De magie van spullen terugvinden

Ik heb veel elektronica en andere hobby spullen maar ik heb niets aan die spullen als ik een half uur of meer, moet zoeken om iets terug te vinden. Veel mensen hebben geen idee hoe ze iets kunnen opruimen, zodat ze het zonder moeite weer terug kunnen vinden. Ze hebben een andere strategie: Iets nodig, koop het, iets niet meer nodig gooi het weg. Dit is denk ik een van de sterke onbewuste aanjagers van onze weggooimaatschappij. Ik ben gelukkige een slechte weggooier. Hou ik iets in mijn hand, dan krijg ik vrijwel altijd een beeld, waar ik het voor kan gebruiken. Waarom weggooien? Wie weet heb ik het volgende week nodig, of volgende maand of over een jaar. Laat ik het opbergen, maar hoe en waar?

De kunst van het opbergen

Dat is eenvoudig praktische vraag, die voor mii een hele nieuwe wereld heeft geopend. De kunst van het opbergen, zodat je iets moeiteloos kan terugvinden. Er zit magie in spullen zonder zoeken te kunnen pakken, een magie die ik stap voor stap bestudeerd heb en toepas in het dagelijks leven.

Magie lijkt simpel en dat is het ook. Maar voor je de magie in de vingers hebt en moeiteloos binnen een paar seconden een willekeurig item voor de dag kan toveren, heb je een magisch systeem nodig wat werkt. Zonder systeem kun je magie blijven oefenen, maar blijft het onbetrouwbaar. De ene keer tover je moeiteloos het gezochte item voor de dag, terwijl de andere keer je magie stokt en je een half uur of meer bezig bent om iets terug te vinden. De magie van het snel dingen terugvinden zit hem in systematisch opbergen. Er zijn veel verschillende systemen te bedenken en al bedacht waar je uit kunt kiezen. Het belangrijkste is dat een systeem voor jou werkt.

In mijn hart ben ik een chaotische creatieveling, ik hou niet van formele dingen en wil een systeem makkelijk zelf kunnen aanpassen. Daarom heb ik voor een intuïtief systeem gekozen, waar ik al vele jaren plezier van heb. Het werkt zo…. Als ik iets wil gaan opbergen, dan neem ik het item in gedachten en stel de vraag: “Waar zou ik het zoeken als ik het nodig heb”. Dat is voor mij de ideale plek om het item op te bergen. Heb ik het item nodig dan ligt het in de doos of bak waar ik het verwacht.

Opbergsystemen

Ooit stopte ik niet gebruikte spullen los en in willekeurige dozen op zolder. Het resultaat een vrolijke chaos, waar ik niets in terug kon vinden. Toen ik mijn zolder wilde opruimen heb ik een grote stapel stevige boeken dozen van exact hetzelfde formaat gekocht.

De magie zit hem niet hoe je opbergdoos er uit ziet, maar in de gelijkvormigheid. Het maakt niet hoe je je spullen opbergt, in kartonnen dozen, doorzichtige boxen of kunststof sorteerbakken. Als ze maar gelijkvormig en stapelbaar zijn.

Na het op zolder uitzoeken van de vrolijke chaos, kon ik alles geordend in de nieuwe dozen stoppen. Een paar waren helemaal vol, maar het grootste deel was half to driekwart gevuld, dus voldoende ruimt om er meer spullen bij te stoppen. Doordat ik meer dan twintig exact dezelfde dozen had kon ik deze dozen in geordende stapels neerzetten.

Wat stop ik waar in

Ik ben zelf een associatief denker waardoor dingen die een zelfde gebruik of functie hebben vrijwel automatisch in dezelfde doos of kan belanden. Ben je iemand van bijvoorbeeld kleur, dan kun je dingen met dezelfde kleur in de dezelfde doos doen. Als het voor jou maar logisch is, dan werkt je magie.

Dit is een voorbeeld hoe ik mijn magie op zolder heb toegepast, maar dezelfde magie heb ik ook gebruikt voor het opbergen van kleine elektronica onderdelen. In plaats van kartonnen dozen heb ik een stapel kunststof sorteerdozen gekocht.

Losse sorteerdozen zijn vaak prijzig en daarom kopen mensen er vaak maar een of twee. Niet doen! Na een paar jaar van zo u en dan een sorteerdoos bijkopen, zit je met een vrolijk stapel van veel verschillende formaten en dat is super onhandig stapelen.

Koop liever een flinke stapel van dezelfde dozen in een keer. Je hebt dan een handige stapel waar je gemakkelijk een doos tussen uit kunt trekken en deze na gebruik weer op de stapel kunt zetten. Zo staan de meest gebruikte sorteerdozen automatisch bovenin de stapel. Een beetje extra magie waar ik graag gebruik van maak.

Welke dozen kies ik

De meest geschikte doos is de doos waar je spullen handig in op te ruimen zijn. Denk aan wat je op wilt ruimen en hoe dat in een doos zit, ga met dat beeld opzoek naar een passend box of doos. Juiste formaat gevonden, koop meteen een ruime stapel, het is een goede investering in je opruim en terugvind magie.

Zelf gebruik ik graag de NOR bakken, deze zijn stevig, niet duur en te koop via Amazon.nl

Bol.com heeft ook een heel groot assortiment, je kunt kiezen uit:

Labels

Heb je een vlekkeloos fotografisch geheugen, dan weet je precies in welke doos je iets hebt opgeruimd en waar die staat. Ik heb dat niet, maar ik heb wel de magie om hetzelfde effect te bereiken. Het snel vinden van de juiste doos of bak.

Ik maak gebruik van de magie van labels. Het wel nodig om dingen en beetjes systematisch in dozen te stoppen. Het maakt niet uit welk systeem je gebruikt als het voor jou maar een logisch systeem is. Zo kun je met één of een paar woorden op een label aangeven wat er in een bak of doos zit.

Mijn magische attribuut voor her maken van labels is mijn Dymo Mobile Labeler. Dit is een klein maar briljante label printertje dat twee belangrijke magische eigenschappen heeft.

  • Er zit een accu in. Je kunt de printer zonder netsnoer gebruiken
  • Je kunt draadloos printen vanaf je smartphone met de Dymo app (Android en iOS)

Deze twee magische eigenschappen hebben me al heel veel heen en weer lopen bespaard. Ik neem de Dymo Mobile Labeler gewoon mee naar zolder en kan zonder dat ik ook maar een snoer hoef aan te sluiten vanaf mijn smartphone labels uit de printer laten rollen. Dat is pas magie 🙂

Had ik voor de Dymo Mobile Labeler al een andere label printer? Ja zeker ik heb een Dymo Labelprinter Duo, maar die gebruik ik maar zelden. Waarom?

Om een een label met de Duo te printen, moet achter mijn laptop gaan zitten, de printer aanzetten, mijn laptop open doen en de Dymo software opstarten. Dat vind ik alleen de moeite waard als ik een meerdere labels wil maken. En dan nog moet ik steeds gaan zitten om het label te printen en weer opstaan om het geprinte label op een doos of bak te plakken. Sommige klusjes zijn vermoedend en die stelt ik, net als veel mensen, graag uit ’tot later’

Als ik nu even tijd en zin heb, loop ik met mijn Mobile Label en smartphone door huis en voorzien alle bakjes, doosjes, en andere items, van een label. De magie van zonder moeite dingen terug vinden, wordt steeds sterker in mijn huis….

In mijn volgende post geef ik een uitgebreide review over de Dymo Mobile Labeler. Ik kan me nu al niet meer voorstellen dat ik zonder dit magische printertje moet werken, het is een must voor elke maker die spullen snel en eenvoudig wil kunnen terugvinden.

Wil je ook de magie van het labelen onder knie krijgen? De magische laagste prijs voor de Dymo Mobile Labeler heb ik gevonden bij Bol.com Bestel meteen een paar extra tape cassettes met verschillend breedtes tape. Je vindt ze op dezelfde pagina.

De D1 cartridges voor de Dymo Mobile Labeler, zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren
Scroll naar boven