Bluetooth Speaker

Ken je dat? Je hebt je hele muziek collectie tegenwoordig altijd bij je op je smartphone. Of je hebt Spotify of Apple Music en kunt echt naar alles luisteren wat je wilt. Maar helaas is de luidspreker in je smartphone niet zo goed en niet zo luid dat je echt van je muziek kunt genieten.  als je dit herkend, dan ben jij toe aan een bluetooth speaker. Door een Bluetooth speaker draadloos op je smartphone aan te sluiten, kun je echt genieten van je muziek. Of het nu tijdens het werk, of op de bank thuis is, samen met je vrienden en vriendinnen bij een barbecue, op het strand, het maakt niet uit. Met een Bluetooth speaker, kun je altijd samen met anderen optimaal van de muziek en je favoriete artiest genieten.

Vergelijk Bluetooth speakers, prijzen en levertijden bij de volgende webshops. Klik of tab op een logo.

Koop Bluetooth accesoires

Bluetooth speaker
uitvoeringen

Bluetooth speakers zijn in alle maten en soorten verkrijgbaar. Van kleine speakers die gemakkelijk in rugzak of jaszak passen, tot grote speakers waar een stevige bass in zit. Voor elk wens is er wel een type te koop die prima bij e behoefte past. Bedenk dus van te voren waar je je Bluetooth speaker voor wilt gebruiken. De belangrijke selectie criteria vind je hieronder opgesomd

Waar moet je op letten bij het kopen van Bluetooth speakers

Gewicht

Wil je de bluetooth speakers eenvoudig meenemen, kies dan voor een klein en licht model. De kleine modellen van goede merken geven vaak een verbluffend mooi geluid. Laat je dus niet door de afmetingen misleiden. Bedenk je ook dat een goedkope speaker vaak minder goed klinkt dan een duurdere van een kwaliteitsmerk. Het loont altijd om wat meer geld te investeren in kwaliteit en echt iets goeds te kopen.

Afmetingen

Voor afmetingen geldt eigenlijk hetzelfde als gewicht. Wees kritisch en bedenk of de Bluetooth speaker een vaste plek in je huis krijgt, of dat je hem eenvoudig mee wilt nemen. Er zijn Bluetooth speakers van redelijke grote afmetingen, die je toch eenvoudig mee te nemen, omdat ze een ergonomische vorm hebben en voorzien zijn van een handvat. De speakers met een diepe bass, zijn altijd van grotere afmetingen, omdat ze een groet woofer moeten herbergen.

Stroom voorziening van je bluetooth speaker

Voor de stroomvoorziening van een Bluetooth speaker hebben fabrikanten verschillende opties. Je zult in de praktijk een van de volgende opties of een combinatie daarvan tegenkomen.

Lichtnet voeding

Voeding via het lichtnet. Hier zijn twee opties internet koop. De eerste is direct met een snoer naar je speaker. De tweede mogelijkheid is met een adapter. Systemen die op het lichtnet werken kunne gebruikt worden om stationery opgesteld te worden. Een mooi voorbeeld hiervan is de Sound Sticks van Harman  Kardon. Stationair opgestelde systemen werken altijd op het lichtnet. Je kunt bij deze systemen zowel met Bluetooth verbinden, maar met een vaste audio kabel. Dergelijke systemen zijn heel geschikt om vast in je huis- of werkkamer op et stellen, maar zijn niet echt geschikt om steeds mee naar toe te nemen.

Accu voeding

Hierbij wordt de spekar gevoed uit een ingebouwde accu die opgeladen kan worden. Het opladen kan ook weer op verschillende manieren geregeld zijn.

  • Laden via een USB poort op de speaker. Deze sluit die je aan op een USB charger of een powerbank. Op deze manier  laad je de interne accu weer op voor ene volgende ronde. Bij kleine modellen speakers wordt er vaak geen laadadapter meegeleverd, maar alleen een laadsnoertje. Je kunt dan gewoon de USB lader van je smartphone gebruiken. Het is ook mogelijk om via een USB poort van je PC of Mac te laden.
  • Laden via de ingebouwde lichtnet lader. Door een ingebouwde lichtnet adapter is een speaker iets zwaarder dan zonder. Voordeel is dat je niet steeds met een losse adapter loopt te slepen, Neem wel het snoertje met je mee, dan kun je de speaker altijd laden als er een stopcontact in de buurt is.
  • Laden via de bijgeleverde lichtnet adapter. Nadeel van een bijgeleverde lichtent adapter is dat je hem steeds bij je moet steken om je speaker te kunnen laden. Dit nadeel heb je niet bij speakers die je via USB of een ingebouwde lader kunt opladen. wil je niet steeds een adapter mee sjouwen, kies dan voor een model wat ook een USB poort heeft waarmee je de speaker kunt opladen.

Mijn eigen voorkeur gaat uit naar een Bluetooth speaker die via een USB poort kunt laden. Dit is een handige manier van laden. Je hebt meestal toch al een USB lader en een laadsnoertje voor je smartphone bij je. Alleen voor een zware uitvoering van een Bluetooth speaker zou ik kiezen voor een model met ingebouwde netvoeding, omdat deze de accu sneller kan opladen dan via een USB poort mogelijk is.

Externe 12 volt voeding voor je speaker

Een externe 12 volt voeding is handig als je Bluetooth speaker langere tijd in de auto, op de boot of camping wilt gebruiken. Je kunt dan een 12 volt voedingssnoer op het boordnet inpluggen. De bluetooth speaker blijft dan functioneren, zonder dat je hem steeds hoeft op te laden.

Bluetooth speaker als powerbank gebruiken

Een aantal Bluetooth speakers met ingebouwde accu kunnen ook als powerbank dienst doen. Je kunt dan je smartphone via een kabeltje op de speaker aasluiten, waardoor de accu van de speaker de accu van de telefoon oplaad. Deze optie vind je alleen op speakers met een relatief grote accu. Bij kleine speakers met een kleine accu is dit niet zinvol omdat de accu van de speaker bij het opladen van een smartphone erg snel leeg zou zijn. Als je een grote speaker koopt met een grote ingebouwde accu dan is een ingebouwde powerbank functie zeker de moeite waard. Het scheelt je het meenemen van een aparte powerbank, tenzij dit een powerbank op zonne energie is.

Accu capaciteit

We hebben het al even genoemd, bluetooth speakers met ingebouwde accu. Natuurlijk gaat een accu maar een bepaalde tijd mee, totdat deze leeg is. Daarna moet je hem weer opladen. Hoe lang een accu lading meegaat hangt van twee dingen af.

  1. De hoeveelheid energie die de Bluetooth speaker gemiddeld neemt als deze geluid weergeeft. Hoe mee geluid een speaker maakt hoe meer energie deze neemt
  2. De capaciteit van de accu die in de speaker is ingebouwd. Voor accu capaciteit geldt, hoe meer capaciteit hoe zwaarder de accu en dus de gehele Bluetooth speaker.

Veel fabrikanten geven de gemiddelde werkduur op een accu lading op. Let er op dat het vaak ook een aantal uur duurt voordat de accu wegreis opgeladen en je je speaker weer kunt gebruiken.

Water proof Bluetooth speaker

Als je je Bluetooth speaker veel mee naar buiten wilt nemen, dan is het handig om een model te kiezen wat tegen een stootje kan en waterproof is. Er zijn veel verschillenden vormen van waterproof. Van spatwater dicht, tot speakers die het niet erg vinden om een stort bui over zich heen te krijgen. Denk er wel aan dat je smartphone meestal niet waterdicht is en bescherm die goed tegen water.

Stereo & Bass weergave

Natuurlijk zijn vrijwel alle Bluetooth speakers uitgerust met twee of meer luidspreker zodat ze het geluid ook echt in ruimtelijk stereo weergeven. In de wat grotere en daardoor ook duurdere modellen zit vaak nog een derde luidspreker om de bass in muziek goed tot zijn rechtte laten komen.

Gebruik van je Bluetooth speaker

Om je Bluetooth speaker samen met bijvoorbeeld je smartphone te kunnen gebruiken moet je ze eerst met elkaar pairen of in het Nederlands paren of koppelen. Bij pairen maken twee bluetooth apparaten in dit geval een speaker en smartphone zich aan elkaar bekend. Hoe je dit doet hangt af van het type speaker en smartphone. Bij de speaker druk je vaak op een knopje waar “pair” opstaat. Vanaf dat moment staat de bluetooth zend- ontvanger in de speaker voor 1 – 3 minuten in de discover stand. Meestal gaat er ook een LEDje aan of knipperen. Op je smarthone ga je naar het menu “Bluetooth” wat meestal ergens in het menu instelling staat. Meestal staat je smartphone bij het openen meteen in de stand discover, soms moet je nog op een knop “Pairing” of “Discover” of discover tikken. Als alles goed verloopt, zie je in het Bluetooth menu op je smartphone je speaker verschijnen. Je kunt dan op de naam op het scherm van je smartphone tikken, om de Bluetooth speaker met je smartphone te pairen. In dit proces wordt er soms gevraagd om een passcode op je smartphone in te toesten. Deze code staat in de gebruiksaanwijzing van je speaker.Meestal is dit 0000, 1234 of 8888.

Vergelijk Bluetooth speakers, prijzen en levertijden bij de volgende webshops. Klik of tab op een logo.

Koop Bluetooth accesoires

Pairen van je speaker

De wat duurdere modellen hebben het pairen gemakkelijker gemaakt met een NFC (Near Field communication) chip. Met deze techniek hoef je je smartphone alleen maar dicht bij de speaker te houden of hem even tegen de speaker aan te tikken om de bluetooth paring tot stand te brengen. Hiervoor moet je smartphone ook met NFC uitgerust zijn. Deze optie is handig als je vrienden van je Speaker gebruik wilt laten maken. Een bluetooth speaker kan maximaal zeven gepaired verbindingen onthouden. Wordt de speaker een van de paarden bijvoorbeeld een smartphone aangezet, dan kunnen deze met elkaar connecten. Meestal gebeurd dit automatisch. Je lunt dan direct je favoriet muziek via de speaker afspelen. Als je je speaker met nog meer apparaten paired,  dan wordt de allereerste paring vergeten. Sommige speakers zoals de Bose SoundLink Mini II kun je met twee smartphone’s gelijktijdig connecten. Je kunt via een knop op de speaker eenvoudig heen en weer schakelen. Handig als je samen met een vriend of vriendin muziek wilt luisteren en elkaar je favoriete nummers wilt laten horen.

Connecten

Op het moment dat de speaker met je smartphone gepaired is, kun je daadwerkelijk met de speaker connecten om muziek via de speaker af te spelen. Dit concerten gaat meestal automatisch, maar soms moet je hier nog een extra handeling voor verrichten. Kijk in de gebruiksaanwijzing of zoek via google naar: “Bluetooth pairen {naam en merk van je Bluetooth speaker}” Meestal is het ook mogelijk om in je muziek speler zoals iTines te schakelen tussen de interne smartphone luidspreker en de externe Bluetooth speaker. Het kan even puzzelen zijn voor je de instellingen in de vingers hebt, maar het is zeker de moeite waard, want de muziek van je favoriete artiest klinkt veel beter via een goede externe bluetooth speaker.

Stereo weergave met twee Bluetooth speakers

Toegeven Bluetooth speakers zijn een hele uitkomst, geen gehannes meer met snoeren die je aan moet sluiten. Je zet je speaker ergens neer, pakt je smartphone of tablet en je hebt muziek. Maar echt mooi ruimtelijk stereo gaat natuurlijk niet met het rechter en linker kanaal in een kastje. Daar zitten de linker en rechter kanaal speaker te dicht voor bij elkaar. Als de speaker vlak voor je op een tafel staat, dan krijg je nog wel een goed stereo beeld, maar zit je verder af gaat zitten dan zou je toch graag twee speakers willen hebben die verder uit elkaar kunt zetten. Met Bluetooth speakers zoals de UE Boom and UE Megaboom is dat mogelijk. Je moet hiervoor de bij behorende app uit de iTune store of the google playstore downloaden. Met de app kun je twee speaker koppelen zodat ze beiden hetzelfde geluid weergeven, of je kunt de ene als linker kanaal en de andere als rechter kanaal instellen. Op deze manier heb je een echte ruimtelijke en goede stereo weergave. Daarnaast heeft de app ook een equalizer, waarmee je de hoge een lage tonen kunt tweaken.

Bluetooth reikwijdte

De reikwijdte van een bluetooth verbinding wordt aangegeven in drie stappen, klasse 1 tot 3

Klasse 3 gebruikt een zendvermogen van 1 mW en verbruikt daardoor heel weinig energie. Deze klasse heeft een reikwijdte van ongeveer een meter en wordt voornamelijk gebruikt in kleine apparaatjes als headset. Niet echt geschikt voor een Bluetooth speaker dus.

Klasse 2 heeft een bereik van maximaal ca. 10 meter en gebruikt een zendvermogen van 2,5 mW

Klasse 1 heeft een bereikbaar van maximaal ca 100 meter en gebruikt een zendvermogen van 100 mW

In de praktijk hangt de reikwijdte sterke van hindernissen zoals beton met veel bewapening en HR glas met een metaal coating. Daarnaast heeft de aanwezigheid van andere radio zenders zoals WiFi router en computers die gebruik maken van Wifi ook een grote invloed. Dit beperkt de afstand bij Klasse 2 tot een paar meter en bij Klasse 1 tot tien tot dertig meter. Let op: Houdt er rekening mee dat bij een Bluetooth verbinding tussen twee apparaten zoals een smartphone en een Bluetooth speaker, het apparaat met het laagste zendvermogen (dus de hoogste klasse) maatgevend is voor de afstand die je kunt overbruggen. Voor een werkende bluetooth verbinding moeten beiden apparaten elkaar goed kunnen ontvangen. Voorbeeld: Je hebt een speaker met klasse 2 = 2,5 mW en een smartphone met klasse 1 = 100 mW. De verbinding zal werken tot ca 10 meter, omdat de smartphone het radio signaal van de speaker dan niet meer kan ontvangen. Als je een smartphone met klasse 1 Bluetooth verbinding hebt is het zeker de moeite waard om een speaker met klasse 1 verbinding te kopen. Je hebt dan zowel binnen als buitenhuis vrijwel altijd een optimale verbinding met je speaker.

Speaker phone /handsfree bel functie

Veel bluetooth speakers zijn tegenwoordig uitgerust me een optie om handsfree te bellen. Dit werkt natuurlijk alleen als je Bluetooth speaker met een smartphone hebt gepaired. Handsfree bellen met een bluetooth speaker is een handig optie. Je speaker staat toch in de buurt en als je gebeld wordt kun je eenvoudig via de speaker een gesprek voeren. Doordat je Bluetooth speaker meer volume heeft dan de gemiddelde smartphone kun je het gesprek eenvoudig door de hele kamer voeren zonder dat je je smartphone in je hand hoeft te hebben. Het is ook eenvoudig om meer meerdere mensen een gelijktijdig het gesprek te voeren. Zet hiervoor de Bluetooth speaker midden op tafel en iedereen die aan tafel zit, kan het gesprek goed horen en er aan deelnemen. Handsfree bellen is echt een extraatje, wat steeds vaker bij een speaker wordt ingebouwd

aptX codex wat is het en moet je die op je Bluetooth speaker hebben?

Eerst, wat is een codex. De meeste mensen hebben zonder dat ze het weten gehoord van codex’s. Denk aan MP3 en AAC dat zijn beiden bekende audio codex’s.  Een codex wordt gebruikt om een audio signaal te comprimeren voordat het in bestand opgeslagen wordt, of via Internet verstuurd wordt. On-gecomprimeerde audio neemt veel plaats in en om ruimte te besparen wordt er heel selectief informatie uit het audio signaal weg gelaten. Dit slim weglaten noemen we een compressie algoritme. Bij een Bluetooth verbinding wordt voor het overdragen van stereo geluid standaard de SBC (Low Complexity Subband Coding) codex gebruikt. Deze codex is zo ontworpen dat het audio signaal redelijk goed is en dat de processor die het signaal moet verwerken er niet al te veel reken werk aan heeft. Dit is belangrijk bij bijvoorbeeld Bluetooth headsets. Hoe meer rekenwerk er door de chip in de headset gedaan moet worden hoe meer stroom dat vergt, waardoor de accu eerder leeg raakt. Bij het ontwerpen van de SBC codex is er dus maar een optiemum gezocht tussen geluidskwaliteit en stroom verbruik.

De aptX codex is door een commercieel partij op de markt gebracht die er natuurlijk  veel reclame voor maakt, om geld te verdienen aan apparaten die deze codex gebruiken. Fabrikanten moeten natuurlijk een licentie kopen om de codex in hun speaker in te gebruiken. In theorie is de aptX codex beter dan de SBC codex omdat het audio signaal op een slimmere manier gecomprimeerd wordt. Of je het in de praktijk ook echt horen kunt is nog maar de vraag. De kwaliteit van het geluid hangt van veel meer factoren af, zoals bijvoorbeeld de kwaliteit van gebruikt audio transducers (Het luidsprekertje wat in de speaker kast is ingebouwd) en de kwaliteit van het audio bestand wat je op je smartphone afspeelt. Ook dat bestand is gecomprimeerd en verliest iets van de kwaliteit ten opzichte van de originele opname. Let op! Om de aptX codex te kunnen gebruiken moet zowel de signaal bron zoals je smartphone als je Bluetooth speaker de aptX codex ondersteunen. Doet een van beiden dat niet dan dan wordt automatisch de SBC codex gekozen om het audio signaal over te zenden. Het heeft dus geen zin om extra geld uit te geven aan een speaker met aptX als je smartphone geen aptX codex ondersteunt.

Vergelijken

Om aptX echt goed te kunnen vergelijken met SBC, Heb je twee smartphone’s één met en de andere zonder aptX nodig. Je speelt daarmee dan hetzelfde audio bestand af via een bluetooth speaker met atpX. Op deze manier kun je zelf goed beoordelen of atpX voor jou de moeite waard is.

Is aptX een blijver

Het is nu nog niet te voorspellen of aptX wel of niet een blijver is. Feit is wel dat we in principe atpX niet nodig hebben. De bluetooth standaard staat het namelijk ook toe om de data uit een mp3 of AAC bestand zonder het te decoderen rechtstreeks naar een bluetooth speaker te sturen. De bluetooth speaker decodeert dan het bestand de smartphone geeft het alleen maar door. Op deze manier sla je de conversie stap van een extra codex SBC of aptX over en behoud je de kwaliteit van het oorspronkelijke bestand. Als de vraag naar hogere kwaliteit toeneemt is dit mogelijk de beste oplossing. De fabrikanten van bluetooth speakers zijn hierin afhankelijk van de chip fabrikanten Helaas zijn er nog geen fabrikanten die Bluetooth chips produceren die het direct doorgeven van mp3 en AAC audio bestanden ondersteunen. Wil je meer weten over aptX lees dan de volgende engelstalige artikelen. Cnet: Can aptx give better sound over bluetooth? What-You-Might-Not-Know-About-Bluetooth

Prijzen van Bluetooth speakers

De prijzen van Bluetooth speakers lopen nogal uiteen. Je hebt al een goedkoop model voor een paar tientjes, Verwacht hier geen wereld klasse geluidsweergave van. Wil je een Bluetooth speaker van een goede kwaliteit reken dan op een prijs vanaf € 100,- Voor een echte top kwaliteit speaker betaal je al snel € 200,- tot € 300,-

Vergelijk Bluetooth speakers, prijzen en levertijden bij de volgende webshops. Klik of tab op een logo.

Koop Bluetooth accesoires

Scroll naar boven