Bluetooth adapter 

Een Bluetooth adapter wordt ook wel Bluetooth dongle genoemd. Het ziet er uit als een kleine USB stick en is gemaakt om in een USB poort van een computer of een laptop te steken. Er zijn verschillenden redden voor het aanschaffen va n een  Bluetooth adapter of dongle wilt gebruiken.

Vergelijk Bluetooth adapters, prijzen en levertijden bij de volgende webshops. Klik of tab een logo.

Bluetooth accessories kopen

Je Laptop of computer heeft standaard geen Bluetooth.

Dat is snel opgelost met een USB Bluetooth adapter. Plug de adapter in een vrije USB poort van je laptop of PC en wacht tot de bluetooth adapter herkent wordt. Zodra de bluetooth adapter door het OS herkent is kun je hem in gebruik nemen om draadloos met een bluetooth speaker, muis, toesten en / of headset te verbinden.

Upgraden naar nieuwere versie van Bluetooth

Voorbeeld: Je laptop heeft Bluetooth versie 3, maar je wilt gebruik maken de smart mogelijkheden van Bluetooth 4. Een Bluetooth adapter die versie 4 ondersteunt is dan de oplossing. Zet de ingebouwde bluetooth van je Laptop uit. Plug een Bluetooth adapter die Bluetooth versie 4 ondersteunt in je Laptop en je bent klaar om Bluetooth Smart apparaten te gebruiken.

Bluetooth Smart

Bluetooth Smart is samen met Bluetooth versie 4 geïntroduceerd, maar is niet een verplicht onderdeel voor apparaten die met versie 4 zijn uitgerust. Als je dus Bluetooth Smart randapparatuur samen met met je Laptop of PC wilt gebruiken, zorg er dan voor dat je een Bluetooth adapter koopt met de aanduiding “Bluetooth Smart Ready” Je weet dan zeker dat je Bluetooth Smart randapparatuur herkend wordt en samen werkt met je Laptop of PC.

Bluetooth Smart logo

Soorten Bluetooth adapters

Er zijn twee soorten Bluetooth adapters. Universele bluetooth adapters en Proprietary Bluetooth adapters. Het belangrijk om te weten met welke je te maken hebt. Zo voorkom je niet werkende verbindingen.

Universele Bluetooth adapters.

Dit zijn adapters die met (bijna) alle Bluetooth randapparatuur samenwerken. Deze adapters zijn te koop in verschillende prijsklassen en uitvoeringen.

De kleine mini Bluetooth USB adapters

Het voordeel van deze uitvoering is dat ze niet ver, of nauwelijks uitsteken, als ze ingeplugd zijn . Dit is handig bij gebruik met een laptop. Je hoeft de adapter niet steeds te verwijderen, als je de laptop in zijn tas stopt en er weer in te stoppen als je hem weer gebruiken wilt.

bluetooth adapter mini

De standaard USB Bluetooth adapters

Dit zijn de Bluetooth adapters die de vorm van een klassieke USB stick hebben. Ze steken zodra je ze ingeplugd hebt een centimeter of drie à vier uit. Het voordeel van deze adapters is dat ze door hun vorm een betere werkende antenne hebben, waardoor het bereik beter is dan bij een mini adapters. Dit is een goede adapter om samen met een PC te gebruiken, waar je meestal voldoende ruimte hebt.

Bluetooth adapter normaal

Proprietary Bluetooth adapters

Dit zijn adapters die bij bevoordeeld een muis of toetsenbord geleverd worden. Ze zijn heel simpel in gebruik. Je plugt ze in drukt op het knopje op de adapter en op het toetsenbord en je kunt aan de slag. Nadeel van deze adapters is dat ze alleen maar samenwerken met dat specifiek toetsenbord. Je kunt dus niet meerdere apparaten via een proprietary adapter op je laptop of PC aansluiten. Als je dat wilt, gebruik dan een tweede universele Bluetooth adapter.

Vergelijk Bluetooth adapters, prijzen en levertijden bij de volgende webshops. Klik of tab een logo.

Bluetooth accessories kopen

Meerdere bluetooth apparaten pairen

Het is met Bluetooth mogelijk om meerdere apparaten met je Bluetooth adapter te koppelen. Bluetooth staat toe dat er tot maximaal zeven apparaten gepaird zijn. Je kunt dus rustig, je Bluetooth speaker, toetsenbord,muis, headset, en trackpad, gelijktijdig met je Bluetooth adapter pairen en gebruiken.

Pairen

Voor je een bluetooth accessoires in gebruik kunt nemen, moet je deze eerst pairen met de Bluetooth zend ontvanger in je Laptop of computer. Het verplicht pairen voorkomt dat er ongewenst gebruik gemaakt kan worden van bijvoorbeeld je Bluetooth speaker of dat anderen kunnen me kijken wat je het typen bent op je Bluetooth toetsenbord. Voor het pairen zijn verschillende procedures mogelijk. Dit hangt af van het merk, type en uitvoering van het apparaat. Je hoeft een apparaat maar één keer met je laptop of PC te pairen. Daarna zal het apparaat automatisch met je Laptop of PC verbinden, zodra je het nodig hebt.

Handmatig pairen

Bij het handmatig pairen, moet je beide apparaten in de zogenaamde discover mode zetten. Bij een headset of speaker druk je een aantal seconden op het paring knopje, of je houdt bij het inschakelen de aan /uit knop zo lang ingedrukt tot er een LEDje begint knipperen. Lees voor de exacte te volgen procedure de gebruiksaanwijzing van het apparaat. Op je PC of laptop ga je naar het Bluetooth menu. Dit bevindt zich meestal in systeem instellingen. Dit zet je PC of Laptop Bluetooth adapter in discovery mode. Soms moet je nog een knop klikken. Zodra beide apparaten in discovery modes staan, zie je het randapparaat in het Bluetooth menu verschijnen. Zodra je op de naam van het apparaat klikt worden ze met elkaar gepaired. Soms moet je nog een code in toetsen. Deze kun je vinden in de gebruiksaanwijzing. In veel gevallen is de code 0000, 1234 of 8888.

NFC pairing

Om gebruik te kunnen maken van  Near Field Communication (NFC) pairing moeten bieden apparaten die je wilt pairen van een NFC chip zijn voorzien. Zijn beide apparaten van NFC paring voorzin, dan hoef je alleen maar bij elkaar te houden om een Bluetooth paring tot stand te brengen.

Bluetooth Smart pairing

Bij bluetooth Smart, wat onderdeel is van Bluetooth versie 4 is, als uitzondering op de regel, pairen voor simpele Bluetooth Smart apparaten niet meer noodzakelijk. Denk hierbij aan simpele sensors en apparaten die heel weinig stroom verbruiken.

Bereik van je Bluetooth adapter

Zoals bij elke draadloze verbinding wordt het bereik onder andere bepaald door het zendvermogen. Bij Bluetooth wordt het zendvermogen in klasse’s aangeven. Voor Bluetooth adapters zijn de volgende klasse’s belangrijk.

Bluetooth Klasse 2

Bluetooth apparaten met de aanduiding klasse 2 hebben een zendvermogen van 2,5 miliWatt (mW). Theoretisch kun je hiermee verbindingen maken over een afstand van maximaal 10 meter. In de praktijk is dit meestal maar een tot hooguit drie meter. Door obstakels zoals HR glas en beton, maar ook door interferentie door andere radio signalen neemt het bereik af.

Bluetooth Klasse 1

Bluetooth apparaten met een aanduiding klasse 1 hebben een zendvermogen van 100 miliWatt (mW). Theoretisch kun je hiermee verbindingen maken over  afstand van maximaal 100 meter. In de praktijk is dit meestal niet meer dan 10 tot 30 meter. Door obstakels wordt de afstand die je kunt overbruggen beperkt. Ook hebben andere zenders die op de zelfde frequentie werken, zoals WiFI routers invloed op het bereik van een Bluetooth apparaat.

Let op!

Om profijt te hebben van de grotere afstand die je met klasse 1 kunt overbruggen, is het noodzakelijk dat beide apparaten van Bluetooth klasse 1 zijn. Als een van beide apparaten van klasse 2 is, dan bepaald dat apparaat de maximale afstand. Ook al gaat er maar informatie in één richting zoals bij een toetsenbord, Bluetooth is een twee richting systeem, waarbij beide apparaten elkaar toe moeten kunnen ontvangen. Hierbij is het apparaat met het zwakste signaal bepalend voor de maximaal te overbruggen afstand.

Vergelijk Bluetooth adapters, prijzen en levertijden bij de volgende webshops. Klik of tab een logo.

Bluetooth accessories kopen

Scroll naar boven