Bluetooth Headset

De Bluetooth headset een populaire gadget. Dat is niet voor niets. Een Headset is een hele handige uitvinding om met je smartphone ongestoord, naar je favoriete muziek te luisteren. Hij ok handig om handsfree een telefoongesprek te houden. Natuurlijk zijn er ook headsets met een snoertje, maar uit ervaring weet ik dat een snoertje al heel snel in de weg gaat zitten. Een draadloze bluetooth headset is dan een uitkomst. Je kunt ongestoord van muziek genieten en je behoudt alle bewegingsvrijheid.

Bluetooth headsets

Voor één oor

Dit zijn headsets die speciaal bedoelt zijn om handsfree te bellen. De audio kwaliteit is prima voor spraak, maar onvoldoende voor muziek. Deze headsets zijn van het type  “in ear” en kun je afhankelijk van het model met een beugeltje om je oor heen haken of met een dopje in je oor steken. Welk type voor jou het beste keus is, hangt van de vorm van je oor en het gebruik af. Het is dus gewoon uitproberen welk type en merk het beste bij jou past.

 

Bluetooth headset in ear een oor met boomBleutooth headset een oor in ear

Bekende merken in ear headsets

  • Jabra
  • Plantronics

Het grote voordeel van in ear Bluetooth headsets is dat ze licht zijn, niet in de weg zitten. Je blijft ook gewoon geluid uit omgeving horen, ze schermen je niet volledig af. De headsets hebben een ingebouwde accu, die je met een USB kabeltje kunt opladen. Dit kan via een USB poort op je laptop of met de USB lader van je smartphone. Daarnaast hebben ze natuurlijk een ingebouwde microfoon. afhankelijk van het model zit deze microfoon ingebouwd in het apparaatje of zit op een zo genaamde “boom” die van op zij, richting je mond wijst. Het laatste model heeft het voordeel dat ze minder gevoelig zijn voor omgeving lawaai. Je bent in een lawaaiige omgeving dus beter te verstaan.

Voor twee oren

Bluetooth headset voor twee oren komen in een aantal uitvoeringen

  • On ear
  • Over ear
  • In ear

Bluetooth on ear headset

Bluetooth on ear headsets, zijn de bekendste en meest gebruikte headsets. Dit zijn headsets met twee luidsprekertjes op een beugel, die met twee kussentjes op je oren rusten. Het voordeel van deze headsets is dat ze licht en klein zijn. Ze sluiten je ook niet volledig af voor geluid van buiten af.

Bluetooth headset on ear

Bluetooth over ear headset

Bluetooth over ear headsets, hebben de klassieke oorschelpen die over je oren heen vallen. Hierdoor sluiten ze je oren geheel af van de omgeving. Deze headsets worden vooral door audio liefhebbers gebruikt. Door de grotere schelpen is het mogelijk om grotere luidspreker elementen van hoge kwaliteit te gebruiken, waardoor het geluid optimaal tot zijn recht komt. Over ear headsets zijn vaak duurder dan de on ear uitvoeringen. Voor de echte audio liefhebber is het, mits zorgvuldig geselecteerd, de investering meer dan waard.

Bleutooth headset over ear rood #2

Twee oor’s Bluetooth in ear headset

Deze headsets zie je steeds meer opduiken met name bij het sporten. Ze combineren een aantal voordelen waardoor ze ideaal zijn voor het luisteren naar muziek of opgenomen coaching aanwijzingen tijdens het sporten.

  • Ze zijn zeer licht. De eenvoudigste uitvoering bestaan uit twee oordopjes. Deze oordopjes zijn door een draadje met elkaar verbonden. Halverwege dit draadje bevind zich de bluetooth transceiver inclusief accuutje.
  • Er zijn ook modellen die een beugeltje hebben zodat je ze eenvoudig om je nek kunt dragen. Je kunt de oordopjes dan naar wens in en uit kunt doen, onder dat je de headset kwijtraakt.
  • Doordat je ze in je oren draagt valt de headset tijdens het sporten niet snel van je hoofd valt.

Bluetooth headset in ear blauw

 

Bluetooth headset met microfoon

Bluetooth headset met een ingebouwde microfoon, maken de headset geschikt om telefoongesprekken te voeren of te gebruiken tijdens multiplayer games. Het is daarom handig om te kijken of je favoriete model ook met ingebouwde microfoon beschikbaar is.

Bluetooth headset, oplaadbare batterij

Bluetooth headsets zijn tegenwoordig allemaal voorzien van een oplaadbare batterij. Deze kun je eenvoudig via het bijgeleverde USB kabeltje worden opgeladen. Het laden wordt elektronisch geregeld, waardoor overladen niet meer een probleem is. Om energie te besparen hebben Bluetooth headsets een automatische stand-by functie. Wordt er een paar minuten geen geluid weergeven, dan schakelt de Bluetooth headset zichzelf in stand-by en wordt er nauwelijks energie verbruikt. Hoe lang een batterij lading meegaat hangt helemaal van het merk en type Bluetooth headset af. Dit kan variëren van 10 tot bijna 100 uur geluid weergave en vele dagen op stand-by.

Extra mogelijkheden van Bluetooth headsets

Let bij het aanschaffen van een bluetooth headset niet alleen op, merk, uitvoering en type, maar ook op de extra mogelijkheden die voor jou goed van pas kunnen komen.

Bluetooth headset met active noise cancelling

Voor mensen die veel reizen of in een rumoerige omgeving zitten of werken, is een Bluetooth headset met active noise cancelling ideaal.

Hoe werkt Active noise cancelling.

Het omgeving geluid wordt via een microfoontje in de Bluetooth headset opgepikt en in tegenfase op het luidsprekertje in de Bluetooth headset weergeven. Hierdoor wordt het omgevingsgeluid actief onderdrukt. Active noise canceling op Wikipedia Deze headsets zijn duurder dan normale bluetooth headsets, maar kunnen voor mensen die gevoelig zijn voor lawaai op (lange) vliegreizen een uitkomst zijn. De noise cancel functie is naar wens in en uit te schakelen. je kunt ze natuurlijk gebruiken om gewoon naar muziek te luisteren.

NFC pairing van Bluetooth headset

Voor het eerste gebruik is  noodzakelijk om je Bluetooth headset met je smartphone te pairen. Je hoeft dit maar een keer te doen. Nadat je Bluetooth headset met je smartphone is gepaired is, is deze klaar voor gebruik. Pairen is in Bluetooth ingebouwd en voorkomt dat iemand anders ongewenst gebruik maakt van je bluetooth apparaat, of dat andere mensen met je kunnen meeluisteren.

Om twee bluetooth apparaat met elkaar te pairen moeten ze beiden in discovery mode gezet worden. Bij een smartphone kan dit door naar het Bluetooth menu te gaan. Bij een Bluetooth headset kan dit door het paring, knopje een aantal seconden ingedrukt te houden. Als alles goed verloopt verschijnt naar een paar seconden de Bluetooth headset naam in het bluetooth menu op je smartphone. Door op de naam te tikken accepteer je de verbinding en zijn beiden gepaired. Soms moet je nog een code intikken. Deze staat in de gebruiksaanwijzing van de Bluetooth headset. Veel gebruikte codes zijn: 0000, 1234 of 8888.

NFC of Near Field Communication is een systeem waarmee apparaten op korte afstand van enkele centimeters, met elkaar kunnen communiceren. Deze techniek kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor betalen met je smartphone. Apple pay is hier een mooi voorbeeld van. NFC kan ook gebruikt worden om het Bluetooth paring proces eenvoudiger te maken. Is je smartphone en je Bluetooth headset met NFC paring uitgerust, dan hoef je ze alleen maar tegen elkaar te tikken. Je smartphone herkent de Bluetooth headset en brengt meteen de pairing tot stand. Je hebt dus geen gedoe meer met het opzoeken van de juiste menu’s en het intypen van codes.

 

Scroll naar boven