De bron van de energie om je lamp op te laten schijnen is heel belangrijk. Hoe lang de zaklamp meegaat is hiervan afhankelijk. Ook besteed ik hier extra aandacht aan het opwekken van energie voor de oplaadbare batterijen.
Werking van een zaklamp batterij
Een batterij is gebaseerd op het ontstaan van een elektrisch potentiaal verschil tussen twee metalen die onder gedompeld zijn in een geleidende vloeistof of gel. Deze twee metalen worden de polen van een batterij genoemd. De ene is de plus pool en de andere de min pool. Als er een elektrische verbinding tussen de twee polen gemaakt wordt, gaat er een stroom lopen. Potentiaal betekend de mogelijkheid om elektronen te laten stromen. Deze stroom van elektronen kan gebruikt worden om processen van energie te voorzien. In dit geval om een lamp te laten branden. Deze stroom wordt op gang gehouden door het chemische proces in de batterij. Bij oplaadbare batterijen kan je het chemische proces omkeren door de batterijen aan een andere stroombron te hangen en weer op te laden. De hoeveelheid van deze cycli bepaald de levensduur van een oplaadbare batterij.
Kortom in een batterij kun je energie opslaan. De hoeveelheid energie die een batterij kan leveren is afhankelijk van de chemische stoffen die er in de batterij gebruikt worden. De wetenschap en de industrie is constant bezig om batterijen te verbeteren. Natuurlijk om de opslagcapaciteit te vergroten, maar ook om te zorgen dat batterijen veilig zijn en blijven. Omdat er steeds meer vraag is naar oplaadbare batterijen, wordt er in het onderzoek veel aandacht geschonken aan de verbetering van zowel de capaciteit als de hoeveelheid laadcycli die een oplaadbare batterij kan maken.
Gebruik van batterijen
Een batterij heeft een plus en een min pool. De plus pool is het eind met het bobbeltje en de min pool is het platte eind. Als je meerdere batterijen in een zaklamp laad, zet je de eerste batterij met de platte kant tegen de veer. Daarna laad je de batterijen telkens met de platte kant tegen de bobbel van de andere batterij.
Elke batterij zal langzaam zijn lading verliezen ook al gebruik je hem niet. Dit is normaal. Gebruik dus altijd verse batterijen. Lege batterijen gaan op een gegeven moment lekken.
Lege of lang niet gebruikte batterijen kunnen gaan lekken, dat kan bij elke soort batterij gebeuren. De vloeistof die uit de batterij lekt is erg bijtend en kan je zaklamp aantasten en daarmee kapot maken. Kijk ook uit met je huid en ogen, de lek vloeistof is echt naar spul. Om lekkage te voorkomen leg je de zaklamp altijd op een droge plek, verwissel altijd alle batterijen tegelijkertijd, gebruik altijd hetzelfde merk en type batterij en als je de zaklamp langere tijd niet gebruikt haal dan de batterijen eruit.
Gebruik altijd het juiste type en hoeveelheid batterijen als is aangegeven in de specificaties van de zaklamp. Elke batterij heeft een bepaald vorm waar de behuizing van de zaklamp voor is aangepast. Daarom zullen alleen batterijen van juiste grootte passen. De zaklamp heeft een bepaalde stroom sterkte nodig om te kunnen functioneren. Alleen de juiste batterijen zullen die bepaalde sterkte kunnen opwekken.
Verschillende soorten zaklamp batterijen
Alkaline batterijen
Alkaline batterijen werken op de reactie tussen zink en mangaanoxide. Er zaten vrij veel giftige zware metalen en kwik in alkaline batterijen, tegenwoordig is dat minder. Er zitten geen waardevolle grondstoffen in alkaline batterijen, daarom is het niet rendabel om ze te recyclen. De meeste alkaline batterijen zijn niet oplaadbaar, ze gaan er van lekken als je het toch probeert.
Nikkel-metaalhydride (Nimh) batterijen
Nimh batterijen werken op de reactie tussen nikkel oxyhydroxide en een metaal legering. Ze zijn minder giftig als alkaline batterijen en zijn goed recyclebaar. Nimh batterijen zijn oplaadbaar en hebben een lagere capaciteit dan Lithium-ion batterijen.
Lithium-ion batterijen
Op het ogenblik hebben Lithium-ion batterijen (Li-ion) de grootste opslagcapaciteit, de grootste levensduur en de beste herlaadbaarheid van de verschillende typen batterijen. Li-ion batterijen zijn goed recyclebaar en zijn door massaproductie goed verkrijgbaar en goed betaalbaar.
Oplaad mogelijkheden voor zaklamp batterijen
Laadstation
Een laadstation wordt meestal meegeleverd met een oplaadbare zaklamp. Het laadstation wordt aangesloten op het lichtnet en heeft een omvormer die de batterijen van de zaklamp op de juiste sterkte oplaad.
Powerbank
Een powerbank is een externe accu voor het opladen van je smartphone, tablet of zaklamp. Fijn om een extra lading bij je te hebben.
Zonnecellen
Sommige zaklampen hebben zelf zonnecellen ingebouwd. Door de zaklamp in de zon te leggen heb je altijd een opgeladen batterij. Er zijn ook powerbanks op zonnecellen.
Dynamo
Door zelf aan een zwengel te draaien, laad je via een dynamo de batterij van de zaklamp op. Zo heb je altijd genoeg stroom om je zaklamp op te laten lopen.