Een thuisbioscoop met een beamer en surround sound, geeft je een veel betere en intensere beleving van een speelfilm, dan je met een TV kunt bereiken. Zelfs de grooste en duurste TV legt het af bij de beleving die je eenvoudig kunt creëren met een standaard beamer en surround sound installatie.
Table of Contents
De bioscoop beleving
Bij de beleving van een thuisbioscoop spelen een aantal aspecten een belangrijke rol. Dat zijn het beeld, het geluid en natuurlijk de film.
Het beeld
Met een beamer kun je eenvoudig een beeld van twee tot drie meter breed of nog groter projecteren in je huiskamer projecteren. Je kunt gebruik maken van een scherm of het gewoon op een witte muur projectren.
Het geluid
Met een surround sound installatie creëer je in je huiskamer de echte bioscoop ervaring. Het geluid komt net al bij een TV niet alleen van voren. Een surround sound installatie geeft een totale ruimtelijk geluid beleving. Je kijkt niet alleen naar een scene, maar je hebt het gevoel dat er deel van uit maakt. Hierdoor wordt een extra dimensie aan je film beleving toegevoegd.
De speelfilm
En natuurlijk de speelfilm zelf. Hoe kom je aan de nieuwste speelfilms voor je eigen home cinema. Ik leg uit waar je het beste speelfilms met surround sound kunt huren of kopen.
Met de informatie van de deze website is het eenvoudig om met elk budget je eigen home cinema samen te stellen. En leer je hoe je alles optimaal opstelt. Daarna is het aansluiten kinderspel.
Je eigen home cinema inrichten
Dit artikel is de eerste in een reeks over het inrichten van je eigen thuisbioscoop. In dit artikel leer je:
- Hoe kun je een beamer in elke huiskamer kunt opstellen.
Vervolg artikelen
In het vervolg artikel vindt je alle wat je weten moet.
- Wat is een goede beamer
- Waar moet je op letten bij het kiezen
- Hoe je sluit je hem aan.
Surround Sound
In het artikel over surround sound lees je alles over geluid. Hoe creëer je eenvoudig goed surround sound bioscoopgeluid in je home cinema.
- Hoe kun je de luidsprekers het beste opstellen
- Hoe sluit je je een surround installatie aan
- Wat is een goede surround sound installatie voor je home cinema
- Waar moet je op letten bij het kiezen van een surround installatie
Films & series
Alles over het huren of kopen van speelfilm en series
- Waar huur of koop je films of series met surrounds sound
- Wanneer kies je voor het draaien van je films voor een laptop of een media speler
- Hoe sluit je een laptop of een media speler aan op je home cinema installatie
Maar eerst: Waarom zou je een beamer kopen?
Verschil tussen beamer en TV
Een TV heeft alles ingebouwd. Je sluit hem aan op de kabel en bij een smart TV op Internet. Je steek de stekker in het stopcontact en je bent klaar. Aanzetten en kijken.
Een home cinema samenstellen werkt net even anders. Bij een thuisbioscoop maak je gebruik van losse componenten. Een beamer voor het beeld, een surround installatie met boxen voor het echte bioscoop geluid en een media speler, of laptop om je films af te spelen.
Het weergeven van een film met een beamer geeft een veel mooiere beleving dan het kijken van een film op een TV. Wil je echt de beleving van een home cinema, dan is een beamer onmisbaar. Maar waarom geeft dit nu een veel betere thuisbioscoop beleving dan een TV?
Beeldhoek
Hoe meer een beeld je gezichtsveld vult hoe intenser je persoonlijke beleving. Daarom is een van de geheimen van een goede thuisbioscoop de beeldbreedte. Hoe breder het beeld, hoe verder het beeld je gezichtsveld zal vullen.
Hierbij speelt niet alleen de beeldbreedte een rol maar speelt ook de afstand van je ogen tot het beeld mee. De verhouding tussen, deze twee bepaalt de beeldhoek. De beeldhoek is een maat tot hoever het geprojecteerde beeld je gezichtsveld vult.
De beeldhoek is het grote verschil tussen een beamer en een TV. Zo kun je thuis in je huiskamer heel eenvoudig een beeld projecteren met een veel grotere beeldhoek dan met een TV.
Voorbeeld kijkhoek
Ben je nog nooit naar een iMax film geweest dan is het echt aan te raden om dat te doen. Een iMax zaal heeft een super breed beeld, waardoor je een super intense film beleving krijgt. Zit je ongeveer in het midden van de zaal dan is de beeldhoek 90 graden. Zit je thuis op de bank voor een TV dan is de kijkhoek meestal niet groter dan 20 graden. Juist dit grote verschil in kijkhoek maakt zoveel uit in je beleving van een speelfilm.
Waarom zijn we ons niet bewust van kleine of grote beeldhoek
Het menselijk oog is getraind om kleine verschillen in kijkhoek waar te nemen. In onze verre verleden toen we jager-verzamelaars waren, waren we afhankelijk van de jacht op dieren. Ons brein heeft in die tijd geleerd om op grote afstand dieren te onderscheiden. Dieren op grote afstanden beslaan maar een hele kleine beeldhoek van ons gezichtsveld. We hebben als jager-verzamelaar duizenden jaren training gehad, om details met een hele kleine beeldhoek te onderscheiden.
Bij een kleine beeldhoek kan het menselijke oog nog steeds voldoende detail waarnemen. Denk aan het dier wat op grote afstand bij je jager-verzamelaar langsloopt. Daarom hebben we geen enkele moeite ,met het onderscheiden van details op een televisie die aan de andere kant van de kamer staat. We zijn er ons niet eens bewust van, dat het televisie beeld maar een kleine kijkhoek van ons gezichtsveld vult. Bij het TV kijken focussen we automatisch op de details op het scherm. Je brein herkend de beelden en is tevreden.
Vergelijk dit met de bioscoop beleving. Door het brede scherm en grote beeldhoek, zal je jager-verzamelaars brein de geprojecteerde beelden, als veel dichterbij interpreteert. Hierdoor zul je de beelden automatisch veel intenser beleven.
Licht of donkere
Veel mensen denken dat de intensere beleving komt omdat het in een bioscoop donker is, maar dat is niet waar. Je kunt dit zelf eenvoudig testen door thuis bij het TV kijken en het licht uit te doen. Of nog beter, stel je voor dat in de bioscoop zit en projector kapot is gegaan. Als alternatief wordt een TV voor scherm neergezet. De TV is wel een stuk kleiner dan het projectiescherm. In beide gevallen kun je wel de beelden van de film goed onderscheiden, maar de beleving is een stuk minder intens.
Heb je eenmaal thuis een speelfilm via je home cinema installatie op een breed scherm geprojecteerd, dan weet je het verschil. Met een beamer haal je de echte bioscoop ervaring in huis. Wie wil dat nou niet!
Plannen van je home cinema
Net als bij het goed neerzetten van een TV, vergt het inrichten van je eigen home cinema een beetje planning. Maar echt ingewikkeld is het inrichten van je eigen home cinema niet.
In Nederland hebben, maar weinig mensen de ruimte om een aparte kamer in te richten als thuisbioscoop en laten ik eerlijk zijn dat is ook helemaal niet nodig. Het is valk veel gezelliger om in je huiskamer op de bank van een goed speelfilm te genieten. Met wat slim planwerk is in elke huiskamer eenvoudig een thuisbioscoop in te richten.
Projectievlak of projectiescherm
De allereerste vraag is: Waar projecteer je het beeld? Je kunt het inrichten op twee manieren aanpakken.
Kijk tegenover de plek waar je zit, dat is meestal de zitbank, of je voldoende muur ruimte hebt om het beeld te projecteren. Heb je een grote vlakke witte muur tot je beschikking, dan heb je een mooi projectievlak. Puristen zullen het er niet mee eens zijn, maar je kunt prima een witte muur als projectiescherm gebruiken. Je zult wat inboeten op beeldkwaliteit, maar door het beeld gewoon op een witte muur te projecteren, heb je al een prima film beleving.
Bij het inrichten van mijn huidige huis hebben we alle muren gewoon met witte latexverf gerold, dat is snel en goedkoop. Tegenover de bank hebben we een muur van circa 5 meter. In de ene hoek staat een stoel en aan de andere kant zit een koker voor waterleidingen naar de eerste etage, een stopcontact en de telefoon aansluiting. Er blijft effectief drie meter muur over als project scherm. Een prima projectievlak voor mijn eigen home cinema
De muur hoeft niet perfect glad te zijn, maar het heeft wel geholpen dat we voor het witten zoveel mogelijk oneffenheden hebben weggewerkt. Op een deuk na dan, maar ondanks dat ik weet dat er een oneffenheid in de muur zit, lukt het me tijdens het film kijken niet om die oneffenheid te vinden.
Heb je geen effen muur tegenover je zitbank dan heb je twee andere opties.
- Je woonkamer anders inrichten, zodat je bank wel tegenover een muur staat
- Een projectiescherm ophangen
Heb je geen zin om je kamer anders in te richten of is er nergens een witte muur beschikbaar, dan is het ophangen van een projectiescherm de beste oplossing.
Een vrijstaand beamer scherm
Omdat je voor je thuisbioscoop een groot beeld wilt hebben is een los scherm wat je neerzet geen optie. Ik heb dat zelf wel geprobeerd met een oud dia projectie scherm, maar het resultaat is verre van ideaal. Het opzetten en opruimen is een vervelende klus en is het elke keer goed uitrichten van het scherm tijdrovend. Daarnaast is bij een losstaand scherm de beeldbreedte beperkt.
Een plafond beamer scherm
Kies je voor een projectiescherm, dan is een plafondscherm de beste oplossing. Wil je een goede thuisbioscoop ervaring kies dan voor een zo groot mogelijk scherm. Hier geldt echt: “Hoe groter het scherm hoe beter.” Kun je een scherm van drie meter ophangen, twijfel dan niet, het lijkt overkill, maar een scherm van drie meter geeft je de echte bioscoop ervaring. Een plafondscherm heeft een groot voordeel. Als het opgerold is hangt het niet in de weg. Een opgerold plafondscherm heeft geen impact op je interieur. Wil je film kijken, dan rol je het uit en het scherm hangt meteen mooi strak, op de juiste plek.
Handmatige bediening
Een klein plafondscherm is nog eenvoudig handmatig uit te rollen. Je haakt het bijgeleverde stokje in het haakje aan d onderkant van het scherm en trekt het naar benden. Bij het uitrollen span je een veer, die automatisch vergrendelt. Wil je het scherm weer oprollen dan trek je even licht aan de onderkant van het scherm om de veer te ontgrendelen. De veer trekt het scherm strak, waarna je het scherm rustig laat oprollen.
Elektrische bediening
Bij een groot scherm begint handmatig uitrollen al snel onhandig te worden. Daarom raad ik je aan om bij een groot plafondscherm voor elektrische bediening te kiezen. Deze schermen zijn voorzien van motor met netsnoer en afstandsbediening. Na montage van het scherm, leid je netsnoer naar een muur en vandaar naar beneden. Daarna steek je de stekker in het dichtstbijzijnde stopcontact. Met de afstandsbediening kun je het scherm met een druk op de knop laten uitrollen. Na het film kijken, rol je het scherm met een druk op de knop weer op. Qua gemak kan daar geen andere oplossing tegenop.
Beamer plaatsen
Weet je waar je je film wilt projecteren, dan wordt het tijd om een plek voor de beamer te vinden. Een beamer moet in het recht tegenover het midden van het projectscherm of vlak geplaatst worden. Doe je dit niet, dan krijg je een raar beeld, wat aan de ene kant hoger is dan aan de andere kant. Het is dus belangrijk om recht tegenover het midden van het projectievlak een plek voor de beamer te vinden.
Voor het plaatsen van een beamer heb je een aantal mogelijkheden. Je kunt hem neerzetten, op een laag tafeltje of audio meubel. Heb je geen plek om je beamer neer te zetten, dan is plafond montage met een geschikte beamer beugel de oplossing. Moderne beamers hebben een afstandsbediening waarmee je alle functies vanaf je zitplaats kunt bedienen.
Beamer neerzetten
Elke moderne beamer projecteert het beeld in een hoek omhoog. Hierdoor kun je de hem laag neerzetten. Mijn eigen beamer staat op een dekenkist naast de bank. Met de de beed “Tilt” en “Keystone” instellingen, kan het beeld zo ingesteld worden, dat het netjes op de goede hoogte geprojecteerd wordt en het beeld precies rechthoekig is. Let bij het neerzetten er goed op dat de koelopeningen vrij blijven.
Beamer aan plafond monteren
Bijna iedere moderne beamers kan ook aan het plafond gemonteerd worden. Hierbij, monteer je een plafond beugel aan de onderkant van de beamer en hang je hem op zijn kop aan het plafond. Het beeld wordt daardoor netjes schuin naar beneden geprojecteerd en is net als bij normale plaatsing, eenvoudig op de goede hoogte en rechthoekig in te stellen. Via het menu in de beamer geef je aan dat deze aan het plafond hangt. Hierdoor wordt het beeld 180 graden gedraaid, waardoor het vanuit de op de kop hangende beamer netjes rechtop geprojecteerd wordt.
Beamer beugel
Voor plafond montage kun je het beste een beamer beugel van goede kwaliteit kopen. Een beamer beugel is de eenvoudigste en snelste manier om je beamer op te hangen. Elk moderne model heeft voor dit doel een aantal montage gaten aan de onderkant.
Je monteert het ene deel van de beugel met het bijgeleverde schroeven aan de onderkant van de beamer. Daarna monteer je het plafond deel van de beugel aan het plafond. Heb je een betonnen plafond dan heb je een boorhamer en het juiste montage materiaal nodig. Heb je een houten plafond, zorg dan dat je de beugel aan een plafond balk vastschroeft en niet aan de losse plafond platen monteert, deze zijn niet stevig genoeg. Daarna kun je de beugel die aan de beamer vast zit in het plafond deel schuiven en vast zetten.
Afstand beamer scherm
Hoe ver moet een beamer van het scherm afhangen om het hele scherm te vullen? Hier is niet één antwoord op te geven, omdat dit per type verschilt. Daarom is het belangrijk dat je weet hoe breed je wilt kunnen projectren en wat de afstand is tussen scherm en de plaats waar je beamer wilt neerzetten of ophangen. Je hoeft dit niet exact op de centimeter te weten want met de zoom functie kun je de beeld breedte nog wat bijstellen.
Heb je eenmaal bepaald hoe breed je projectie vlak is en hoever je je beamer van het scherm kunt ophangen of neerzetten, dan kun Je met deze twee maten bepalen welke type en model geschikt is voor jou thuisbioscoop.
De moderne short throw beamers zijn bijzonder geschikt om op korte afstand een groot beeld te projecteren. Mijn eigen “Short throw” beamer staat 1,9 meter van de muur en geeft een beeld van 3 meter breed.
Een ultra short throw beamer kan, door het slim gebruik maken van een spiegel constructie, op nog een geen meter van de muur staan of opgehangen worden. Dit type is wel een stap duurder.
Samenvatting
In vrijwel elke huiskamer is het mogelijk om een thuisbioscoop met beamer te installeren. Het maakt niet uit of je een witte muur of een projectscherm wilt gebruiken. Doordat moderne modellen hun beeld schuin omhoog projecteren, kun je deze op laag tafeltje of audio meubel naast de bank neerzetten. Heb je die mogelijkheid niet, monteer de beamer dan met een beamer beugel aan het plafond.
Bij het inrichten heb je de hoogste flexibiliteit als je kiest voor een elektrisch bedienbaar plafondscherm en plafond montage van de beamer met een beamer beugel. Je kunt het scherm dan neerhangen waar het jou het beste uitkomt. Daarna monteer je de beamer recht tegenover het midden van het scherm aan het plafond. Beiden is eenvoudig want beiden hebben een afstandsbediening, waarmee je ze comfortabel van de bank kunt bedienen. Het montage werk kun je zelf doen, of laten uitvoeren door een vakman.
Ben je er van overtuigd dat je een thuis bioscoop wilt inrichten. Dan wordt het tijd om te gaan beslissen welke je wilt kopen. In het volgende artikel lees je precies waar je op moet letten en welke eigenschappen en specificaties belangrijk zijn. Ik laat je precies zien hoe je snel eenvoudig de beamer kiest die het beste bij jou home cinema wensen past.
==> Het artikel “Beamer kopen”, verschijnt binnenkort op deze website