Osram Smart+ filament ledlamp, top of flop?

Osram Smart+ Edison Gold
De Osram Smart+ Edison Gold

De Osram Smart+ is een Led filament lamp met Homekit certificering en dus rechtstreeks te koppelen is met de Home app op een iPhone. De lamp is in verschillende modellen te krijgen, standaard, Globe en Edison. Elke model is te koop in de uitvoering doorzichtig en gold. Bij de gold uitvoering is de lamp van een goud gele coating voorzien om een warm licht effect te creëren.

De Osram Smart+ is door zijn led filamenten een mooie en stijlvolle lamp, maar door de slechte ontworpen dimfunctie en het groenige licht, kan ik de Osram Smart+ alleen maar afraden. De lamp is dimbaar van 1 – 100% maar de dimfunctie valt tegen. Bij 1% geeft de lamp nog zoveel licht dat deze niet geschikt is om ’s avonds als sfeer licht te gebruiken. Bij ingebruikname blijkt het licht van de lamp een onnatuurlijk groene tint te hebben. In het onderstaande artikel lees je wat de oorzaak hiervan is. De lamp reageert regelmatig bijzonder traag op de aan, uit en de dimfunctie in de Home app.

Zodra ik een beter alternatief voor een stijlvolle smart filament ledlamp tegenkom vindt je hier een link.

Eigenschappen van de Osram Smart+ Filament ledlampen

Osram heeft een serie decoratieve filament ledlampen uitgebracht die rechtsreeks via de Home app op een iPhone, iPad en MacBook te bedienen zijn. Deze lamp werkt via een Bluetooth verbinding, is dimbaar en heeft een E27 fitting die ook bekend staat als “grote fitting”.

De Apple Homekit functionaliteit is te herkennen aan het “Works with Homekit” logo met het oranje huis, wat op de doos staat afgebeeld.

Dit is een door Apple beschermd logo en mag alleen door fabrikanten gebruikt worden als een product door Apple gekeurd en gecertificeerd is, voor het gebruik met homekit.

 • De Smart+ plus is alleen te gebruiken met een iPhone en niet met een Android toestel.
 • De Smart+ werkt via bluetooth. Je bent niet afhankelijk van Wifi, maar de lamp moet wel binnen Bluetooth bereik van je iPhone, iPad of Appel TV zijn om hem te kunnen bedienen.
 • Voor automatische schakelschema’s en bediening buitenshuis heb je een Apple TV of een iPad nodig die als Homekit hub werkt.
Osram Smart+ Edison Gold doos
Doos met Osram Smart+ Edison Gold

Waarom heb ik voor de Osram Smart+ gekozen

Mijn oog viel op de Osram Smart+, omdat de lamp van vier Led filament’s is voorzien is en doorzichtig is. Dit geeft de lamp een mooi stijlvol klassiek retro uiterlijk.

Deze Smart+ ledlamp is direct vanuit homekit te bedienen. Je hebt dus geen aparte hub nodig om de lamp te bedienen zoals bijvoorbeeld bij Philips Hue wel het het geval is. Wil je de lamp automatisch of op afstand aan en uit kunnen zetten dan heb je net als bij alle Homekit accessoires en Apple TV of een iPad nodig die je als Homekit hub gebruikt.

Osram heeft drie modellen van deze lamp uitgebracht. Een normale lamp die de naam classic draagt, een lamp die een grote bol heeft, die de naam globe draagt en een mooie retro lamp met de naam Edison. De classic en de Globe hebben een moderen uitstraling en de Edison lamp heeft een mooie retro industrieel uitstraling.

Alle modellen zijn te krijgen in de uitvoering transparant met doorzichtig glas of met een goud gele coating, waardoor de lamp een mooi warm licht zou moeten geven. Hierover later meer.

Mijn ervaring met de Smart+

De oude goedkope en net te felle Leds goedkope potjes die boven mijn werktafel hangen heb ik altijd maar zo, zo gevonden. Ik was al een poos aan het rondkijken naar betere een mooie stijlvolle verlichting, die ik via de home app op mijn iPhone kan bedienen.

Toen ik de Smart+ lampen van Osram tegenkwam wist ik meteen dat ik de gold uitvoering met de goud gele coating wilde hebben. Ik hou van warm licht. Ik heb nog even zitten twijfelen tussen het Globe en het Edison model, maar al snel ben ik als Ingenieur elektronica in hart en nieren, toch voor de industriële retro look gegaan en heb ik de Osram Smart+ Edison Gold besteld.

Slecht ontworpen doos

Nadat de volgende bestelling bezorgt werd, was ik natuurlijk reuze benieuwd naar de lamp en wilde hem graag meteen bekijken. Maar dat ging dus niet zo snel.

Osram heeft het openmaken van de doos lastig gemaakt. Ik heb een poos lopen zoeken hoe de doos open moet. Na enige puzzel werk kwam ik er achter dat de doos aan de onderkant opgemaakt moet worden. De doos zit met een doorzichtige sticker verzegeld, waardoor je kunt zien of je daadwerkelijk een nieuw exemplaar hebt ontvangen.

Van mijn doos bleek de sticker al eerder losgepeuterd en weer dicht geplakt te zijn. Niet zo netjes van de webshop, om een gebruikte lamp als nieuw te verkopen.

Na het opensnijden van het zegel is het puzzelen hoe je het deksel open moet maken. Dat gaat niet echt gemakkelijk omdat het deksel twee enorme lange zijflappen heeft. Let goed op dat je lamp niet uit de doos valt, want na het openen van de onderflap gaat meteen ook een zijflap open. De hele constructie van de doos zit zo inklaar dat je doos standaard ondersteboven open te doet. Een bijzonder onhandige verpakkingsontwerp.

De lamp zit tussen twee schok dempende kartonnen, die de lamp beschermd tegen schokken Mijn lamp bevatte duidelijk vingerafdrukken, als bevestiging dat deze al uit de doos gehaald en gebruikt was.

Aansluiten en bedienen.

Na het uitpakken was ik als eerst benieuwd naar de dimfunctie van de Smart+. Daarvoor moet de lamp van spanning voorzien worden en met Homekit verbonden worden. Dus snel een fitting met snoer gezocht om de lamp te testen. Het connecten met Homekit is super simpel.

 • Zorg dat de lamp spanning krijgt. De lamp gaat ter bevestiging aan en dimt.
 • Open de home app op je iPhone
 • Tap op het plus teken en kies “Voeg accessoires toe”
 • Scan de QR code. Deze staat op een klein sticker op een foldertje die in de doos zit.
 • Wacht daarna tot de verbinding genaakt is. Bij mij duurde dit ongeveer 30 -60 seconde, dus heb even geduld.

Daarna kan ik de lamp vanuit de Home app bedienen. Aan en uit schakelen gaat eenvoudig door op de tegel van de lamp in de home app te tappen. Als ik de de tegel vast, gaat er een scherm open waar ik de lamp traploos kunt dimmen tussen 0 en 100 %

Het is handig dat de dimstand onthouden wordt als ik de lamp uitzet door op het tegeltje in de home app te tappen. Tap ik weer op het tegeltje dan gaat de lamp weer branden op het laatst ingestelde dim niveau.

Omdat de elektronica om de lamp te bedienen in de lamp zit, moet de normale schakelaar van de lamp altijd aan staan. Als ik de schakelaar toch uit dan kan ik de lamp niet meer via je smartphone bedienen.

Ik kan de lamp aanzetten door de normale lamp schakelaar even uit en weer aan te zetten. Uit zetten kan alleen via de Home app.

Wil je de lamp toch met een wandschakelaar kunnen bedienen, dan heb je een draadloze wandschakelaar nodig, die je met de Home app kunt kopellen. Dit geldt niet alleen voor deze smart lamp maar voor alle smart lampen.

Hoe bevalt de Smart+ ledlamp

Het eerste wat mij meteen opvalt is dat het licht op de laagste 1% dimstand nog steeds erg vel is.

Ik zou verwachten dat bij een lamp die ik tussen 1 en 100% kunt dimmen, de laagste stand een mooi helemaal gedimd sfeer licht zou geven, waarbij ik ook ’s avonds gewoon rechtstreeks in de lamp kan kijken.

Maar nee, op de 1% stand is geeft de lamp nog zoveel licht dat ik er naar kan kijken zonder verblindt te worden.

Omdat ik de lamp niet als sfeer lamp wil gaan gebruiken, maar in mijn werkkamer aan het plafond wil hangen, is dit voor mij nog wel een te overkomen nadeel.

Maar wil je een ledlamp hebben, die in je blikveld staat en die je ’s avonds heel laag wilt kunnen zetten, dan is de Osram Smart+ geen geschikte keus.

Het is duidelijk een gemiste kans van Osram, om met de Smart+ een diep dimbare ledlamp met een mooie sfeervolle uitstraling op de markt te brengen.

Osram Smart+ lage dimstand
Op 1% nog steeds veel licht

De volgende stap is het ophangen van mijn nieuwe aankoop. Hiervoor heb ik al een mooi bijpassend snoer met plafond plaat en fitting klaar liggen

Na enige schroef- en boorwerk, is de bedrading aangesloten en heb ik de plafond plaat op het dekseltje van de centraal doos in mijn werkkamer gemonteerd.

Voor een mooi retro effect pak ik een paar stukjes touw en hang ik het snoer in een speelse lus op, waarna ik de lamp in de fitting draai. Het geheel oogt prima en heeft een mooie industriële retro look.

Ik ben bijzonder tevreden met het resultaat, tot ik het licht aandoe. Iets aan het licht van de Smart+ oogt meteen niet lekker…

Nadat ik alle andere lampen in mijn werkkamer uitdoen, zie ik wat er aan de hand is. Het licht van de Smart+ heeft gek genoeg een rare groene waas.

Ik weet dat mijn gezichtscentrum de witbalans van het licht wat ik waarneem automatisch aanpast en ik daardoor kleuren anders kan waarnemen. Dus nog eens goed kijken en ter vergelijking de goedkope Ikea gold Edison ledlamp die op de overloop hangt aanzetten.

Terwijl ik op de drempel van mijn werkkamer sta kijk ik heen en weer tussen overloop en werkkamer. En inderdaad, de goedkope Ikea gold Edison op de overloop geeft mooi warm goud geel licht. Het licht op mijn werkkamer heeft een lelijke groenige tint.

Na de teleurstelling over de slechte kleur licht van de Smart+, vraag ik me af waarom de Smart+ dit lelijke groenig licht geeft.

Groenig licht was vroeger bij goedkope ledlampen een berucht verschijnsel. Wie in de begindagen van de ledlamp ooit de goedkope ledlampen van de Action heeft gekocht weet wat ik bedoel. Maar dit verschijnsel ken ik niet bij de duurdere filament ledlampen.

Na het avond eten kom ik weer op mijn werkkamer, doe het licht aan en kijk nog eens goed naar de Smart+. Ik vraag me af hoe het mogelijk is dat bij een merk als Osram, de kleurtemperatuur van de led filament’s niet klopt.

Osram Smart+ Edison gold aan het plafond
De Osram Smart+ Edison gold hangt aan het plafond

Terwijl ik nog eens goed naar de lamp kijk, valt het me op dat niet de filament’s, maar de aansluitdraden tussen de lampvoet en de led filament’s een groenige waas hebben.

Zou het mogelijk zijn dat ze groene draden hebben gebruikt, die het licht groen kleuren? Ik doe de lamp uit en kijk nog eens goed. Nee de doorschijnende siliconen isolatie rond de draden is doorschijnend wit niet groen.

Omdat ik de lamp vrij hoog heb opgehangen kijk ik recht de lamp voet in en daar zie ik de bron van de groene waas. In de voet van de lamp zie ik de kleine printplaat, waar de elektronica op zit. Deze is vel groen!

Een deel van het witte led licht valt op de vel groene printplaat en wordt gereflecteerd als groen licht. Wat voor de lelijke groene waas in het totale lichtbeeld zorgt. Het groene licht wordt ook opgevangen door de silicone isolatie waardoor deze groenig kleurt.

Dit is een bijzondere slordige fout van Osram. In de productie had eenvoudig voor een witte of zwarte printplaat gekozen kunnen worden, of de groene printplaat had na productie eenvoudig wit of zwart gespoten kunnen worden. Hiermee was voorkomen dat het licht van de Smart+ een lelijke groene tint krijgt

Voor veel mensen zal de onnatuurlijke groene waas een deal breaker zijn. Dit is voor mij ook de reden dat ik mijn Smart+ lamp binnenkort naar de webshop ga terugsturen.

Bij het verder testen valt op dat de lamp niet altijd even snel reageert op het verschuiven van de dim regelaar. Het duurt vaak 3 to 5 seconden voordat de lamp op de dim regelaar reageert. Mijn andere accessoires reageren wel onmiddellijk. Dit lijkt dus echt aan de Smart+ te liggen.

Ik krijg het idee dat de elektronica in de Smart+ eerst uit slaapstand moet komen voordat de lamp reageert. Is de lamp eenmaal wakker, dan is de reactie een stuk sneller en reageert de lamp binnen een halve seconde.

Wat vind ik goed aan de Osram Smart+ ledlampen

Dit is een van de mooiste smart lampen die er te koop is. De Osram Smart+ heeft een mooie stijlvolle retro uiterlijk waarbij de Led filament zichtbaar zijn. Je kunt hem zo aan het plafond hangen. Als ik dit vergelijk met Philips Hue lamp dan heeft de laatste een goedkoop plastic uiterlijk wat ik niet graag zo aan mijn plafond hang.

 • De Smart+ is direct in Apple home app (Homekit) te integreren er is geen extra hub nodig.
 • Het kopellen is snel en eenvoudig, de bediening is gemakkelijk.
 • Je heb keuze uit drie verschillende vormen. Classic, Globe en Edison
 • Bij alle modellen heb je de keuze tussen een naturel en een gold uitvoering

De code om de lamp in de Home app op te nemen, staat niet alleen op een sticker op een foldertje, maar staat ook afgedrukt op de lamp voet. Raak het foldertje kwijt, gebruik dan de code op lampvoet. Je kunt deze handmatig in de Home app invoeren.

Wat kan Osram verbeteren aan de Smart+ ledlampen

Bij de laagste dimstand van 1% is de de lamp veel te vel. Dat is jammer, want hierdoor is de lamp niet als echte sfeer verlichting te gebruiken.

Technische zijn er geen belemmeringen om de lichtopbrengst bij de 1% stand een heel stuk lager te maken. Het lijkt dus een ontwerpkeuze, of ontwerpmisser te zijn, dat de lamp op de 1% stand te veel licht geeft.

Misschien brengt Osram in de toekomst een firmware update uit om dit te verbeteren. Ik heb via de Ledvance app de firmware versie gecheckt. Mijn lamp heeft firmware versie 01.01.19. wat op dit moment de nieuwste versie is.

De groene printplaat in de voet van de Smart+ geeft het licht een onaangename groene tint. Dit is een echte misser en had eenvoudig voorkomen worden door een voor een witte of zwarte printplaat te kiezen.

Voor veel mensen zullen bovenstaande verbeterpunten een deal breaker zijn, waardoor veel Smart+ lampen weer retour gaan naar de webshops. De kans dat je een al geopend en gebruikt Smart+ ontvangt is hierdoor groot. Het lijkt dan ook geen dom toeval dat de doos van mijn lamp al geopend is en de lamp gebruikssporen vertoont.

Tot slot, als je de doos wilt openen krijg je het gevoel een chinees puzzeltje in je handen te hebben. Pas op dat d lamp er tijdens het openen niet uitvalt. Een verpakking die gebruiksonvriendelijke en slecht ontworpen is.

Concluisie

Een betaalbare smart filament ledlamp met een mooi retro uiterlijk, die direct via Homekit aangestuurd kan worden, is een goed concept. Helaas heeft Osram met de Smart+, een goed concept slecht uitgevoerd.

 • De dimfunctie werkt vaak traag en bij de 1% dimstand, geeft de lamp nog steeds veel te veel licht.
 • De felgroene printplaat in de lampvoet van de Smart+ geeft de lamp een lelijk groenig licht uitstraling.

Door de slechte uitvoering van een goed idee, vind ik zelf de Smart+ ledlamp een flop. Hij zit al weer in de doos en gaat terug naar de webshop.

Stoor je je niet aan deze nadelen en wil je de Smart+ filament lamp zelf proberen dan kun je hem bij deze webshop bestellen. Bevalt de lamp niet dan kun je hem binnen 55 dagen kosteloos retour sturen.

Scroll naar boven