Lege telefoon? Koop een powerbank!

Je bent onderweg en pakt je telefoon om een iemand een bericht te sturen of om de route, voor de afspraak waar je heen gaat op te zoeken. Dan blijkt de accu leeg te zijn.

Lege telefoon wat nu ?

Je telefoon doet helemaal niets meer… Daar sta je dan…. Lege telefoon, geen adresboek, geen kaart, geen mail, geen social media, helemaal niets meer…. Je bent afgesneden van al je digitale informatie en Internet….Het zal je maar overkomen, of misschien is dat al wel eens overkomen en herinner je je nog hoe dat voelt. 

Herken je dit? Wil je dit horror beeld voorkomen? Dan is dit artikel voor jou. Het is mij al een paar keer overkomen dat ik onderweg op de laatste paar procent van mijn telefoon accu zat. Daarom heb ik uitgezocht hoe ik mijn telefoon onderweg kan opladen.

Oplossing 1. Iemand vragen of plek zoeken om te bellen

Je hebt het adres alleen maar op je telefoon staan. Dus je weet niet waar je met zijn. Tijd om creatief te worden en kijken of je het thuisfront kunt bereiken. Telefoon is daar natuurlijk het handigste voor. Je zou een voorbijganger kunnen vragen of je zijn telefoon mag gebruiken om het thuis front op te bellen. Wat zou jij doen als iemand jou dat vraagt? Kleine kans dat je je telefoon waar je hele digitale leven op staat, “even” uit handen geeft. Al helemaal niet aan een wildvreemde. Weinig kans dus dat deze oplossing gaat werken.

Oplossing 2. Een plek zoeken waar je kunt bellen

Misschien kun je een restaurant of hotel opzoeken waar je van de telefoon gebruik kunt maken. Is dat uiteindelijk gelukt en kun je het thuisfront bellen, dan moet er ook nog iemand thuis zijn die het adres voor je kan opzoeken. Je moet wel mazzel hebben wil je niet meer dan een uur vertraging oplopen. Vere van Ideaal dus.

 Oplossing 3. Laden met de meegenomen stopcontact lader

Als je een lader bij je hebt kun je een plek zoeken met een stopcontact. Inpluggen en wachten tot je telefoon weer voldoende geladen is. Dat kost je al gauw 20 minuten exclusief het vinden van een plek met stopcontact. Dat kost je zo tien tot twintig minuten extra. Dan ben je zo een half uur of meer te laat op je afspraak. Dit is een oplossing, maar je bent dan nog steeds afhankelijk van een stopcontact en dat vind je lang niet overal. Niet ideaal dus.

Opposing 4. De powerbank

Een powerbank is een slimme apparaatje waarmee je onderweg je telefoon, of tablet, kunt opladen. Je hebt hier geen stopcontact voor nodig. Net als in je telefoon zit er in een powerbank een accu. Is de accu van je telefoon leeg of bijna leeg, dan plug je de telefoon in de powerbank. De volle accu van de powerbank begint meteen met het opladen van de lege accu van je telefoon.

Heb je een powerbank bij je, dan kun je je telefoon op elke moment bijladen zonder stopcontact. Je kunt beginnen te laden wanneer je wilt. Dus nooit geen lege telefoon accu. Je verliest geen tijd met het ouderweg zoeken naar een stopcontact, of het zoeken naar een telefoon om het thuisfront te bellen. Dit is de ideale oplossing voor een lege telefoon!

Powerbank de ideale oplossing om onderweg je telefoon bij te laden.

Een powerbank is super handig voor mensen die veel onderweg zijn. Je wordt nooit meer verast door een lege telefoon. Je kunt je telefoon onderweg eenvoudig bijladen, zodat je altijd genoeg power in je telefoon hebt.

Powerbank’s worden geleverd in veel verschillende types, maten en merken. Kleine handige modellen, die je telefoon een keer kunnen bijladen, voor ze zelf weer moet worden opgeladen. Kracht patsers waarmee je je telefoon en zelf een tablet meerdere keren kunt opladen. Handig voor het strand, vakantie en dat stille hutje op de hei.

De slimste oplossing voor een lege telefoon is een powerbank

De slimste oplossing voor een lege telefoon is een powerbank. Je kunt eenvoudig overal je telefoon weer opladen, zonder dat je een stopcontact nodig hebt. Als je regelmatig met een lege of bijna lege telefoon rondloopt, dan is een powerbank de ideale oplossing. Je hoeft niet eens te wachten tot je telefoon leeg of bijna leeg is, je kunt op het moment dat jou het uitkomt, je telefoon op je powerbank aansluiten en de accu van je telefoon bijladen.

Wil je meteen een kleine of wat groter powerbank kopen. Kijk dan bij een van de onderstaand webshops met goede service en super snelle levering. Dit zijn goede en betrouwbare webshops waar ik zelf ook koop.

Wil je precies weten welke powerbank het best bij jou past. Hoe je een powerbank gebruikt en waar je op moet letten bij het kopen van een powerbank. Lees dan verder.

Hoe gebruik je een powerbank

Een powerbank is eenvoudig in gebruik en gemakkelijk in gebruik. Hieronder leg ik de verschillende functie in detail uit, zodat je snel weet hoe je powerbank gebruikt. 

Opladen van je telefoon

Om je telefoon op te laden gebruik je het laadkabeltje van je telefoon, of het kabeltje wat bij de powerbank zit. Je steekt het ene stekkertje in de telefoon en het andere stekkertje in de powerbank. Soms moet je nog een knopje op de powerbank indrukken om het laden te starten. Daarna wordt je telefoon opgeladen en stopt het laden automatische wanneer de telefoon vol is. Is de accu van de powerbank eerder leeg dan je telefoon vol is, dan schakel de powerbank het laden uit.

Opladen van de powerbank

Het opladen van de powerbank is net zo eenvoudig als het opladen van je telefoon. Er wordt meestal geen adapter meegeleverd. Je kunt eenvoudig de adapter van je telefoon gebruiken. De ingebouwde elektronica zorgt er voor dat het laden stopt zodra de accu vol is. Nog handiger is om een extra adapter te kopen zodat je thuis je powerbank en telefoon gelijktijdig kunt laden.

Powerbank kopen

Oké je wilt een powerbank kopen en gaat naar bijvoorbeeld de webshop van coolblue om naar het aanbod te kijken. Je ziet al snel dat er een grote aanbod is van allemaal verschillende merken, types en uitvoeringen. Door de bomen zie je al snel het bos niet meer. Hoe kies je nu een powerbank die goed bij jou past. Hieronder laat ik zien welke eigenschappen belangrijk zijn, zodat je weet waar je op moet letten bij het kopen van een powerbank.

Wat is capaciteit?

Bij het kopen van een powerbank is één eigenschap, verreweg de belangrijkste eigenschap en dat is de capaciteit. Het is al voldoende om deze eigenschap door te hebben, om een goede keus te kunnen maken.

De capaciteit van een powerbank, bepaald hoeveel energie er in de interne accu kan worden opgeslagen. De capaciteit wordt opgegeven in miliampère uur, in het Engels miliampère hour aangeduid met de letters mAh.

Hoeveel mAh hen je nodig?

Powerbanks’ zijn in te delen in drie categorieën.

 • Lage capaciteit, met een capaciteit van: 2.000 tot 5.000 mAh
 • Gemiddelde capaciteit met een capaciteit van: 5.000 tot 10.000 mAh
 • Hoge capaciteit met een capaciteit van: 10.000 tot 50.000 mAh 

De genoemde waarden, zijn allemaal bij benadering, maar een goede vuist regel bij het bepalen welke capaciteit powerbank je nodig hebt.

Lage capaciteit, lichte van gewicht, voor dat beetje extra power

Met een lage capaciteit van 2.000 – 5.000 mAh, kun je de accu van je telefoon één tot hoog uit twee keer opladen. Daarna is de powerbank leeg en moet deze zelf weer worden opgeladen.

Een powerbank met lage capaciteit is niet duur. Je betaald tussen de € 10,- en de € 30,- Ze zijn met een gewicht van 50 – 120 gram ook een lekker licht en makkelijk me te nemen in, jaszak, tas of rugzak. Een capaciteit van 2.000 – 5.000 mAh is goedkoop en licht en helpt je uit de brand wanneer je telefoon onderweg leegraakt.

Lage capaciteit, met een capaciteit van: 2.000 tot 5.000 mAh geschikt voor:

 • Aan het einde van de dag je telefoon accu even bij te laden
 • Om altijd en overal bij je te hebben 

Gemiddelde capaciteit, altijd genoeg power bij de hand

Met een gemiddeld capaciteit van 5.000 -10.000 mAh kun je je telefoon accu twee tot ongeveer vier keer opladen. Je betaald afhankelijk van de opties tussen de € 20 en € 100,-. Met een gewicht van 150 – 300 gram nog steeds handig om mee te nemen in tas of rugzak. Groot voordeel, je kunt je telefoon meerdere keren laden, voordat de powerbank leeg is.

Gemiddelde capaciteit met een capaciteit van: 5.000 tot 10.000 mAh geschikt voor: 

 • Weekend weg
 • Stedentrip
 • Dag naar het strand
 • weekend naar een festival.

Hoge capaciteit, voor telefoon, maar ook voor tablet en laptop

Met een hoge capaciteit van 10.000 tot 50.000 mAh of meer, kun je de accu van je telefoon vier tot tien keer opladen. Bij de echt hoge capaciteit zelfs tot twintig keer. Dit type is prima geschikt om niet alleen je telefoon, maar ook je tablet op te laden. Er zijn hoog capaciteit powerbank’s met een laptop aansluiting waarmee je onderweg ook je Laptop kunt opladen.

Dit zijn de duurdere en zwaardere modellen, die niet meer in je jaszak passen, maar in je tas of rugzak moet meenemen. Groot voordeel, je hebt altijd plenty power bij je. Je kunt meerdere smartphone’s en tablets meerdere keren opladen. 

Hoge capaciteit met een capaciteit van: 10.000 tot 50.000 mAh geschikt voor: 

 • Onderweg laden van telefoon, tablet, of laptop.
 • Meerdaagse trektochten
 • Reis of festival bezoek met een groep vrienden
 • Als je onderweg veel stroom verbruikt met gamen of film kijken.

Conclusie

De capaciteit is de belangrijkste eigenschap van een powerbank. Zorg er voor dat je de juiste waarde kiest. De capaciteit bepaalt het gewicht en de afmetingen. Dat zijn dus belangrijke eigenschappen die bepalen hoe handig de powerbank is mee te nemen.

Je kunt er voor kiezen om een kleine lichte powerbank te kopen voor dagelijks gebruik en een zwaarder exemplaar, met meer capaciteit voor als je een wekend weg gaat.

Het is ook goed mogelijk om in je tent, huisje of basiskamp je kleine powerbank vanuit je grote powerbank op te laden, zodat je overdag alleen maar de lichte powerbank hoeft mee te nemen.

Koop nu je powerbank

Voor woon- werkverkeer is een lage capaciteit van 2.000 – 5.000 mAh voor 1 – 2 keer ruim voldoende.

Bekijk hier voordelige powerbank’s van 2.000 – 5.000 mAh

Voor een weekend weg is gemiddelde capaciteit van 5.000 – 10.000 mAh voor 2- 4 keer laden voldoende mits je niet en paar honderd foto’s maakt of veel video’s bekijkt.

Bekijk hier powerbank’s van 5.000 – 10.000 mAh 

Voor intensief gebruik, laden van meerdere apparaten of lange tochten, kun je het beste een hoge capaciteit van 10.0000 mAh of meer kiezen. Je hebt dan wel wat meer gewicht bij je, maar je hebt dan wel altijd voldoende power bij je, om je apparaten bij te laden.

Bekijk hier hoge capaciteit powerbank’s van 10.000 mAh en meer

Of ga naar een van de onderstaande webshops om het hele assortiment te bekijken.

Overige powerbank eigenschappen

De accu capaciteit is verreweg de belangrijkste eigenschap. Die hebben we hierboven al besproken. We kijken nu naar de andere eigenschappen en de extra features die op een powerbank kunnen zitten en in welke situatie die belangrijk zijn

Weet je welke eigenschappen en features voor jou belangrijk zijn, ga dan naar een van de webshops die ik noem. Kijk naar de filter functie in de zijbalk en klik daar aan wat voor belangrijk is. Zo krijg je meteen de powerbank’s te zien die aan jou wensen voldoen.

Hoe snel wordt je telefoon of tablet opgeladen?

De laadsnelheid hangt af van de maximale stroom die je telefoon of tablet kan trekken voor het opladen én of de powerbank deze stroom kan leveren. De maximale uitgangsstroom die een powerbank kan leveren heet officieel “Maximale uitgangsstroom”, maar wordt in veel webshop aangeven met “Stroomsterkte”

De powerbank geeft via een signaal over de USB laadkabel aan de telefoon door hoeveel stroom deze kan leveren. Hoeveel stroom een telefoon maximaal kan trekken bij het laden over een USB kabel verschilt per merk en type telefoon.

Een standaard USB aansluiting heeft twee mogelijk laadstromen De standaard laadstroom van 1 ampère en de snel laadstroom van 2,1 ampère. Veel smartphones hebben een maximale laadstroom die met de standaard laadstroom van 1 ampère overeenkomt. Veel moderne tablet’s en een beperkt aantal moderne smartphones kunnen gebruik maken van de twee keer zo hoge snellaadstroom. bij Samsung is dat 2 ampère en bij Apple is dat 2,1 ampère.

Alleen als je telefoon of tablet een laadstroom van 2,1 ampère kan gebruiken en de powerbank die kan leveren, wordt je tablet of telefoon snel geladen met 2,1 ampère. In alle andere gevallen is dat maximaal 1 ampère.

Voorbeelden

Geeft de powerbank aan dat de maximale uitgangs stroom 2,1 ampère is de maximale laadstroom van een telefoon 1 ampère, dan zal de telefoon niet meer dan 1 ampère laadstroom trekken.Wil je een tablet laden die een laadstroom van 2,1 ampère kan gebruiken en sluit je deze aan op een powerbank met een maximale uitgangsstroom van 1 ampère dan, zal het tablet niet meer dan 1 ampère laadstroom trekken.

Nut van een hoge maximale uitgangsstroom. (Stroomsterkte)

Is het zinvol om een powerbank te kopen met een maximale uitgangstroon van meer dan 2,1 ampère? Omdat een USB poort een maximale uitgangstroon van 2,1 ampère kan leveren is een uitgangsstroom van meer dan 2,1 ampère niet zinvol als je onderweg maar één apparaat gelijktijdig wilt opladen. Een hogere uitgangsstroom is alleen zinvol als je meerdere apparaten gelijktijdig wilt laden. Voorbeeld, een iPad en een iPhone, of twee telefoons. Hiervoor heb je wel een powerbank nodig met meerdere USB aansluitingen

Maakt je de laadtijd niet veel uit, dan maakt het ook niet zoveel uit welke uitgangsstroom de powerbank kan leveren. De powerbank zal de aangesloten apparaten helemaal opladen maar in een rustiger tempo.

De maximale uitgangsstroom van een powerbank wordt in veel webshop aangeduid met “Stroomsterkte”

Oplaadtijd van de powerbank zelf

Bij gebruik van een powerbank wordt energie gebruik uit de ingebouwde accu. Zodra de accu leeg is moet deze weer opgeladen geworden. Het opladen doe je met de bijgeleverde oplaadkabel. Er wordt meestal geen adapter meegeleverd, maar dat is geen probleem. Je kunt een powerbank opladen met elke USB lader, bijvoorbeeld die van je telefoon.

Veel webshops geven een indicatie van de oplaadtijd. Voor powerbank’s met een lage capaciteit geldt deze indicatie voor het laden met een standaard adapter van 1 ampère. Voor een powerbank met een wat hogere indicatie geldt deze indicatie voor het gebruik van een adapter die 2,1 ampère kan leveren. Deze powerbank’s zijn ook te laden met een standaard adapter. De laadtijd wordt dan ongeveer twee keer zo lang.

Wil je je powerbank en telefoon gelijktijdig laden, dan heb je twee USB lader’s nodig of een USB lader met twee uitgangen. Wil je een lader met twee uitgangen kopen, dan kun je het beste kiezen voor een lader met twee 2,1 ampère uitgangen en een totale uitgangsstroom van 2,4 ampère. Beide uitgangen kunnen dan gelijktijdig de maximale stroom van 2,1 ampère leveren.

Onder normale omstandigheden is er ruim voldoende tijd om je powerbank ’s nachts laden. Geldt dat ook voor jou, dan hoef je niet veel aandacht aan de oplaadtijd te besteden.

Aantal USB poorten op een powerbank

Het aantal USB poorten bepaald hoeveel apparaten je gelijktijdig kunt opladen. Heb je alleen je smartphone bij je, dan is één poort voldoende. Heb je ook een tablet bij dan kan het handig zijn om ze gelijktijdig te kunnen laden. Kies dan voor een powerbank met minimaal twee USB poorten.

De powerbank’s met hoge capaciteit met drie of vier USB poorten zijn interessant als je nog meer apparaten mee neemt, of als je je vrienden en vriendinnen een laadmogelijkheid wilt geven.

Er zijn ook powerbank’s met nul USB poorten. Dit lijkt op het eerste gezicht een beetje vreemd, maar het kan een handig alternatief zijn. Deze types hebben inplaats van een USB poort vaste laadkabeltjes die je handig kunt in- en uitklappen. Het grote voordeel hiervan dat je nooit je laadkabeltje kunt vergeten. Deze modellen zijn ook nog eens super compact, omdat er geen stekkerbusjes ingebouwd zijn. Let er bij aanschaf wel op dat het stekkertje in jou telefoon past. Apple gebruikt de Lightning connector en andere merken gebruiken de mini of micro USB connector. Er zijn ook powerbank’s, die meerdere vast kabeltjes met verschillende connectors hebben. Daarmee kun je verschillende merken smartphone’s opladen.

Onder normale omstandigheden heb je genoeg aan één of twee USB aansluitingen. Een handig alternatief is een powerbank met vaste kabeltjes.

Powerbank Features

Feature zijn extra mogelijkheden voor een powerbank. Extra features maken een powerbank aantrekkelijker, maar ook duurder. We bespreken een aantal veel voorkomende features features en in welke situatie ze zinvol zijn.

Passthrough laden

Met passthrough is het mogelijk om je powerbank en telefoon op één USB aansluiting laden. Je steek het laadsnoertje van de telefoon in de powerbank en steek het laadsnoertje van de powerbank in de USB netadapter. Dit lijkt handig, maar er zit een nadeel aan passthrough laden. Omdat je twee accu’s via dezelfde USB aansluiting laad duurt het langer voordat beide accu’s volledig geladen zijn

Met een kleine powerbank van ca 2.000 mAh is dat geen probleem. Maar met een een type met een hoge capaciteit, kan het langer dan een nacht duren. Als je ’s ochtend vertrek is je telefoon wel volledig geladen, maar je powerbank nog niet. Niet handig dus. Uitzondering hierop is een powerbank die je kunt snelladen, bijvoorbeeld via USBC. De powerbank geeft dan maar een klein deel van de laadstroom door aan de aangeslofte telefoon.

Passthrough kan handig zijn als je lichtgewicht wilt reizen met een kleine powerbank en één adapter, om snel te laden is er een betere oplossing. Koop  een adapter met twee 2,1 ampère aansluitingen. Hiermee kun je telefoon en powerbank gelijktijdig en twee keer zo snel laden dan met passthrough laden. Passthrough is wel zinvol voor een powerbank die je kunt snelladen via USB-C

Quick charge 3.0 en 4

Om van het “Quick charge” systeem gebruik te kunnen maken, moet over een telefoon en een powerbank met het Quick charge 3.0 of versie 4 beschikken. Telefoon en powerbank communiceren via de USB kabel over de beste laadspanning en stroom.

Quick charge 3.0 kan 1,8 keer sneller laden (18 Watt) en Quick charge 4 kan 2,8 keer sneller laden, (28 Watt) dan een USB lader van 2 ampère (10 Watt). De snellaad optie wordt gebruikt tot de accu ongeveer 80 % gelden is. Daarna wordt naar een lager laadstroom overgeschakeld om de lithium accu niet te beschadigd.

De winst die je met “Quick charge” kunt halen is redelijk en als je een telefoon hebt met dit systeem, dan kun je de laadtijd met een factor twee tot vier verkorten. Het is wel de vraag of het “Quick charge” protocol breed toegepast gaat worden. Er zijn betere alternatieven zoals USB-C dat een accu tot tien keer sneller kunnen opladen.

Heb je een telefoon met ‘Quick charge” en een leef patroon waarin het belangrijk is om je telefoon zo snel mogelijk te kunnen opladen, dan kan een powerbank met “Quick charge” optie intersant zijn.

USB-C laden

USB-C is een uitbreiding op de de USB 3 norm en is vooral bekend geworden door de introductie van de Apple MacBook. Deze super lichte en dunne Laptop heeft een USB-C aansluiting die voor zowel het laden van de accu, als voor het aansluiten van accessoires zoals randapparatuur en een extra monitor gebruikt wordt. En dat allemaal gelijktijdig.

USB-C is in staat om met 100 Watt te laden. Dat is tien keer zo snel als met een een USB 2.0 ampère aansluiting mogelijk is. Dat is dus echt een groot verschil. Hierdoor laden via USB-C een interessante optie is. Heb je een MacBook, laptop of smartphone met USB-C laadoptie dan is het zeker de moeite waard om een powerbank met USB-C aansluiting te kiezen.

Met USB-C ben je niet alleen in staat om zowel je telefoon en tablet een stuk sneller te laden, maar ook je Laptop onderweg bij te laden. Je apparaten moeten dan wel laden via USB-C ondersteunen.

Apple apparatuur snelladen via USB-C

De iPhone 8, de iPhone X en de 10,5 en12,9 inch iPad Pro, kunnen snelladen via USB-C. En met snel wordt ook echt snel bedoelt. In 30 minuten kun je de iPhone 8 en iPhone X accu van 0 tot 50 % opladen. Om hiervan gebruik te maken heb je een Lightning naar USB-C kabel nodig en een Powerbank met USB-C aansluiting.

Omdat het met USB-C mogelijk is om een telefoon in 30 minuten van nul naar 50% te laden, gaat dit een groot verschil uitmaken in het gebruik. USB-C is aan een opmars bezig en wordt steeds breder gedragen door verschillende fabrikanten. Ben je van plan om binnenkort te upgraden naar een nieuwe telefoon? Dan is het zeker de moeite waard om een powerbank met USB-C te kiezen. Kijk per merk en type toestel of het geschikt is voor snelladen via USB-C.

Heb je een Laptop met een USB-C poort dan is en powerbank met een USB-C echt de moeite waard. Let er op dat een USB-C poort geschikt is om er een Macbook of ander Laptop met USB-C mee te laden.

Draadloos laden met QI powerbank

Met de introductie van draadloos laden op iPhone 8 en iPhone X, is draadloos laden mainstream geworden. QI laden is aan een opmars begonnen, waardoor ook onderweg in restaurants, hotels en luchthavens, steeds vaker de mogelijkheid zult vinden om je smartphone draadloos via QI op te laden. Hiervoor hoef je je toestel alleen maar op een draadloos QI laadstation te leggen.

Heb je een smartphone met QI laadmogelijkheid, dan is onderweg draadloos opladen van een powerbank super handig. Je kunt je laadkabeltjes thuislaten. Leg je smartphone op de powerbank met QI en hij wordt bijgeladen. Naast draadloos QI laden heeft dit type powerbank ook normale USB aansluitingen. Je kunt dus ook gewoon met een USB kabeltje niet QI smartphones laden.

Conclusie

Koop je QI powerbank bij Bol.com

QI is een breed geaccepteerde norm voor draadloos laden. Waardoor het een universele manier van laden gaat worden. QI laden is aan een opmars begonnen. Heb je een smartphone met draadloze QI laadmogelijkheid, of ga je die binnenkort aanschaffen, dan is een powerbank met een ingebouwd QI laadstation een must.

Koop je QI powerbank bij Coolblue 

Powerbank voor Apple Watch

De Apple Watch is standaard voorzien van een draadloze lader die je achterop op de Watch klikt. De lader is voorzien van snoertje met USB kabel die in een USB adapter kunt steken. Om onderweg je Apple Watch op te laden kun je de Watch lader meenemen en in een USB poort van een powerbank steken. Maar dat is niet echt handig. De oplossing is een powerbank met een ingebouwde draadloze Apple Watch lader. Er zijn modellen die naast de draadloze Watch lader ook een USB aansluiting hebben om je iPhone op te laden.

Ben jij een fervent Apple Watch gebruiker, dan is een powerbank waarmee je onderweg je Appel Watch kunt opladen de ideale aankoop. Kijk bij onderstaande webshops voor een Apple Watch powerbank

Koop je Apple Watch powerbank bij Coolblue

Koop je Apple Watch powerbank bij Bol.com

Batterij status

Veel powerbank’s zijn voorzien van een accu status indicator. Zo kun je zien hoeveel energie er nog in de accu zit. Een handige feature. Hieronder beschrijf ik de verschillende uitvoeringen van de accu status indicator. 

Led indicator

De batterij status wordt meestal weergeven met LEDS. Vaak zijn dit er vier. Om de accu status te controleren moet je op een knop drukken, waarna er een of meer leds oplichten. Vier oplichtende leds betekend powerbank 100% geladen, drie leds 75%geladen, twee oplichten leds 50%, 25% en helemaal oplichtende leds betekend leeg.

LCD scherm

Een luxere versie werkt met een LCD scherm. Hierop wordt in procenten de resterende lading wordt weergeven. Dit is nauwkeuriger dan LED’s, maar het maakt de powerbank wel iets duurder.

Voordelen van een accu status indicator

Je kunt voordat je op pad gaat controleren of er nog voldoen energie in je powerbank zit om onderweg je smartphone op te laden. Bij thuiskomst kun je meteen zien of het nodig is om je powerbank op te laden of dat deze zonder bijladen nog een trip mee kan.

Weergave van batterijstatus is een bijzondere handige feature. Een indicatie met Led’s is voor alledaags gebruik voldoende. Kun je kiezen tussen twee gelijkwaardige types zonder of met batterijstuc indicatie, dan raad ik je aan om die met indicatie te kopen.

Ingebouwde zonnecel

Met een ingebouwde zonnecel kun je onderweg laden op zonlicht. Tenminste als de zon echt schijnt en je de powerbank de hele dag in de zon kunt laten liggen. Het is een leuke gadget, maar verwacht niet dat de powerbank met ingebouwde zonnecel in een paar uur van leeg naar vol geladen is. daarvoor levert de kleine zonnecel gewoon te weinig stroom. Om serieus te kunnen laden heb je een groot oppervlak zonnecellen nodig. Ik schrijf een apart artikel over de mogelijkheden om met zonnecellen om je smartphone, tablet en laptop op te laden.

Een powerbank met ingebouwde zonnecel heeft maar een beperkt nut. De zonnecel is klein en bij vol zonlicht is de laadstroom nog steeds beperkt. Een veel beter alternatief is:

 • Aparte, grote zonnecellen gebruiken als je lang op pad gaat.
 • Thuis groene stroom gebruiken en daarmee je powerbank opladen.

Water bestendige powerbank

Een waterbestendige powerbank is zinvol in combinatie met een (spat) waterdichte smartphone. Zeker voor buitensport mensen, kampeerders en watersporters. De keus in waterbestendige powerbank’s is helaas niet zo groot. Een goed alternatief is een waterdichte zak waarin je ook andere waardevolle dingen kunt bewaren.

Weer- en waterbestendigheid is een leuke extra, maar zelfs voor buitensport mensen geen must. Een goed alternatief is een waterdichte zak, tas of rugzak. Hier kun je ook alle ander waardevolle zaken, droog in opbergen.

Zaklamp

Een ingebouwde zaklamp is een leuke gadget. Zeker voor buitensport mensen en kampeerders. Voor dagelijks gebruik is deze optie minder belangrijk. Elke smartphone heeft al een ingebouwde zaklamp functie en je telefoon heb je altijd wel binnen handbereik.

Merk kleur, afmetingen, prijs en kwaliteit

Kleur en afmetingen zijn een hele persoonlijke keus. Kies wat je mooi vindt en wat bij je persoonlijke stijl past.

Omdat een powerbank een lithium accu bevat, is het belangrijk dat je niet bezuinigd op de prijs. De genormeerde merken gebruiken accu’s van goede kwaliteit, waardoor het risico dat de accu oververhit raakt, heel klein is. Bij de goedkope fantasie merken die bij supermarkt en voordeel winkels ziet liggen, weet je niet wat de kwaliteit van de accu is. Deze kan goed zijn, maar je kunt ook te maken krijgen met accu’s van slechte kwaliteit, waarbij het risico op oververhitting een stuk hoger is.

Ik raad je af om een action powerbank, of een goedkope powerbank van een fantasie merk bij een supermarkt of aanbieding winkel te kopen. Investeer liever wat meer geld en koop een powerbank van een kwaliteit merk, bij een gerenommeerdere webshop. Deze webshops richten zich op de kwaliteit merken.

Goede merken zijn bijvoorbeeld: Anker, APC, Belkin, CaseLogic, PowerOak, TP-link, Varta, WakaWaka,, Xiaomi en Xstorm​

Accessoireres

Koop je een powerbank, dan krijg je daar vaak een aantal accessoires bij. Wat er meegeleverd wordt varieert per merk en type.

Wat wordt er meestal meegeleverd

 • Laadkabel on de powerbank op te laden. In veel gevallen is dit een micro USB naar USB kabel.
 • Gebruiksaanwijzing met instructies voor gebruik

Wat wordt er regelmatig meegeleverd

 • Een hoesje om powerbank in op te bergen.
 • Telefoon laadkabel.

Telefoon laadkabel

Het enige wat je extra nodig hebt is een laadkabel voor je telefoon, tenzij je een powerbank kiest met vaste kabels

Laadkabel voor Apple

Een Lightning naar USB kabel Dit is de standaard laadkabel die je bij telefoon krijgt. Je kunt een extra kabel kopen zodat je deze altijd bij je hebt. Voor snelladen vanaf iPhone 8 en iPhone X heb je een Lightning naar USB-C kabel nodig en een powerbank met USB-C aansluiting. De ervaring leert dat je het beste uit bent met een originele Apple kabel. Je betaald wat meer, maar daarvoor heb je een gegarandeerd goede kwaliteit en je weet zeker dat de kabel meteen goed zal werken.

Koop je Apple Lightning kabel’s bij Coolblue

Normaal laden

Voor normaal laden kun je de standaard kabel die je bij je telefoon krijgt gebruiken. Je kunt ook een extra kabel kopen die je altijd bij je hebt. De originele kabel kun je dan gebruiken om thuis via een adapter te laden.

Snelladen via USB-C

Voor snelladen via USB-C, heb je een kabel met aan beide zijden een USB-C connector nodig. De kabel moet ook  snellaad profiel ondersteunden. Je hebt ook  een powerbank met een USB-C aansluiting.

Vragen? Laat het weten

Dit is een artikel  met veel informatie. Wat vind je er van? Laat het weten. Heb je nog vragen of mis je dingen, Vul hieronder je vraag of opmerking in. Als je ook je email adres invult, dit is niet publiek zichtbaar, krijg bericht zodra ik je vraag of opmerking beantwoord.

Scroll naar boven