in de auto. Via dit profiel kan je smartphone een bericht naar je carkit sturen als er een nieuwe e-mail of chat bericht is ontvangen. Afhankelijk van de mogelijkheden van je carkit kan deze dan een audio signaal geven of het bericht voorlezen.

Meerdere profielen

Het is natuurlijk mogelijk dat een apparaat meer dan één profiel ondersteunt en in de praktijk gebeurt dat ook. Als gebruiker merk je hier weinig van. Alle instellingen worden automatisch uitgewisseld, zodat je zorgeloos en eenvoudig van een draadlos apparaat gebruik kunt maken. Dit is nog maar een kort overzicht van de mogelijkheden van Bluetooth. Er zijn ruim vijftig verschillende profielen voor de meest uiteenlopend toepassing. Uitgebreid overzicht van Bluetooth profielen vind je op de volgende websites.

Bluetooth versies

De Bluetooth technologie is volop in ontwikkeling. De standaard word regelmatig uitgebreid met nieuwe mogelijkheden. Sinds de start in 1994 is er inmiddels een vierde versie van Bluetooth door het Bluetooth SIG ontwikkeld met veel nieuwe mogelijkheden, zoals een de LE (low energie) mode waarom een knoopcel in een apparaat mee dan een jaar mee gaat. De Bluetooth versies die je in de winkel tegenkomt vallen in een van de drie volgende categorieën.

  1. De klassieke Bluetooth apparaten die werken volgens Bluetooth v2.1 Dit worden ook wel B (Basic Rate) apparaten genoemd.  De verbindingssnelheid is maximaal 1Mb/s en is ruim voldoende voor een audio verbinding van uitstekende kwaliteit.
  2. Bluetooth 3.x met optioneel HS (High Speed) EDR (Enhanced Data Rate). Met EDR kan een hogere data snelheid van 2 Mb/s gehaald worden. Iets wat je zeker merkt bij het uitwisselen van gegevens tussen apparaten. HS (High Speed) Het werken met een veel hogere snelheid van 24Mb/s Hierbij wordt Bluetooth gebruikt om een Wifi verbinding tussen apparaten op te bouwen. Dit gaat automatisch en als gebruiker hoef daar niets extra’s voor te doen.
  3. Bluetooth Smart dit is versie 4.x ook wel Bluetooth LE (low energie) genoemd. Deze versie heeft een aantal nieuwe opties en voordelen. Apparaten met de Bluetooth Smart kunnen zo gebouwd en geconfigureerd worden dat ze maanden tot zelf een aantal jaar kunnen werken op een knoopcel batterij. Dit is enorm handig voor draadloze sensors, zoals bijvoorbeeld een stappenteller in een hardloopschoen, die dan het aantal stappen doorgeeft aan een app op je smartphone. Je smartphone moet dan wel Bluetooth Smart ready zijn. Bij een klassieke Bluetooth verbinding moet je apparaten eerst met elkaar pairen voordat ze een verbinding met elkaar kunnen maken. Bij Bluetooth Smart is dat voor simpele apparaten zoals een stappen sensor niet meer verplicht. Of je een Smart apparaat wel of niet moet pairen hangt van het model, type en de fabrikant af. Daarnaast heeft Bluetooth Smart nog een aantal extra verbindingsmogelijkheden. Een hiervan is de Hub modes. Deze kun je vinden op bijvoorbeeld smartwatches. In Hub modes is bijvoorbeeld de hartslag sensor met de smartwatch verbonden. Daarnaast is de smartwatch via Bluetooth weer met een smartphone verbonden. Nu hoef je niet meer je smartphone mee te nemen. De smartwatch slaat alle geven van de sensor netjes op. Zodra je thuis komt maakt de smartwatch verbinding met de smartphone en kun je alle gegevens in de daarvoor bedoelde app uit je smartwatch ophalen. Let op! Als je een Bluetooth Smart apparaat koopt, bijvoorbeeld een hartslagmeter, dan is het belangrijk dat het apparaat waar je het mee wilt gebruiken, bijvoorbeeld je smartphone Bluetooth Smart Ready is. Zo niet, dan gaat de verbinding niet werken. Meer informatie over Bluetooth smart vind je op de volgende websites.

Scroll naar boven