Een powerbank is een slim apparaatje waarmee je smartphone, iPhone, tablet of iPad kunt opladen, zonder dat je een stopcontact in de buurt hebt.
Onderweg zonder smartphone of tablet zitten, omdat je accu of batterij leeg is, is natuurlijk niet fijn. Geen Facebook, geen WhatsApp, niet meer bellen en je bent ook niet meer bereikbaar! Je hebt dan een stopcontact nodig om je phone of tablet weer op te laden, maar die heb je niet altijd in de buurt. Geen stopcontact in de trein of bus. Geen stopcontact op het festival terrein. Dat is natuurlijk niet fijn.
Met dit slimme apparaatje kun je onderweg altijd je smartphone of iPad opladen waar je ook gaat. Zonder stopcontact! In dit slimme apparaatje zit namelijk een accu waarmee je je iPhone of tablet één of meerdere keren kunt opladen zonder dat je een stopcontact nodig hebt!
Met dit slimmer apparaatje, kun je veel langer, van dagen tot zelfs een week je telefoon gebruiken zonder dat je een stopcontact nodig hebt. Kom je weer in de buurt van een stopcontact dan laad je eenvoudig je hem weer op voor je de volgende ronde. Zo zit je nooit zonder stroom en sta je altijd in contact met je vrienden en vriendinnen en kunnen zij jou altijd bereiken.
Table of Contents
Powerbank welke ga je kopen?
Er zijn er in vele maten soorten en kwaliteiten. Van goedkoop om zo af en toe een keer te gebruiken tot wat duurder om elke dag en in het weekend te gebruiken. Tot heel robust met een zware accu en zonnecellen die je op verre reizen kunt gebruiken. Voor elke situatie is er wel een goed model te koop. Maar het is opletten! Lang niet ieder type is geschikt voor jou situatie. Daarom heb ik deze site gemaakt waarop je alle informatie kunt vinden die je nodig hebt om de voor jou juiste powerbank te kopen.
Vergelijk prijzen en levertijden bij de volgende webshops. Klik of tab op een logo.
Let bij het kiezen op de volgende punten.
Gewicht en omvang
Sommige modellen zijn klein en licht, anderen zijn zwaar en log. Als je er een elke dag bij je wilt hebben, let dan vooral op het gewicht en kies een platte model wat makkelijk in je zak past.
Het rendement
Hou er ook rekening mee, dat een powerbank nooit zijn volledige capaciteit, in je smartphone kan stoppen. Een deel van de energie tijdens het laadproces omgezet in warmte en gaat zo verloren.
Wordt het rendement niet aangegeven dan kun je een rendement verwachten van ongeveer 65%. Dat houdt in dat 65% van de totale capaciteit in je smartphone of tablet terugkomt. Een model van 1000 mAh levert je uiteindelijk een lading van 650 mAh in je smartphone op.
De capaciteit
Een andere belangrijke factor is de capaciteit. Met een kleine capaciteit, kun je je smartphone onderweg een of twee keer opladen. Met een hoge capaciteit, kun je je smartphone onderweg veel vaker opladen. Voor het opladen van een tablet heb je ook veel meer capaciteit nodig omdat deze een zwaardere batterij heeft.
Aantal keren dat je een smartphone kunt laden
Het het aantal keren dat je je smartphone kunt laden, hangt van een aantal; factoren af, maar is relatief eenvoudig uit te rekenen.
Aantal keer laden = Accucapaciteit powerbank / accucapaciteit smartphone * 0,5
Wil je uitrekenen hoeveel capaciteit je nodig heeft?
Accucapaciteit powerbank = aantal keer laden * accucapaciteit smartphone * 2
Meer over de techniek van de powerbank en bovenstaande formules
Powerbank opladen
Hoe hoger de ingangsstroom, hoe sneller de accu op te laden is. De de laadcapaciteit is meestal aangegeven in ampère, afgekort met A, bijvoorbeeld 1A. Wil je een bank die snel is opgeladen, dan kun je het beste een model kiezen met een hoge laadstroom, bijvoorbeeld 2A of meer. Voor het opladen heb je meestal een aparte adapter nodig. Kies een adapter die minimaal de opgegeven laadstroom kan leveren. Op deze manier is je bank weer snel opgeladen.
De meeste modellen, moet je los van je smartphone laden. Je moet dus kiezen of je je powerbank of je smartphone oplaadt, als je maar één adapter hebt. Steeds meer modellen, hebben een optie, die “passthrough” laden heet. Je sluit je smartphone aan op de powerbank en de bank weer op de adapter. Zo worden beide gelijktijdig geladen. De “passthrough” optie is vaak wel iets duurder, maar je spaart wel een adapter uit.
Extra opties
Steeds meer modellen hebben een slimme technologie, PowerIQ genoemd. Met PowerIQ herkend de bank het type apparaat, waardoor het de optimale laadstroom kan leveren en het apparaat oude snelste manier wordt geladen.
Auto-aan en een auto-uit
Deze functie zorgt ervoor dat de bank automatisch inschakelt wordt zodra er een apparaat gekoppeld wordt en weer uitschakelt als deze weer wordt losgekoppeld. Hiermee wordt energie bespaard, waardoor je langer doet met een accu lading. Modellen die dit niet hebben moet je met een knopje in of uitschakelen.
Ingebouwde Led zaklamp
Altijd handig in het donker, als je je sleutels zoekt, of als je aan het kamperen bent. Je kunt de LED ook gebruiken als handig leeslampje.
Capaciteit indicatie
De goedkope modellen, hebben meestal een aantal LED’s om de resterende capaciteit aan te geven. Duurdere modellen hebben een LCD scherm wat veel nauwkeuriger de resterende capaciteit aangeeft.
De ideale powerbank
Wat voor jou de ideale bank is, hangt af waar je hem voor wilt gebruiken. Bedenk eerst goed, welk apparaat je er mee wilt laden. Is dit een smartphone, een tablet / iPad. Voor een tablet of iPad heb je meer capaciteit nodig om hem van leeg naar vol te laden dan bij een iPhone. Vervolgens is het belangrijk om te bedenken of je je iPhone alleen maar zo nu en dan wilt kunnen laden, of wil je hem gebruiken op lange reizen, waar je dagen beenstopcontact ziet. Wil je je smartphone of tablet aan het eind van de dag op weg naar huis kunnen opladen omdat je smartphone bijna leeg is, dan kun je een klein handig model kiezen met een kleine capaciteit van bijvoorbeeld 2.000 mAh. Wil je je smartphone of tablet vaak kunnen laden zonder dat je bij een stopcontact bent, dan kies je een hoge capaciteit, bijvoorbeeld 10.000 mAh of meer. Wil je een powerbank op een kampeertocht of trektocht gebruiken, dan is het verstandig om een waterdicht en stoot vast model kiezen.
Techniek
Een powerbank is eenvoudig in gebruik. Zodra je smartphone leeg dreigt te raken, plug hem in en je telefoon wordt er opgeladen. Zo simpel gaat dat. Het aantal keer dat je je smartphone of tablet kunt opladen is afhankelijk van de capaciteit van de accu in je smartphone en van de capaciteit van de powerbank.
Het misverstand over capaciteit
Een van de wijdverbreide misverstanden is dat je de capaciteit van je powerbank deelt door de capaciteit van je smartphone om uit te vinden hoe vaak je kunt laden. In de praktijk blijkt dit een stuk lager te liggen. Dit artikel legt uit hoe dat zit.
De techniek achter het laden
De accu in een bank is meestal een lithium polymeer of Lithium-ion accu. De nominale voltage van deze accu’s ligt rond de 3,7 volt. De accu van je smartphone en tablet zijn van het zelfde type en hebben ook een nominale spanning van 3,7 volt. Een smartphone en tablet worden gelden via een USB aansluiting. In het verleden is bepaald dat standaard de spanning van een usb aansluiting 5 volt is. Deze spanningen zijn dus niet gelijk. De accu’s zijn niet direct via een usb kabel met elkaar te koppelen.
Bij het opladen van je smartphone, transformeert het laadcircuit van de powerbank de spanning van 3,7 volt naar 5 volt voor de USB uitgang. In je smartphone wordt deze 5 volt weer terug getransformeerd naar iets hoger dan 3,7 volt om de accu in je smartphone te laden.
Verliezen bij het laden van je smartphone
Bij het spanning conversie- en laad proces treden er altijd verliezen op. Je merkt dit in de praktijk door het warm worden van de bank en je smartphone als je aan het laden bent. Niet alle energie uit de accu van de bank komt in je telefoon terecht. Dit wordt aangeduid met rendement. Het rendement varieert per type. In de praktijk ligt het rendement van het spanningsconversie proces op ca 90%.
In je smartphone verlies je ook nog een deel van de energie. Het rendement van het laadproces in telefoon varieert ook per type telefoon en ligt op ongeveer 80%.
Het totale rendement van het laadproces bereken je door het rendement van alle stappen te vermenigvuldigen. Twee maal een conversie verlies, een maal in de bank en een maal in je smart phone en het rendement van het laadproces in van de smartphone accu.
Totale rendement = 0,9 x 0,9 x 0.8 = 0,65 Dat is gelijk aan 65% rendement.
Voorbeeld
Je hebt een powerbank van 10.000mAh hebt en een smartphone met een accu van 2.000 mAh.
Zoals we hierboven hebben genienis het rendement van het hele laadproces 0,65
Het aantal keer dat je smartphone met een helmaal opgeladen powerbank kunt laden =
10.000 / 2.000 x 0,65 = 3,25 dat is ruim drie keer.
Dit is dus een stuk minder dan je in eerste instantie verwacht. Bij het laden verlies je ongeveer een derde van de energie. Deze wordt omgezet in warmte. Je kunt dat ook voelen want zowel je powerbank als je smartphone worden warm tijdens het laden.
Samenvatting
- Bij het laden, gaat ongeveer een derde van de energie verloren en wordt omgezet in warmte.
- Je kunt het aantal keer dat je kunt laden als volgt uitrekenen.
- Aantal keer laden = accucapaciteit powerbank / accucapaciteit smartphone x 0,65
- Je kunt de capaciteit die nodig hebt eenvoudig uitrekenen met de volgende formule.
- Accucapaciteit powerbank = aantal keer laden x accucapaciteit smartphone / 0,65
Smartphone gebruik
Het aantal keer dat je er je smartphone per dag moet opladen hangt sterk af van hoe je je smartphone gebruikt. Bij gemiddeld gebruik is dit een keer per dag. Gebruik je je smartphone intensief, bijvoorbeeld op een festival waar we veel foto’s en filmpjes maakt, dan kan dit oplopen tot twee of drie keer per dag.
De accucapaciteit van smartphones loopt per merk en type strek uiteen van ca. 1500 mAh tot meer dan 3.500 mAh. Raadpleeg hiervoor de gebruiksaanwijzing of zoek het ook op op internet.
Conclusie
De handige externe accu is verkrijgbaar in verschillende accucapaciteiten. Welke capaciteit het beste bij jou past hangt van een aantal factoren af.
- Het aantal dagen dat je je smartphone wilt kunnen opladen zonder dat je een stopcontact ziet.
- Hoe intensief je je smartphone gebruikt
- De accucapaciteit van je smartphone.
Hoe hoger de accucapaciteit van een bank hoe duurder ze in het algemeen zijn. Ook de kwaliteit van bijvoorbeeld de behuizing de connectors en de elektronica beïnvloeden de prijs. Wil je je smartphone zo nu en dan kunnen opladen, omdat hij bijna leeg is, dan is een lage capaciteit en een goedkoop model voldoende. Wil je op een festival het hele weekend veel foto’s en filmpjes kunnen maken, koop dan een stevig model met een hoge capaciteit, zodat je je smartphone een keer of acht à tien kunt opladen. Je kunt dan ook een leuke vriend of vriendin een plezier doen!
Vergelijk prijzen en levertijden bij de volgende webshops. Klik of tab op een logo.
Vijf belangrijke koop tips
Smartphones zoals de Apple iPhone en de Samsung Galaxy zijn hele effectieve zakcomputers. Je kunt er onderweg veel meedoen. De keerzijde is dat ze veel energie verbruiken. Hierdoor gaat de batterijlading een dag of minder mee. Veel mensen kiezen er dan ook voor om een externe batterij bij zich te hebben, zodat ze onderweg een smartphone kunnen bijladen.
1 Capaciteit versus draagbaarheid
De belangrijkste specificatie van een powerbank is de capaciteit deze wordt aangegeven in milliampère uur. (mAh). Hoe groter de capaciteit, hoe vaker je je smartphone of tablet kunnen bijladen. Maar een grotere capaciteit, betekent ook een hoger gewicht en ook een hogere prijs. Daarnaast zijn deze types met een hoge capaciteit ook nog eens een stuk groter.
2 Laadstroom van je smartphone of tablet
De meeste kleine modellen bank’s voor smartphones geven een laadstroom van maximaal 1 Ampère (1 A). Dit is voor vrijwel iedereen genoeg, maar sommigen zullen merken, dat de laadtijd langer is kan het laden via het lichtnet adapter. De laadtijd van je smartphone of tablet hangt af van de laadstroom. Er zijn steeds meer smartphones die een hogere maximale laadstroom aankunnen, van 1,5 tot 2 Ampère aankunnen. Met een bank, die deze stroom kan leveren, laad je smartphone net zo snel op als met een adapter. Ga voor het kopen van een bank na wat de maximale laadstroom van je smartphone of tablet is. Op deze manier kun je een model kopen die je apparaat op de snelste manier oplaad.
3 De laadstroom
Het is verleidelijk om een bank met een hoge capaciteit te kopen. Maar vergeet niet dat hoe hoger de capaciteit, hoe langer het duurt voordat hij volledig geladen is. Bij een 15.000 mAh model neemt dan al snel de hele nacht. Een andere belangrijke factor die de laadtijd bepaald, is de laadstroom. Hoe hoger de laadstroom, hoe korter de laadtijd. Veel modellen nemen een laadstroom van 0,8-1,5 A. Types met een hoge capaciteit kunnen vaak een hogere laadstroom aan. Kijk bij een model met een hoge capaciteit dus ook goed naar de laadstroom. Kun je kiezen uit meerdere modellen met dezelfde capaciteit, dan is het slim om een model te kiezen met de hoogste laadstroom. Zorg er ook voor dat de adapter die je gebruikt, deze stroom kan leveren.
4 Aantal laad aansluitingen
Veel recent op de markt gebrachte modellen hebben een ingebouwde USB-kabel, zodat je niet een extra laadkabeltje nodig hebt. Om iPhone een iPad gebruikers van dienst te zijn Zijn er ook voordelen met een lightning-kabel. Zorg er dus voor, dat als je een model koopt met een ingebouwde kabel, dat deze op je device past. Types met een hoge capaciteit hebben vaak meerdere aansluitingen zodat je meerdere apparaten gelijktijdig kunt laden. Belangrijk hierbij is om uit te vinden; wat is de maximale totale laadstroom als je meerdere laadporten gelijktijdig in gebruikt hebt. Een voorbeeld. Een model met twee poorten van 2 A en een totale maximale laadstroom 3 A. Als je beide poorten in gebruik hebt, dan krijgt elk apparaat maximaal 3A / 2 = 1,5 A en geen 2 A.
5 Prijs en kwaliteit
Goedkoop is vaak druk koop. Er zijn verschillende factoren die de kwaliteit en daarmee ook de prijs bepalen. Natuurlijk is de kwaliteit van de accu het belangrijkste. Een goedkope accu van lage kwaliteit kan minder laad- en ontlaad cycli aan, dan een duurdere accu met betere kwaliteit.
Een ander belangrijk punt is is de kwaliteit van de connectors of als er een ingebouwd kabeltje is, de kwaliteit van het kabeltje en het stekker. Bij een model van hoge kwaliteit gaan deze veel langer mee, dan bij een goedkoop model. Ook hier geldt, als je iets goeds wilt hebben, investeer dan wat meer geld en koop een model van een goed merk.
Welke powerbank kopen
Vergelijk Powerbank prijzen en levertijden bij de volgende webshops. Klik of tab op een logo.
Let op de volgende belangrijke eigenschappen.
Capaciteit
Je let je als eerste op de capaciteit. De capaciteit is belangrijk, want deze bepaald hoeveel keer je je smartphone of tablet kunt opladen. Op de pagina techniek kun je lezen hoe je het aantal keren dat je je smartphone kunt opladen kunt berekenen. Naast de capaciteit Zijn er ook nog een aantal andere belangrijke factoren.
Afmetingen en gewicht
Het is belangrijk om een model te kopen die handige afmetingen heeft. Er zijn kleine modellen die plat zijn en eenvoudig jas of broekzak passen, zodat je ze eenvoudig kunt meenemen. Helaas is het zo dat hoe groter de capaciteit hoe groter de afmetingen en het gewicht. Je moet dus een keuze maken tussen licht en klein en een hoge capaciteit. Heb je hem alleen maar nodig om je smartphone aan einde van de dag nog even bij te laden, wat heb je aan een kleine licht model genoeg. Deze modellen hebben genoeg capaciteit om je smartphone een of twee keer bij te laden. Wil je vaker kunnen bijladen, dan heb je een bank met hoge capaciteit nodig, die groter en dus zwaarder is. Een alternatief is om twee kleine modellen te kopen. Is de ene leeg dan kun je de tweede gebruiken.
De powerbank accu
Op dit moment zijn er modellen te koop met twee soorten accu’s. De ene is een Lithium ion (Li-ion) accu en de andere is een Lithium polymeer accu (Li-Po). De eerste is goedkoper, de tweede is duurder en is wat lichter bij dezelfde capaciteit. Voor praktisch gebruik maakt het weinig uit welk type je koopt.
Aantal aansluitingen
Een powerbank is standaard uitgerust met een USB aansluitingen. Dit is meestal een micro USB aansluiting op de interne accu zelf te laden. En een of twee normale USB aansluitingen, waar je smartphone of tablet op aan kunt
sluiten. Zo kun je meerdere apparaten gelijktijdig opladen. Het is handig om een model te kopen met meerdere USB laad aansluitingen.
Uitgangs-laadstroom
De uitgangs-laadstroom, bepaalt hoe snel je een smartphone kunt opladen. Oudere en kleine modellen kunnen vaak maar een laadstroom van 1 A leveren. Moderne modellen met een hoge capaciteit, kunnen een laadstroom leveren van rond de 2 Ampère of meer. Steeds meer smartphones hebben de mogelijkheid om met een hoge laadstroom te laden. Je kunt dus het beste een model kopen die minimaal 2 A kan leveren.
Pass through laden
Bij pass through laden kun je smartphone aan de powerbank koppelen en de powerbank aan lichtnet lader, waarna ze beiden geladen worden. Bij modellen die deze optie niet hebben is dat niet mogelijk. Je moet ze dan omstebeurt opladen of je moet een tweede tweede laadadapter kopen. Het is dus handig om een model te kopen met pass through laad optie. Deze modellen zijn misschien iets duurder, maar het bespaart je een hoop gehannes bij het laden.
Tips & Trucs
- De laadtijd hangt af van de capaciteit en de laadstroom. Gebruik voor het laden een laadadapter die een hoge uitgangsstroom bijvoorbeeld 2 Ampère (2A) kan leveren. Je kunt ook laden via een USB-poort van de computer of USB hub. Dit gaat al wel vier keer zo langzaam, omdat deze USB-poorten maar 0,5A leveren. Het is dus handig om via een goeie adapter te laden, laat gaat wel zo snel.
- De accu bereikt zijn volledige capaciteit als deze drie keer is geladen en ontladen. Denk hieraan als je op vakantie of naar een festival gaat.
- Check als je op pad gaat, of de interne accu volledig is geladen. De meeste modellen hebben een knopje met een aantal liedjes die aangeeft hoever hij is geladen. Luxe modellen hebben een display die de hoeveelheid lading in procent aangeeft.
- Check of je de juiste snoertjes bij hebt. Zonder het juiste snoertje kun je niet laden.
- Ga je meer dan een dag weg, neem dan ook adapter mee. Kom je in de buurt van een stopcontact, dan kun je altijd even bijladen.