HDMI kabel, koop de juiste, zonder te veel te betalen

Een HDMI kabel is een moderne digitale video kabel , die gebruikt wordt voor het overdragen van digitaal video, audio en besturingssignalen. In de loop van de jaren zijn er verschillende HDMI versies verschenen. Om het maximale uit je apparatuur met HDMI aansluiting te halen, is het belangrijk om de juiste HDMI kabel te kiezen.

HDMI out port

Bepaal de HDMI versie van de kabel die je nodig hebt.

Let bij het kiezen van de kabel op de HDMI versie van de gebruikte apparatuur.

Kijk welke HDMI versie de aan te sluiten apparatuur gebruikt. Je vindt dit in de gebruiksaanwijzing of online. Kies een HDMI kabel met dezelfde of een hogere versie, dan je apparatuur nodig heeft. Zijn de versies van twee op elkaar aan te sluiten apparaten niet gelijk, kies dan de laagste versie.

Laat je niet verleiden door HDMI resolutie specificaties

Veel webshops schermen met de HDMI resoluties van een HDMI kabel. Dit leidt snel tot verwarring, waardoor je verleidt wordt om een kabel te kopen met een te lage of te hoge HDMI versie.

Met een kabel met een te lage HDMI versie schakelt je apparatuur over op een lagere resolutie en/of refresh rate, waardoor de beeldkwaliteit lager is dan de apparatuur kan weergeven. Dat is jammer want je apparatuur die een veel beter weergeven

Met een kabel met een te hoge resolutie zal je apparatuur de maximale resolutie en refresh rate kunnen weergeven, maar deze HDMI kabel is vaak duurder dan een kabel met de juiste versie, maar geeft je verder geen voordelen. Jammer van het extra geld wat je uitgeeft, want het geeft geen kwaliteit verbetering van het beeld.

Kijk daarom altijd welke versie in jou situatie nodig en bestel daarna je HDMI kabel.

Bron van de HDMI resolutie verwarring

Ondanks dat het HDMI consortium zijn best heeft gedaan, is er toch onduidelijkheid in HDMI versie aanduidingen ontstaan, die tot veel verwarring leidt. Deze onduidelijkheid wordt veroorzaakt door de alternatieve manier waarop de versie van een HDMI kabel aangeven kan worden. Hieronder vindt je de versies die op dit moment gebruikt worden.

Versie aanduidingAlternatieve aanduidingMax snelheid
1.4bHDHigh Speed, 10,2 Gb/s
2.04KPremium High Speed,18 Gb/s
2.1a8KUltra High Speed, 48 Gb/s

De oorzaak van de verwarring wordt goed zichtbaar als we naast de versie ook de maximaal haalbare resolutie in de tabel zetten

Versie aanduidingAlternatieve aanduidingMax resolutie
1.4bHD4k@30Hz
2.04K8K@30Hz
2.1a8K8K@120Hz

Een versie 1.4b kabel ondersteunt een 4K@30Hz beeldweergave, maar ik een HD kabel, geen 4K kabel. Voor volledige 4k ondersteuning ook bij hogere refresh rates heb je een HDMI versie 2.0 kabel nodig.

Een 2.0 kabel ondersteunt een 8K@30Hz beeld weergave, maar is een 4K kabel, geen 8K kabel. Voor een volledige 8K ondersteuning bij hogere refresh rates heb je een 2.1a kabel nodig.

De bron van verwarring is dat veel webshops een kabel die 4K@30Hz aankan als een 4K kabel aanduiden, terwijl het een HDMI HD versie 1.5 kabel is.

Dit gebeurt ook met bij kabels die 8K@30Hz aankunnen, deze worden met de vaak als 8K kabels geadverteerd, terwijl het een HDMI 4K versie 2.1 is.

Laat je niet neppen en kijk altijd goed naar het HDMI versie nummer, dan ben je er zeker van dat je de juiste kabel besteld.

Is HDMI versie alleen voldoende om de juiste HDMI kabel te kiezen

Een normale HDMI kabel is een passie kabel en bevat alleen maar koperdraad en geen active elektronische componenten om het signaal te versterken. De kwaliteit van het de gebruikte bedrading, met name de bedrading van die gebruikt wordt voor het digitale datasignaal, is bepalend voor de maximale snelheid die gehaald kan worden. In de HDMI norm ligt vast, wat de maximale data snelheid die een kabel van een bepaalde vereis moeiteloos moet kunnen doorgeven. Hiermee voldoet een kabel aan de versie specificaties en kan alle resoluties en refresh rate die bij die vereis genoemd worden, moeiteloos aan.

Bij een standaard HDMI kabel is de versie aanduiding voldoende, je hoeft je geen zorgen te maken om andere aanduidingen. Let wel op de lengte die je nodig hebt.

Help, ik weet niet welke HDMI versie mijn apparatuur heeft

Weet je niet welke HDMI versie je apparatuur heeft. of heb je geen tijd om dit uit te zoeken?

Koop dan een HDMI kabel met de hoogste versie. Je bent dan wel meer geld kwijt, maar je bent er zo wel zeker dat je apparatuur altijd de hoogste beeld kwaliteit zal weergeven.

Bij het kopen van een HDMI kabel met de hoogste versie die er verkrijgbaar is, ben je alvast voorbereid op de dag, dat je nieuwe apparatuur aanschaft, die gebruik maakt van deze hoge versie. Tip bewaar de verpakking, zodat je later kunt nagaan welke versie kabel je gekocht had.

Maakt de lengte van een HDMI kabel uit voor de beeld kwaliteit

Bij het ontwerp van het HDMI protocol is er rekening gehouden met de meest uiteenlopende omstandigheden en is uit voorzorg gekozen voor een heel robuust data protocol. Dit protocol zorgt ervoor dat er storingsvrij een betrouwbaar signaal overgedragen kan worden. Hierbij maakt het niet uit hoe lang een HDMI kabel is. Als er voldoende signaal bij het beeldscherm aankomt dan, wordt het beeld in de maximale kwaliteit weergegeven.

Het is wel belangrijk om een kabel met de juiste HDMI versie te kiezen. Dit zorgt er voor dat de apparatuur niet overschakelt op een lagere data snelheid, waardoor er een beeld van lagere kwaliteit wordt weergeven. Blijkt het signaal toch te zwak te zijn, dan wordt er helemaal geen beeld weergeven.

Een lagere kabel dan noodzakelijk zal dus geen verlies in beeld kwaliteit veroorzaken, mits de juiste HDMI version gekozen is.

Hoe herken je een HDMI kabel van goede kwaliteit

Een goede HDMI kabel herken je aan het HDMI logo. Dit logo is eigendom van het HDMI consortium en mag alleen met toestemming door een kabelfabrikant gebruikt worden. Om deze toestemming te krijgen moet een fabrikant apparatuur en kabels door het consortium alten testen. Een kabel of apparaat met HDMI logo is gekeurd en voldoet aan de aangeven HDMI versie. Check altijd of het HDMI logo en versie op de verpakking van de kabel vermeld staat en je weet dat je een kwaliteitskabel toemaken hebt.

Is het zinvol om een HDMI kabel met verguld contacten te kopen

Voor de beeldkwaliteit maakt het niet uit of een HDMI stekker wel of niet verguld pinnen heeft. Als de pinnen na insteken normaal contact maken en de kabel van de juiste HDMI versie is, dan wordt het beeld met de maximale kwaliteit weergeven. Voor thuis gebruik geeft het gebruik van vergulde contacten geen toegevoegde waarde.

Vergulde contacten slijten minder snel dan standaard contacten, war een voordeel is in situaties waar een kabel vaak aangesloten wordt. Denk hierbij aan een verhuur bedrijf, waar apparatuur wekelijks op verschillend locaties wordt ingezet. Een HDMI kabel met vergulde contacten gaat in zo’n situaties veel langer mee.

Waar worden HDMI kabels gebruikt

Een HDMI kabel is een populaire kabel voor het aansluiten van beeldscherm en audiovisuele apparatuur.

Voorbeelden zijn: Het aansluiten van home entertainment apparatuur, zoals televisie, satelliet ontvanger, settopbox, Apple TV, Roku, DVD en blu-ray speler.

Een groot voordeel van HDMI is dat alle signalen, zoals beeld, stereo of surround sound, afstandsbediening signalen en andere data, via een kabel van het naar het andere apparaat doorgeven kunnen worden. Er kunnen eenvoudig meerdere apparaten achter elkaar aangesloten, die via de Hindi kabel eenvoudig samenwerken.

Veel PC’s en laptop zijn voorzien van een HDMI aansluiting, waarop een computer monitor met HDMI aangesloten kan worden. Via deze aansluiting kan ook eenvoudig een flatscreen TV of beamer aangesloten worden Zo kun je vanaf je vanaf je laptop of PC video’s. speelfilms of games op groot scherm vertonen.

Scroll naar boven