Hoe bouw je een online webshop in minder dan 1 uur

Bouw je eigen online winkel in minder dan 1 uur

Ingewikkeld? Nee hoor, lees het onderstaande stappenplan en pas de pro tips toe en je hebt binnen no time een prachtige online webshop met een minimum aan kosten.

Inleiding

Veel mensen willen graag een eigen online webshop beginnen. Ik heb veel verschillende redenen gehoord om deze droom te waar te maken.

  • Mijn zelfgemaakte ecologische producten verkopen
  • Mijn eigen gemaakte kunst online verkopen
  • Vintage spullen opknappen en doorverkopen
  • Van mijn hobby je beroep maken
  • Zelfstandig worden door een eigen bedrijf te beginnen
  • Een extra inkomen genereren

Dit zijn allemaal goede redenen om je eigen online webshop te starten. Maar lees voor je lukraak begint eerste even verder.

Waar begin je.

Zo’n toen jaar gelden was het opzetten van een webshop een ingewikkeld technische klus, maar gelukkig is dat tegenwoordig niet moeilijk meer. Je kun binnen een uur producten je eigen webshop openen en beginnen met de verkoop van je eigen producten.

Vele mensen beginnen als ze een webshop starten te experimenteren bij een van de online platforms zoals mijnwebwinkel of Shopify. Je kunt op zo’n platforms eenvoudig beginnen en later je webshop uitbreiden. Helaas hebben deze platforms allemaal een groot nadeel en dat zijn de steeds hoger worden maandelijkse kosten die je voor platform webshop betaald. Want voor het platform ben jij hun verdienmodel.

De kosten zijn in het begin laag, maar als je shop goed gaat lopen en je meer producten wilt toevoegen en meer functies wilt toevoegen, moet je upgraden naar een duurder maandelijks plan. Daardoor kunnen de kosten voor jou flink oplopen en die kosten gaan af van je omzet en verlagen je winst.

Kan dat niet anders? Ja dat kan anders, lees verder om te ontdekken hoe!

Baas in eigen webshop

Het is veel slimmer om vanaf het begin baas over je eigen webshop te zijn en deze helemaal in te richten zoals jij dat wilt. Je doet dit door zelf een webshop op te zetten met lopen source website en webshop software. In tegenstelling wat iedereen denkt is dat niet duur en ook niet moeilijk.

De sleutel om baas in je eigen webshop te blijven en je vaste kosten laag te houden ligt in de opensource website software WordPress en de Webshop plugin WooCommerce. Met WordPress en Woocommerce kun je gratis je eenvoudig je eigen webshop kunt inrichten.

Wat heb je nodig? Om te starten met je webshop leg ik stap voor stap uit wat je moet doen en wat je nodig hebt.

Webhosting

Het eerste wat je nodig hebt is goede website hosting. Webhosting een plek op een webserver bij een hosting bedrijf. Dit bedrijf zorgt er voor dat de webshop die we op je hosting account gaan installeren 24 uur per dag bereik is. Bij het webhosting account is opslag harde schijf ruimte voor je website en email inbegrepen.

Domeinnaam

Naast webhosting heb je ook een domeinnaam nodig. Kies een vlotte en eenvoudige domein naam. Je kunt deze eenvoudig bij het webhosting bedrijf registeren en aan je webhosting account koppelen. Verderop in dit artikel geef nog wat tips over het kiezen van een domeinnaam.

Welk webhosting bedrijf

Als je op Webhosting gaat zoeken dan kom je tientallen groet en kleine bedrijven tegen waar je een webhosting account kunt kopen.

Voor het hosten van websites en webshops van mijzelf en mijn klanten heb ik veel hosting bedrijven vergeleken. Hierbij heb ik vooral gelet op de beperkingen en de kosten. Je wilt geen hoisting bedrijf waarbij je tegen beperkingen aanloop waardoor je niet kunt uitbreiden. Natuurlijk wil je ook niet te veel betalen. Uiteindelijk heb ik gekozen webhosting van Vimexx.nl en ben dan altijd tevreden over geweest.

Wat Vimexx biedt

  • Lage kosten voor een hosting pakket en eigen domeinnaam
  • Eenvoudig uit te breiden als je meer snelheid en meer opslag ruimte nodig hebt.
  • Eigen beheer paneel (DirectAdmin) waarin je alle techniek, zoals je eigen email adressen kunt instellen
  • Goede helpdesk voor als je er even iet uitkomt, ze helpen je graag verder.
  • Gratis SSL certificaat, dit is belangrijk voor een veilige winkel ervaring van je klanten
  • Geen gekke beperkingen waarvoor je uitbrengen moet aanschaffen die je extra geld kosten.

Ben je van plan in de toekomst meerdere websites op te gaan zetten. Kies dan voor een reseller pakket. Hierin kun je eenvoudig voor iedere website een eigen gebruiker aanmaken. De website functioneren dan volledig onafhankelijk van elkaar.

Domeinnaam bestellen

Heb je je een Vimexx account aangemaakt en je hosting pakket geregeld, dan is het tijd om je domeinnaam te bestellen en aan je hosting pakket te koppelen. Voor een Nederlandse webshop raad ik een .nl domein aan. Voor een Internationale webshop raad ik .com domein naam aan. Richt je je op een specifiek land, zoek dan even uit wat het TLD, de letters na de punt voor dat land zijn. Bij Vimexx kun je ook veel buitenlandse domeinnamen bestellen. Richt je op de Europese landen dan kun je voor de .eu kiezen. Er zijn nog veel meer TLD’s maar die zijn vaak wat duurder. Bedenk ook dat een domeinnaam eindigend op een gekke TLD minder vertrouwen bij je klanten wekt als .nl .com of .eu

Heb je je domeinnaam gekocht en gekoppeld, dan is het tijd om een gratis SSL certificaat aan te vragen. Je doet dit in het DirectAdmin Dashboard van je hosting account. Met een SSL certificaat wordt er in de webbrowser een slotje getoond bij het bezoek van je webshop. Een teken dat de verbinding tussen de webbrowser en je webshop over een beveiligde verbinding loopt. Een must bij elke webshop.

WordPress installeren

Nu is het tijd om WordPress te installeren. Moeilijk? Nee helemaal niet. Je DirectAdmin hosting panel heeft de Installatron plugin waarin je automatisch WordPress kunt installeren. Zelf kies ik voor het gemak een installatie op http en de domeinnaam voorafgaand met www. Nadat WordPress geïnstalleerd is kies ik in DirectAdmin de optie ‘force SSL’. Dit hele priores kost niet meer dan een paar minuten, waarna je WordPress website op internet zichtbaar is.

Woocommerce plugin installeren

Je WordPress website is nog kaal en heeft ook geen webshop, daar gaan we snel wat aan doen. Via de link in Installatron kun je eenvoudig inloggen op het WordPress Dashboard van je website. Tip: bookmark deze link je heb hem vaak nodig.

In het WordPress Dashboard kies je Plugin => Nieuwe plugin en bij plugin zoeken type je ‘Woocommerce’. In het paneel verschijnt Woocommerce en veel andere plugins die extra functies voor Woocommerce toevoegen. Kies ‘Woocommerce door Automatic,’ dit is de basis plugin waarmee je een complete webshop binnen WordPress kunt inrichten. Je kunt met extra plugins later altijd extra functionaliteit toevoegen.

WordPress thema’s

De basis van je webshop is gelegd, en je kunt producten gaan toevoegen. Alleen ontbreekt er nog iets en dat is een goed uiterlijk voor je webshop. Veel startende webshop eigenaars schuiven dit voor zich uit omdat ze dit ingewikkeld vinden en dat is jammer, Een goed of amateuristisch uiterlijk van je webshop, maakt of breekt een succesvolle en vliegende start. Daarom is het belangrijk om hier wat extra aandacht aan te besteden.

Het uiterlijk van je WordPress site en dus ook je WordPress WooCommerce webshop wordt bepaald door het in WordPress geïnstalleerde thema. WordPress wordt geleverd met een standaard thema, maar dat geeft je webshop geen flitsende, of elegante uiterlijk.

Welke WordPress thema kies je voor je webshop

In het verleden heb ik veel verschillende WordPress themes uitgeprobeerd. Ik heb eerst veel tijd besteed aan het vinden van een goed gratis WordPress theme, maar dat bleek tijdverspilling te zijn. D mogelijkheden van gratis thema’s om het uiterlijk van je website of webshop aan te passen zijn heel beperkt.

Daarna heb ik met wisselend succes verschillende betaalde themes uitgeprobeerd. Veel dan deze themes zien er in beginsel goed uit, maar vallen snel tegen als je zelf aanpassingen wilt maken. De mogelijkheden blijken dan beperkt te zijn, to een look en feel, waardoor je weer opzoek moet naar een ander theme wat misschien wel kan wat je in je hoofd hebt. Ik heb ook geprobeerd om met themabouw software zelf iets moois te maken, maar dat blijkt heel veel tijd te kosten.

Het Astra thema

De mensen van Astra herkenden dit probleem en hebben dit op een hele manier opgelost. Zij hebben een theme gebouwd waarmee je website niet alleen heel snel laad, maar ook heel veel mogelijkheden om de look, feel en functionaliteit aan te passen.

Voor dit basis thema heeft Astra tientallen start templates gemaakt. Dit zijn kant en klaar feel en looks die je eenvoudig importeert in het Astra thema. Je kunt daarna alle aspecten van deze basis feel en look naar je eigen wens aan passen. Dit geeft je en snelheid bij het opzetten van je nieuwe webshop en de keuze vrijheid om alle aspecten van het uiterlijk zelf aan te passen. Het beste van beide werelden.

Aastra biedt een gratis versie van theme met basis mogelijkheden en een betaalde versie met alle uitgebreide mogelijkheden.

De gratis versie installer je eenvoudig vanuit WordPress. Weergave => Thema’s => Nieuwe toevoegen. Type ‘Astra’ in het zoekveld en klik op de ‘Installeren’ knop. Zo eenvoudig is het.

In het WordPress Weergave menu verschijnt “Astra opties’, met een overzicht van de mogelijkheden van het gratis basis thema. Rechts vindt je menu met de starter templates. Klik op de ‘Installer import plugin’ om de gratis starter templates te bekijken, te kiezen en te installeren.

Waarom kiezen voor Astra pro

Ben je tevreden met de eerste indruk van je webshop en wil je meer? Koop dan Astra Pro zodat je gebruik kunt maken van alle Astra opties voor het inrichten van je WooCommerce webshop.

Eigenlijk is AstraPro wel een must voor een Woocommerce webshop. Je kunt dan beginnen met een van de professionele Astra webshop starter templates en van daaruit je webshop precies jou uniek look en feel geven.

Afhankelijk van je gekozen Pro versie heb je ook toegang tot meer dan 180 Pro starter templates.

Installeren van Astra Pro

Installeren van Astra Pro is eenvoudig. Heb je AstraPro aangeschaft, dan kun je in het Astra Dashboard de pro plug downlanden. Deze kun je op de ‘Plugin Toevoegen” pagina in WordPress uploaden en activeren. Daarna vul je licentie code in die je op het Astra Dashboard onder licenses vindt en je bent in business!

Wat Kost Astra Pro

De kosten die vallen mee, die liggen ronde de € 50,- per jaar voor een Pro jaar licentie. Loopt je webshop goed, stap dan over op een lifetime license. Je betaald dan eenmalig een wat hoger bedrag. Je licentie wordt dan omgezet lifetime. Je kunt daarna kosteloos voor zolang je wilt van AstraPro gebruik blijven maken, ook als je meerder WordPress websites en webshops bouwt.

Astra ligt met deze opzet ver voor op andere WordPress thema’s. Toen ik zelf kennis maakte met Astra was ik snel van overtuigd en heb eerst de standard Pro licentie aangeschaft om later te upgraden naar een lifte time Growth bundle. Door de grote keus van starter templates en de moeiteloze installatie is is Astra mijn standaard WordPress thema geworden.

Vervolg stappen

Orienteer je bij Astra via de onderstaande links

Lees ook de Astra blog post met alle nieuwe WooCommerce webshop mogelijkheden

Samenvatting van het stappenplan

Met onderstaande stappen installeer je binnen een uur een professionele webshop die je helemaal naar je eigen wensen kunt inrichten.

  • Kies goede en voordelige hosting bijvoorbeeld bij Vimexx.nl
  • Kies je eigen domeinnaam en koppel deze aan je hosting pakket
  • Installeer een gratis SSL certificaat in het Vimexx DirectAdmin Dashboard
  • Installeer WordPress via Installatron
  • Installeer de Woocommerce plugin in het WordPress Dashboard
  • Installeer het gratis Astra theme
  • Ga naar WpAstra en koop daar de Astra Pro license
  • Download de Astra pro plugin in het Astra Dashboard en instaleer deze in WordPress
  • Activeer de AstraPro plugin met de licentie sleutel uit het het Astra Dashboard

Conclusie

Met WordPress, WooCommerce en het Astra Theme is het niet moeilijk om jin een uur je eigen webshop op te zetten

Je bent niet afhankelijk van de grillen en oplopende tarieven van een platform. Je maandelijkse kosten blijven laag en je blijft baas in je eigen webshop en je kunt je webshop helmaal je eigen look en feel geven.

Voor een webshop is WordPress WooCommerce en AstraPro een gouden team!

Scroll naar boven