Plafondventilator

Mijn beste herinneringen aan een plafondventilator komen van mijn reis door Australië. In de vochtige hitte, vlak voor het onweersseizoen, in bed onder een laken en een plafondventilator op de laagste stand boven mijn bed. De laagste stand zorgde voor een vrijwel stille ventilator, een briesje dat mij net genoeg afkoelde om te kunnen slapen en dat ik de volgende ochtend niet verkleumd op zoek was naar een deken.

houten plafondventilator

Juist door de grote bladen van een plafondventilator, kan deze zelfs op de laagste stand, voor prima afkoeling zorgen. Met een mooi design creëer je een tropische sfeer in je slaapkamer. Je kan de plafondventilator ook gebruiken om een hoge huiskamer of zolder zowel in de zomer als winter aangenaam van temperatuur te houden. Een plafondventilator heeft namelijk een enorm voordeel. Warme lucht stijgt op en ’s winters gaat de warme lucht van de verwarming eerst naar het plafond. Je bespaard veel op de energierekening als je die warme lucht weer naar beneden kan blazen met een plafondventilator.

Aankooptips voor een plafondventilator

  1. Kies een plafondventilator met de juiste lengte bladen voor de grootte van de ruimte waar hij zal komen te hangen. Bij een echt grote ruimte kan je meerdere ventilatoren nemen.
  2. Gladde bladen zorgen voor minder luchtweerstand en geven minder turbulentie. Dit zorgt voor een energiezuinige, maar vooral een minder lawaai makende ventilator.
  3. Veel plafondventilatoren hebben ook een of meerdere lampen. Dit zorgt ervoor dat je niet een lichtpunt hoeft op te geven voor de ventilator. Kijk of de armaturen geschikt zijn voor LED verlichting.
  4. Kijk of de ventilator een zomer en winterstand heeft. Dit kan ’s winters in de verwarmingskosten besparen.
  5. De ouderwetse plafondventilatoren hebben een trekkoord om de verschillende standen in te stellen. De huidige plafondventilatoren hebben afstandsbediening of een kastje voor aan de muur. Bedenk welke oplossing voor jou het meest geschikt is, voor je de ventilator gaat kopen.
  6. Er zijn plafondventilatoren die tegen vocht of water kunnen. Deze kunnen in badkamers, kassen of op veranda’s worden gebruikt.
  7. Let bij aankoop op het verbruik, het vermogen in Watt. Hoe hoger het vermogen, hoe krachtiger de elektromotor en hoe hoger het energie verbruik.
  8. Let op het geluidniveau (in db) indien aangegeven op de verpakking of in de specificaties, je wilt een zo stil mogelijke ventilator.
  9. Kijk naar het gewicht en of je plafond dat wel aankan. Raadpleeg een vakman!

Gebruikstips voor een plafondventilator

  1. Monteer de plafondventilator op een speciaal daarvoor goedgekeurde contact doos. Een ronddraaiende plafondventilator zorgt voor torsie krachten die een stevige contact doos goed zal opvangen.
  2. Zorg dat alle schroeven en bouten goed vast zitten na montage. Kijk ook of alle bladen precies hetzelfde zijn gemonteerd, anders kan de ventilator gaan wiebelen.
  3. De plafondventilator geeft het beste resultaat als het draaiende gedeelte tussen de 2,5 en 2,75 meter boven de vloer hangt. Het hangt dus aan de hoogte van je plafond af of je een lange buis tussen het plafond en het draaiende gedeelte hebt of niet.
  4. Een plafondventilator in zomerstand draait tegen de klok in. De lucht wordt direct naar beneden geblazen en zal voor een afkoelend briesje zorgen.
  5. Een plafondventilator in winterstand draait met de klok mee. Dit zorgt ervoor dat de lucht van onder de ventilator naar boven wordt gezogen, de warme lucht gaat dan via het plafond en de muren naar beneden. Zo zal de warmte egaal over de ruimte verspreiden en geen afkoelende luchtstroom in het midden van de ruimte ontstaan.
  6. Zorg dat je regelmatig de bladen van de plafondventilator afneemt. Zeker als je hem lang niet gebruikt hebt, dan zal de ventilator niet alle stof en allergenen die zich op de bladen verzameld hebben de ruimte in blazen.
Scroll naar boven