Natuurlijk moet je een powerbank regelmatig opladen. Dit artikel bespreekt de verschillende adapters waarmee je kunt opladen.
Table of Contents
De laadstroom
Er zijn veel verschillende soorten adapters in de handel om je powerbank mee op te laden. Het is belangrijk om de juiste te kiezen zodat het laden zo snel mogelijk gaat. Om de juiste adapter te kiezen is het belangrijk dat je weet wat de maximale laadstroom in ampère van je powerbank is. Dit staat aangeven op de doos, of in de gebruiksaanwijzing. Let op, er worden twee stroomwaardes aangeven. De eerste is de stroom waarmee de powerbank je smartphone of tablet kan laden, de tweede is de maximale stroom die gebruikt kan worden bij het opladen van de interne accu. In dit artikel bespreken we het laden van de powerbank zelf, dus willen we de maximale laadstroom waarmee geladen kan worden weten.
De meeste modellen met een kleine capaciteit vragen een laadstroom van rond de 1 ampère. Modellen met een hogere capaciteit hebben een laadcircuit die de interne accu met een hogere stroom kunnen laden en vragen 2 ampère of meer. Het is handig om een adapter te nemen die de maximale laadstroom ook kan leveren. Hiermee zorg je er voor dat je een zo kort mogelijk laadtijd hebt. De meeste modellen hebben er geen probleem mee als je een lichtere adapter gebruikt, bijvoorbeeld geen 2 ampère, maar 1 ampère. Het laadproces duurt dan alleen wel twee keer zo lang.
Laden van een powerbank met een lichtnet adapter
We kennen allemaal het laden met een lichtnet adapter. Snoertje van de adapter in je smartphone adapter in het stopcontact en laden maar. Als je een smartphone koopt, dan zit daar vrijwel altijd een lichtnet adapter bij. Deze adapters zijn meestal met een USB aansluiting uitgerust en zijn daardoor ook geschikt voor het laden van je powerbank. De snelheid waarmee geladen wordt is afhankelijk van de maximale stroom die de adapter kan leveren. Deze maximale stroom wordt op de adapter aangeven en ligt tussen de 1 en 2,5 ampère.
Laden met een autolader
Als je vaak met je auto onderweg bent is het handig om om tijdens reis te kunnen opladen. Er zijn handige adapters in de handel die in een standaard 12 volt sigarettenaansteker socket kunt steken. Het is handig om een model te nemen met twee USB aansluitingen zodat je twee aparte gelijktijdig kunt laden.
Pass through laden
Als een powerbank voorzien is van een “pass through” laad optie, dan is het mogelijk om je smartphone in de bank te pluggen en de bank in een adapter om beide apparaten gelijktijdig te laden. Let er hierbij wel op dat de beschikbare laadstroom verdeelt wordt. Wil je beiden zo snel mogelijk laden, gebruik dan aparte adapters of een adapter met meerdere poorten die voor elke poort apart 2 ampère kan leveren.
Adapters met meerdere USB uitgangen.
Als je meerdere apparaten hebt, zoals een smartphone, tablet en powerbank, dan is het onhandig als ze allemaal hun eigen adapter hebben. Het is veel handiger om een adapter t kiezen met eerdere USB uitgangen, waar je al je apparaten op aan kunt sluiten. Dit zijn de zogenaamde multipoort laders. Bij een multipoort lader is het belangrijk om op twee dingen te letten.
- De totale maximale stroom die de adapter kan leveren.
- De maximale stroom die pr poort geleverd kan worden.
Een adapter kan in nooit meer stroom leveren aan je apparaten leveren dan de totaal maximale laadstroom. Ook al is de maximale stroom die er per poort geleverd kan worden hoger, de stroom per poort wordt terug gereld tot de som gelijk is aan de totale maximale laadstroom.
Voorbeeld. 4 poorten per poort 2 ampère. Totale maximale stroom 6 ampère. Als je vier apparaten aansluit, dan zullen de apparaten niet met 2 ampère per stuk laden, maar met 6 A / 4 = 1,5 A
Vergelijk prijzen en levertijden bij de volgende webshops. Klik of tab op een logo.
Laad tips
- Laad nachts op zodat er de volgende ochtend de accu vol is als je van huis gaat.
- Een nieuw exemplaar heeft pas zijn volle capaciteit als hij drie keer geladen en ontladen is. Denk hieraan als je naar een festival, of op vakantie gaat
- Neem een kleine lichtnet adapter mee. Zo kun je altijd bijladen als je onverwacht toch een stopcontact tegenkomt.
De laadspanning
Over de laadspanning kunnen we kort zijn. Als je via een normale USB 2 of 3 kabel laadt, dan is de spanning altijd 5 volt. Natuurlijk is hier ook weer een uitzondering op en dat is USB-C poort.
Laden via USB-C
Uitzondering hierop is de nieuwe USB-C norm. Apparaten met USB-C voorbeelden. de Apple Macbook 2015, HP’s Spectre X2, Google’s nieuwe Chromebook Pixel en de Nexus 6P smartphone van Huawei. Deze gebruiken de USB-c poort voor zowel het verbinden van randapparatuur als voor het het laden van de interne accu. Een USB-C adapter communiceert via de speciale USB-C kabel met het aangesloten apparaat om er achter te komen met welke spanning dit apparaat geladen kan worden. De adapter die bij de Apple Macbook geleverd wordt kan schakelen tussen 5,2 Volt de standaard USB spanning en 14,5 Volt de snelle laadmethode via USB-C.
USB-C heeft, doordat het naar een hogere spanning kan schakelen, een groot voordeel boven de standaard manier van laden via USB 2 of 3. Bij standaard USB is de maximale stroom ca 2,5 ampère. Met een laadspanning van 5 volt lever dat een laadvermogen van 2,5 A x 5 V = 12,5 Watt. De USB-C lader die Apple bij de Macbook levert heeft een vermogen van 2A x 14,5 V = 29 Watt. Dat is meer dan twee keer zoveel. De USB-C norm staat laden met een nog veel hoger spanning en stroom toe. 20 Volt en 5 ampère. Dat is 20 V x 5 A = 100 Watt Dat is 10 keer, zoveel als bij de traditionele USB aansluiting!
Houdt dit nu in dat we in de komende jaren een overgang zullen zien naar USB-C? Het antwoord is duidelijk ja, maar het gaat stap voor stap. Nu Apple, HP en andere merken begonnen zijn met de eerste apparaten uit te rusten met USB-C, zullen andere merken volgen. Daarna zullen er steeds meer accessoires gemaakt worden die via USB-C werken. Dit gaat ook gelden voor powerbank’s. De eerste modellen met USB-C zullen nog een stuk duurder zijn dan de traditionele modellen, maar zodra de productie bij de verschillende merken eenmaal opgang komt en de concurrentie toeneemt, zullen de prijzen automatisch gaan dalen. Dat er nog het nodige werk gedaan moet worden blijkt uit dit artikel van PCWorld.