Mechanische ventilatie

badkamer ventilatorWanneer je last hebt van schimmel, nare luchtjes, hoofdpijn of een benauwd gevoel, dan is je huis waarschijnlijk niet voldoende geventileerd. Alleen een raam of een ventilatierooster opendoen, helpt hier niet. De schrale lucht moet eerst afgevoerd worden voordat de verse lucht het huis in kan. Hiervoor heb je mechanische ventilatie nodig.

Mechanische ventilatie betreft een vast ingebouwd ventilatie systeem die een heel woonhuis of kantoor van verse lucht zal voorzien. Grote ventilatiesystemen kan je het best door een erkend installateur laten aanleggen. Zeker als je woonhuisventilatoren ofwel woonhuisboxen gebruikt. Deze zijn in staat om via een buizensysteem, verschillende ruimtes tegelijkertijd te ventileren.

Er zijn echter een paar ruimtes die vaak extra ventilatie nodig hebben. Denk hierbij aan de WC, keuken en vooral de badkamer. Voor het snel wegzuigen van geur en waterdamp kan het nodig zijn, om een extra ventilator aan te sluiten. Als je een beetje handig bent en een gebruiksaanwijzing kan volgen, is het goed mogelijk om zelf extra ventilatie in de woning aan te leggen.

man en ventilatorAankooptips

  1. Belangrijk is dat er voldoende verse lucht aangevoerd kan worden. Zorg voor een ventilatierooster in een deur of raam, of laat in ieder geval een spleet van 1 cm vrij onder de deur.
  2. Kijk naar de luchtstroom in de ruimte. Installeer de ventilator dichtbij de bron van vocht of geur en zover mogelijk bij de inlaat van verse lucht vandaan. Zo zal er een mooie verfrissende luchtstroom ontstaan.
  3. Meet de diameter van een bestaand kanaal op. Zorg dat de ventilator dezelfde diameter aansluiting heeft.
  4. Bedenk of je de ventilator continu wilt laten aanstaan. Als dat niet zo is, kan je kiezen voor een ventilator met hygrostaat die alleen werkt bij een bepaalde vochtigheid. Of je kiest een met een timer of afstandbediening.
  5. Hoe lang is het afvoerkanaal? Hoe langer het afvoerkanaal, hoe meer weerstand de ventilator ondervind en hoe meer vermogen de ventilator nodig heeft.
  6. Heeft de ventilator een beschermkap of rooster? Bedenk dat elke weerstand in de luchtaanvoer extra weerstand voor de ventilator betekend. Hou de openingen zo groot mogelijk, ook al staat dat wat minder mooi. Hou de openingen ook schoon en stofvrij. Hierdoor kan er meer lucht uit de ruimte gezogen worden.
  7. Bereken de benodigde capaciteit van de ventilator. Zie hieronder in een aparte paragraaf.

Capaciteit van een ventilator

De benodigde capaciteit van de ventilator is afhankelijk van de grootte van de ruimte en het gebruik van die ruimte. Voor het berekenen van de capaciteit van een ventilator is de volgende formule van kracht:

Inhoud ruimte, hoogte x breedte x lengte, maal het aantal luchtverversingen per uur.

Het aantal luchtverversingen per uur wordt voor een toilet gesteld op 3-4 keer en voor een badkamer op 7-12 keer. Kies voor intensief gebruikte toiletten en badkamers het hoogste aantal verversingen per uur. Zo kom je bijvoorbeeld voor een intensief gebruikte badkamer op een capaciteit van 2,5 x 3 x 3 x 12 = 270 m3/uur.

buisventilatorBuisventilator

Een buisventilator voor de mechanische ventilatie van badkamer, toilet en keuken, bouw je in een muur of plafond in. Dit kan in een bestaande afvoerbuis, een zelf aan te leggen afvoerbuis of een apart gat in de buitenmuur. Een buisventilator verschilt weinig van een badkamerventilator. Een buisventilator heeft geen afschermkap en is voor volcontinu gebruik, dus niet regelbaar.

Badkamerventilator

badkamerventilator sikuEen badkamerventilator voor de mechanische ventilatie van badkamer en toilet, bouw je in een muur of plafond in. Dit kan in een bestaande afvoerbuis, een zelf aan te leggen afvoerbuis of een apart gat in de buitenmuur. De badkamerventilator heeft een afschermkap voor een mooie afwerking. Behalve de badkamerventilatoren die voor continu gebruik zijn, is het ook mogelijk dat ze regelbaar zijn. Een ventilator zal altijd wat geluid maken en het is erg fijn als je de badkamerventilator uit kan zetten als hij niet nodig is.

Regelbare badkamerventilatoren

  • Met een timer, die je aanzet als je de ventilator nodig hebt en die na een bepaalde tijd de ventilator weer uitzet.
  • Met een hygrostaat, een vochtsensor die de luchtvochtigheid meet en de ventilator laat werken zolang er teveel vocht in de lucht zit.
  • Met afstandsbediening, een knop aan de muur zodat je zelf de ventilator aan en uit kan zetten en kan bepalen hoe hard die aanstaat.
Scroll naar boven