Review Honeywell T6 homekit thermostaat

Inleiding

De zomer ligt weer achter, de herfst is begonnen en buienradars voorspeld kouder weer. Ik zet voor het eerst sinds maanden de verwarming weer aan en denk aan opstaan of thuiskomen in een koud huis. Ken je dat gevoel: “Met je blote voeten op het koude zijl”? Koude voeten bij het thuis komen of opstaan, geeft mij het onbehagelijke gevoel van een vochtige betonnen bunker, niet van een fijn en gezellig huis, daar heb ik dus geen zin in. Hoogste tijd om mijn plannen voor het kopen en monteren van een slimme thermostaat uit te voeren, want met een slimme thermostaat kan ik, voordat ik opsta of thuiskom de verwarming aanzetten.

Omdat ik speurwerk leuk vind, heb ik heel wat tijd doorgebracht op de websites van verschillende fabrikanten. Het aanbod slimme thermostaten is nog redelijk beperkt, maar wordt wel steeds en beter. Helaas worden slimme thermostaten ook steeds duurder. Fabrikanten verzinnen steeds meer, vaak onnodige opties waar ze geld voor vragen. Gelukkig zijn er ook fabrikanten die eenvoudige slimme thermostaten maken, die niet super duur zijn.

Bij het vergelijken van alle opties en modellen komt ik aan de hand van mijn wensenlijstje uit op Lyric T6 slimme thermostaat van met merk Honeywell. De T6 is een voordelig slimme thermostaat zonder poespas, maar wel met alle handig basis functies die je van een slimme thermostaat verwacht en T6 kost ongeveer € 150,- mooi binnen mijn budget!

Wat zijn voor mij de belangrijke eigenschappen van een slimme thermostaat. Hieronder het lijstje wat ik heb gemaakt.

 • Ik wil de thermostaat kunnen kunnen koppelen met Apple Homekit
 • De gewenste temperatuur moet eenvoudig in te stellen zijn op thermostaat zelf en in de Apple Home app
 • De prijs mag niet te hoog zijn, ik ben bereid om maximaal € 150,- te betalen.
 • Voor de digitale veiligheid wil ik geen verplichte koppeling met een cloud account van de fabrikant
 • Thermostaat automatisch uit gaan als ik van huis ga en automatisch aan gaan als onderweg ben naar huis. Dit heet geofencing.
 • Mijn CV ketel werkt met het Opentherm protocol, dus graag een slimme thermostaat die met Opentherm werkt en met aan/uitregeling mocht Opentherm problemen geven.

De Honeywell Lyric T6 beidt alle basis functies die je van een slimme thermostaat mag verwachten, is geschikt voor Homekit, Google Assistant en IFTT. De technische kwaliteit is goed, montage instructies zijn helder en de montage is eenvoudig. Met een prijs rond de € 150,- een goede en voordelige keus.

Mijn Lyric T6 in een test opstelling, voor het eerst in bedrijf

Wat kan de Lyric T6 allemaal

 • goed werkend aanraakscherm voor alle basisfuncties
 • te bedienen via de eigen Honeywell app voor iOS en Android
 • te bedienen via de Home app van Apple
 • geofencing via de Home app of eigen Honeywell app
 • tijdschema’s via de Home app of eigen Honeywell app
 • spraak besturing via Siri, Alexa en Google Assistant
 • automatiseringen via de Home app van Apple (Homekit), Google Assistent, IFTTT en eigen de Honeywell app
 • werkt via het bestaande standaard tweedraads thermostaat bedrading
 • werkt via Opentherm of aan/uit relais
 • geen batterijen nog
 • geschikt voor CV en stadsverwarming met Opentherm en aan/uit regeling.
 • overzichtelijke en helder installatie en gebruikshandleiding
 • eenvoudig aan te sluiten
 • goede bouwkwaliteit
 • verkrijgbaar in zwart en wit

De T6 is in tegenstelling tot veel ronde draaithermostaten vierkant, maar ziet er goed uit. Ik heb witte geverfde muren en voor een wit gekozen. Op het scherm wordt in donkere cijfers op een verlichte achtergrond de temperatuur aangeven. Bij het zwarte model is dit omgedraaid en wordt in verlichte cijfers op een donkere scherm de temperatuur weergeven. Er lijken veel meer mensen liever het witte dan een zwarte model te willen hebben, daarom kan het even zoeken zijn voor je een webshop vindt die de write invoerraad heeft.

Hoe bevalt de Lyric T6 ?

Dat is een goede vraag! Ik heb de Lyric T6 een paar weken in gebruik en hem in die tijd uitgebreid aan de tand kunnen voelen. Afgezien van een paar kleine quirks die gelukkig niet in de weg zitten, ben ik heel tevreden.

Dit is een no nonsens slimme thermostaat die iedereen met een CV ketel of stadsverwarming met Opentherm of aan/uit regeling kan gebruiken. De Lyric T is niet geschikt voor blokverwarming die met thermostaatkranen en zonder centrale thermostaat werkt. Ben je nieuwsgierig naar de laagste prijs van de Lyric T6? Vergelijk de volgende webshops.

Testopstelling onder de montage platen, boven het slimme kastje en de thermostaat

Installatie zelf doen of laten doen

In mijn jeugd haalde ik al oude radio’s uit elkaar, om te kijken hoe ze werkten en er onderdelen uit te halen en daar zelf schakelingen mee te bouwen. Mijn kleine bureautje en de grond van mijn slaapkamertje, laag vrijwel altijd bezaaid met oude radio’s en de vele onderdelen die ik er uithaalde. Elektronica is voor mij meer dan een hobby, het is mijn passie. Het aansluiten van een slimme thermostaat, is voor mij echt een leuk klusje. Zie je zelf tegen zo’n klus op, of heb er gewoon geen tijd voor, of zin in, dan kun je de montage ook door iemand anders laten doen.

 • een handige kennis of vriend
 • een installateur uit de buurt
 • een installateur van de webshop

Een handige kennis of vragen kost je meestal niet meer dan een appeltaart, of een fles wijn, maar heb je geen niemand in je kennissen kring die deze klus voor je kan doen, dan heb je een installateur of een installatie service nodig.

Een aantal webshops bieden een installatie service aan. Er komt dan een installateur die ervaring heeft met slimme thermostaten bij je langs. Hij of zij monteert de thermostaat op de plaats waar je oude thermostaat zit en sluit hem op je CV ketel en je wifi netwerk aan. Daarna stelt de installateur de thermostaat voor je in en geeft een korre instructie voor de bediening. Je betaald vooraf een vast bedrag. De prijs valt me mee, voor de service kost je ongeveer € 100,- en minder als je een webshop vindt die een tijdelijke korting geeft. Ik heb een aantal webshops gevonden die een montage service aanbieden. De service geldt niet voor alle artikelen en is soms alleen maar samen met een slim product te bestellen.

Kies je de Homekit app, of de Honeywell app

Ik kies zelf graag voor veiligheid, helemaal als het om het computers, computer gestuurde elektronica gaat. Daarom heb ik gekozen voor slimme thermostaat, die ik via Apple Homekit vanaf mijn iPhone, iPad en Macbook kan bedienen. Ik kan alle belangrijke functies zoals temperatuur, tijden, aan en uit zetten en geofencing via de Apple Home app op mij iPhone, iPad en Macbook bedienen. Zo hoef ik geen gebruik te maken van de app en de cloud dienst van de fabrikant van een slimme thermostaat. Wat je niet gebruikt kan geen beveiligingsprobleem opleveren. Hiermee is de T6 een prima keus voor alle iPhone bezitters, die graag hun slimme apparaten vanuit de Home app bedienen. Ik heb zelf geen Apple Watch, maar heb jij er wel een, dan kun je die gebruiken om de temperatuur in van je Lyric T6 in te stellen.

Honeywell heeft ook goed aan Android bezitter en niet Homekit gebruikers gedacht, door een een besturing app te bouwen. Je kunt de Honeywell app gratis downloaden in App store en de Google Play story. Via deze app kun je je de Lyric T6 koppelen met:

Via de Honeywell app kun je naar keuze je slimme thermostaat met spraak commando’s besturen via, Siri, Alexa en Google. Bij het gebruik van de Honeywell app ben je verplicht om een cloud account bij Honeywell aan te maken, zodat je de app ook gebruiken kunt als je dit met je thuis wifi netwerk verbinden bent. Het gebruik van een Honeywell cloud account is gratis

Wat zit er in de doos

De Lyric T6 zot verpakt in een kubusvormige doos met daarin

Lyric t6 wat zit er in de doos
Honeywell Lyric T6 wat zit er in de doos
 • de T6 thermostat
 • slim kastje wat je aansluit tussen de Lyric T6 en de CV ketel
 • zakjes met schroefjes, maar die waren voor mijn allemaal te lang
 • installatie handleiding, die duidelijk het aansluiten beschrijft
 • gebruiksaanwijzing die duidelijk de bediening beschrijft

Alles zit netjes en goed beschermd verpakt. Het scherm van de thermostaat is voorzien van een antikras folie. De T6 werkt gewoon als de folie op het scherm laat zitten. Ik heb de folie daarom laten zitten, totdat ik zeker wist dat ik de T6 wilde houden.

Hoe wordt de Lyric T6 aangesloten

Honeywell heeft er bewust voor gekozen om de T6 van een slim kastje te voorzien. Dit slimme kastje zorgt er voor dat de T6 via de bestaande thermostaat draden van voelde energie wordt voorzien. Een slimme thermostaat met verlichting en Wifi heeft meer energie nodig dan een standaard thermostaat en daar zijn CV ketels niet op gebouwd. Daarom heeft het slimme kastje heeft een ingebouwde voeding die op netspanning werkt en voorziet de Lyric T6 via de thermostaat draden van energie. In de buurt van de thermostaat is meestal geen stopcontact maar in de buurt van de CV wel, een CV heeft zelf ook netspanning nodig om te functioneren. Daarom is het slim om het Slimme kastje je in de buurt van de CV ketel aan de muur te monteren, want daar zit een stopcontact voor het netsnoer slimme kastje.

Door deze slimme aanpak hoef je geen nieuwe thermostaat draad naar de woonkamer te trekken, je kunt gewoon van de bestaande twee aderige draad gebruiken en in de woonkamer de oude thermostaat vervangen door je nieuwe Lyric T6. Dit scheelt veel werk en het werkt met elke CV ketel. Het slimme kastje sluit je aan door de thermostaat draad van duo te knippen en beide uiteinden op het slimme kastje aan te sluiten.

In dit filmpje laat een installateur zien hoe je de draden op het slimme kastje en de thermostaar moet aansluiten

Wil je even in de gebruiksaanwijzingen grasduinen, die vindt hier:

NL installatie instructie
NL gebruiksaanwijzing
Eng installatie instructie
Eng gebruiksaanwijzing

Het enige wat je zelf moet uitzoeken: Heeft je CV ketel een Opentherm of een aan/uit thermostaat aansluiting. Maar hioe kom je hier achter? Simpel.

Mijn installatie ervaring

Nu wil je vast weten of het aansluiten van de Lyric T6 wel zo eenvoudig is als in het bovenstaande filmpje wordt voorgespiegeld. Ik ben zelf ongeveer drie uur bezig geweest met het ophangen en aansluiten. Waarbij het netjes ophangen van slimme kastje en thermostaar mijn het meeste tijd heeft gekost.

Het ophangen van het slimme kastje bij de CV ketel was een puzzeltje omdat ik daar niet veel plek heb en wel de ledjes op het kastje wil kunnen zien als langs de CV ketel loop. De oplossing was om het slimme kastje net boeven een stopcontact te plaatsen. Het probleem is dat daar een elektrische leiding loopt die je met het boren van gaten kunt beschadigen. Om het boren van gaten te vermeiden heb ik het slimme kastje op een plankje geschroefd en en het plakje met kit boven het stopcontact tegen tegen de muur geplakt. Zo hoefde ik geen gaten in de betonnen muur te boren en vermeid ik, dat ik een elektriciteitsleiding in de muur kan beschadigen. Soms is plakken veiliger en slimmer dan boren 🙂

Slimme kastje naast de CV ketel

Bij het aansluiten van de thermostaat draden op het slimme kastje, had ik nog niet alle trekontlasting beugeltjes in het kastje geschroefd. Ik kwam er snel achter dat het veel handiger is om deze beugeltjes al in het kastje te schroeven, voordat je het aan de muur hangt. Waar is dat schroefje nu gevallen? Oh achter de wasmachine… Tip: Schroef al die beugeltjes er in voor je het kastje op de muur monteert, dat bespaard je gehannes van zoeken naar gevallen schroefjes.

Bij het ophangen van de thermostaat liep ik ook tegen een puzzeltje aan. Bij het plaatsen van een kast had ik de oude thermostaat verplaatst. De draad was gelukkig lang genoeg om de oude thermostaat naast de kast op de muur te schroeven. Hierbij loopt het kabeltje een stuk over de gipslaten muur. Ik heb geprobeerd de Lyric T6 ook zo op te monteren, maar door het kabeltje hing deze niet mooi valk op de muur. Ik heb dat opgelost door aan de achterkant van de dubbele gipsplaten muur in de trapkast gaten te boren en kabeltje zo om te leggen, dat het kabeltje recht achter de thermostaat uit de muur komt.

Alles hangt! Maar werkt het nu ook?

Ik steek de stekker van het slimme kastje in het stop contact…. Het is gelukt! Er brandt een groen lampje op het slimme kastje en als ik van zolder, waar de CV ketel hangt naar benen loop, zien dat het scherm van de thermostaat oplicht.

Activeren

Voor het activeren van het slimme kastje moet ik weer naar zolder, weer twee trappen op. Het installeren van een slimme thermostaat is goed voor je conditie. Ik volg de instructie van de installatie handleiding en druk drie seconde op het knopje wat rechts op het slimme kastje zit. Het slimme kastje probeert nu verbinding te maken met mijn CV ketel en test of de CV ketel via het aan /uit relais of Opentherm is aangesloten.

Een aan/uit relais is een simpel systeem en zal bij iedere CV ketel meteen goed werken. Ik heb een CV ketel heb die via een Opentherm werkt en de draad van de CV ketel op de Opentherm aansluiting van het slimme kastje aangesloten. Via een Opentherm verbinding wordt er een data verbinding opgebouwd om informatie uit te wisselen en na activeren zal het slimme kastje testen of de data verbinding met de CV ketel werkt. Het is gelukt op het slimme kastje gaat het tweede groene ledje branden. Nu weer naar beneden en de thermostaat instellen.

Instellen van de Lyric T6

Voor het instellen van de thermostaat kan ik twee paden volgen.

 • via de Honeywell app
 • handmatig via het touchscreen

Als je voor de Honeywell app, dan moet je een account aanmaken en wordt de thermostaat meteen met de Honeywell cloud server gekoppeld. Je kunt dan de Honeywell app ook buitenshuis kunt gebruiken. De verbinding met de thermostaat loopt dan via de Honeywell server.

Omdat ik security minded ben heb ik niet voor de Hoywell app, maar voor de handmatige instelling gekozen. Ik ben nieuwsgierig of de T6 ook goed functioneert zonder Honeywell online account. Tijdens de handmatige setup via het tochscreen wordt ik gevraagd om de Honwell app te gebruiken, maar die stap kon ik eenvoudig overslaan. Daarna kom ik de T6 handmatig instellen met de juiste dag en tijd. Via het scherm kan ik met het knopje links onder de thermostaat aan en uit zetten en als hij aan staat met de plus en min knop de gewenste temperatuur instellen. Met de kalenderknop kan het klokschema instellen, maar omdat ik op gezette tijden opsta, van huis ga, of thuis kom heb ik daar niets aan en laat ik die functie uitstaan,

Lyric T6 Koppelen met Wifi

Nadat ik uitgepuzzeld heb hoe de basis functies via het scherm werken, is het tijd om de T6 slim te maken en met mijn smartphone te koppelen. Om de Lyric T6 via mijn iPhone te kunnen bedienen moet ik de T6 eerst met mijn wifi netwerk koppelen. Bij de T6 zit een handige gebruiksaanwijzing waar precies in staat hoe je dat doet. Ben je voordat je de T6 koopt al nieuwsgierig hoe je dat doet, De gebruiksaanwijzing staat ook online

Lyric T6 koppelen met Wifi

Ik heb een aantal tips voordat je begint met de wifi koppeling. Heb je een iPhone of iPad, gebruik die dan voor het koppelen. Dat werkt sneller en makkelijker dan een Android smartphone of tablet. Via een Android toestel kan het ok, maar je moet meer stappen uitvoeren en het password van je wifi netwerk bij de hand hebben. Bij het koppelen via iPhone of iPad hoef je het password van je wifi netwerk niet op te geven. Apple apparaten gebruiken het Wireless Accessory Configuration (WAC) protocol om via een beveiligde verbinding je Lyric T6 met je Wifi netwerk te verbinden.

Heb je en dual band wifi netwerk en gebruik je verschillende namen (SSID) voor de 2,4 GHz en 5 GHz band? Kies dan eerst de 2,4 GHz wifi verbinding op je smartphone. Op de 5 GhHz zal het koppelen niet werken. Geen idee waar ik het over heb? Dan is dit 99% zeker niet van toepassing op jou netwerk en kun je deze stap overslaan.

Tik op een Apple iPone op instellingen, het icoon met tandwiel, en ga naar wifi instellingen. Scroll helemaal naar beneden. Onder de lijst verschijnt een extra veld met daarin de naam Tsta-xxxxxx. Dit is de wifi verbinding van je nieuwe T6. Bij mij ging dat de eerste keer helemaal mis en nadat ik de gebruiksaanwijzing nog eens goed las, zag ik dat in de wifi instelling helemaal naar beneden moet doorsollen. Even Tsta-xxxxxx aantikken en na bevestigen wordt de wifi verbinding automatisch ingesteld.

De achterplaat van het slimme kastje. Links het netsnoer, TT is de thermostaat aansluiting, OT is de Opentherm CV ketel aansluiting. AB is de relais aansluiting

Je Lyric T6 met Homekit verbinden

Deze stap hoef je alleen te doorlopen als je een iPhone of iPad hebt. Heb je een Android toestel, maak dan gebruik van de Honeywell app en sla deze stap over.

Je Lyric T6 is verbonden met wifi, tijd om hem in de Apple home app op te nemen.

 • open de Apple home app (Oranje huisje) en tik op de plus rechtsboven
 • tik op ‘Nieuwe accessoire’
 • scan de homekit code, deze staat op de sticker die op de thermostaat zit

Ik heb al veel Homekit Accessoires in gebruik en ben er aan gewend dat je na het scannen van de Homekit code een hele poos moet wachten tot er iets gebeurd. Dat lange wachten lijkt gek, maar na het scannen van een nieuwe homekit code, zijn de processor in de thermostaat en mijn smartphone even heel druk bezig om een beveiligingscertificaat aan te maken. Dit is een wiskundige puzzeltje waar het nodig rekenwerk voor nodig is. Omdat er niet een hele krachtige processor in een slimme thermostaat zit is heb je even geduld nodig. Gelukkig is dit een eenmalige actie en na verbinden is de verbinding met je Lyric T6 goed beveiligd.

Ah het is gelukt en mijn iPhone vraagt in welke kamer ik de nieuwe accessoire wil toevoegen. Ik kies woonkamer en er verschijnt een nieuw tegeletje in de app. Ik tik op dit tegeltje en zie de thermostaat bediening. Midden onder bevindt zich een knop. Als ik er op tik gaat de thermostaat ‘aan’ en ‘uit’. Grijs is ‘uit’, oranje is ‘aan’. Bij ‘aan’ kan ik op de ronde schaal de gewenste temperatuur instellen. Ik zet hem op 20 graden en even later gaat de CV ketel aan. Het installeren van mijn slimme thermostaat is gelukt!

Zorg dat je de homekit code goed bewaard. Je hebt hem weer nodig als je opnieuw wilt koppelen. Je vindt de Homekit code op het kaartje in de gebruiksaanwijzing en op een sticker die aan zijkant op de T6 geplakt. Ik heb de sticker van de zijkant afgehaald en op het rode plaatje aan de achterkant van de T6 geplakt. Zo heb ik de code bij de hand, als ik hem nodig heb. Je hoeft deze code niet super geheim te houden, zolang de T6 met Homekit gekoppeld kun je niet een tweede keer kopellen.

Minimum en maximum temperatuur instellen

Nog een tip. Je kunt de Lyric T6 op maximaal 35 graden instellen, dat is wel heel erg hoog. Ik heb de maximaal instelbare temperatuur naar 22 garden Celsius teruggebracht. Je kun dit eenvoudig instellen in het installateurs menu. Zo kan de temperatuur via het scherm of via mijn iPhone nooit hoger dan 22 graden ingesteld worden. Ook niet per ongeluk als ik mijn iPhone vergeet te vergrendelen en in mijn zak steek. Ik moet er niet aan denken dat het 35 garden is als ik thuis kom….

Het tochscreen

Ik was huivering om een thermostaat te kiezen waarbij alles, dus ook de temperatuur via een toch screen ingesteld wordt, misschien is dat wel onhandig. Ik heb toch voor de T6 gekozen, omdat de temperatuur ook via de Home app op mijn iPhone instelbaar is. Mocht het tochtscreen tegenvallen dan gebruik ik de home app wel. Die angst bleek onterecht te zijn. De T6 heeft een heel aangenaam en prettig verlicht tochtscreen, wat goed op aanraken reageert, maar ook weer niet te gevoelig is. Ik was snel aan het touchscreen gewend.

In rust is de schermverlichting gedimd en alleen de huidige temperatuur zichtbaar. Om de gewenste temperatuur in te stellen tik je op het tochscreen waarna het scherm helder oplicht en de bediening knopen zichtbaar worden. Tik op de plus of min knoppen om de gewenste temperatuur in te stellen. De gewenste temperatuur zal een aantal keer knipperen. Zolang de ingestelde temperatuur knippert kun je op de X tikken en de nieuwe instelling ongedaan maken. Na circa een minut schakelt het scherm weer in de stand-by stand, waarbij de verlichting weer wordt gedimd en alleen de huidige temperatuur zichtbaar is. Als je de verlichting van het scherm te vel of te donker vindt, je kunt de helderheid in het instellingen menu lager of uit zetten.

De achterplaat van de thermostaat TT wordt via de bestaande thermostaatdraad op het slimme kastje aangesloten

Verschillen tussen de Honeywell app en Homekit app

De Honeywell app biedt een aantal extra functies.

Vakantie instellen

Met de ‘op vakantie tot’ instelling zet je de thermostaat uit. Op de dag dat je terugkeert van vakantie wordt het normale klokschema weer ingeschakeld. Handig voor drukke families.

Geofencing via Honeywell app

De Honeywell app heeft een simpele geofencing functie. Stel op kaart in je app een cirkel rond je huis in, de minimum radius is 500 meter. Daarna stel je de temperatuur in.

 • de temperatuur als je buiten de cirkel bent
 • de temperatuur als je binnen de cirkel bent
 • de nacht temperatuur
 • de van en tot tijd van de nacht temperatuur

Dit werkt maar voor een enkele smartphone en is dus niet geschikt als je samenwoont

Geofencing via de Homekit app

Heb je behoefte aan meer geofencing opties, dan kan ik je aanraden om de veel flexibelere geofencing functie van de Home app te gebruiken. Deze is ook door meerdere huisgenoten gelijktijdig te gebruiken. Je kunt de temperatuur via een automatisering instellen op het moment dat:

 • de laatste persoon huis verlaat
 • de eerste persoon thuis komt
 • iemand een locatie, bijvoorbeeld werkplek verlaat

Je kun de automatisering ook koppel aan een tijdperiode of als het dag of nacht is met en instelbare offset voor zonsondergang en zonsopkomst. Zo kun je een automatisering instellen die de verwarming aanzet als je aan het einde van de middag van je werk naar huis reist, maar niets doet als je tussen de middag je werk verlaat om in de stad te gaan lunchen.

Quirks

Ik ben een aantal quirks tegengekomen, die vindt ik eigenlijk altijd. Niets wat in de wegzit, maar fijn om te weten, voordat je tot aanschaf overgaat.

Honeywell App op meerdere apparaten

Volgens knowledge base van Honeywell kan de Honeywell app niet op twee apparaten gelijktijdig gebruiken. Geen probleem, heb je een iPhone hebt, de geofencing functies van de Home app bieden veel meer mogelijkheden. Android gebruikers zullen zelf een andere oplossing moeten, want ik heb geen Android toestel. Misschien beidt IFTTT uitkomst.

Aan / Uit

Je kunt de de Lyric T6 ‘uit’ en weer ‘aan’ zet, de met ‘aan/uit’ knop op het aanraakscherm, via Siri en via de oranje knop op het thermostaat scherm in de home app. Zet je op deze manier de Lyric T6 ‘uit’ en weer ‘aan’, dan wordt de ingestelde temperatuur op de waarde ingesteld van het moment dat de thermostaat uit gezet werd.

Ik heb geen manier kunnen vinden om dit trucje via een automatisering uit te voeren. Bij het instellen van een automatisering moet ik altijd een temperatuur opgeven. De ingestelde temperatuur bij het uitschakelen wordt hierbij overschreven. Dit is meer een dingetje van Homekit dan van Honeywell, maar iets om in je achterhoofd te houden bij het plannen van je automatiseringen.

Status bijwerken

Zo af en toe kreeg ik bij het openen van de Home app de Lyric T6 de status “Bijwerken” en kon ik de thermostaat niet bedienen. Dit duurt meestal maar een paar seconden waarna de huidige temperatuur weer wordt weggeven en ik de T6 weer kan bedienen. Dit probleem lijkt met een slechte wifi verbinding te maken te hebben. Ik heb de wifi repeater die in de buurt van de T6 hing verwijderd en sindsdien heb ik de melding “Bijweken” niet meer gezien.

Overige

 • De lock functie heeft een vaste pin code die niet wijzigen is
 • De klok stop zodra er geen netspanning is.
 • De klok en kalender wordt (zonder Honeywell app) niet automatisch op tijd gezet
Mijn Lyric T6 in hangt en werkt 🙂

Eindoordeel

De Honeywell Lyric T6 is voordelige en goede keus voor het aansturen van CV ketel en Stadsverwarming met centrale thermostaat. De T6 is niet geschikt voor meerdere zones met thermostaat kranen zonder een centrale thermostaat. Daar heb je slimme radiator kranen voor nodig.

De Lyric T6 is eenvoudig te installeren, eenvoudig in te stellen en eenvoudig in gebruik. De quirks die ik ben tegengekomen zitten niet in de weg. Het is handig overal binnen en buiten huis de temperatuur van je huis te bekijken en de thermostaat hoger of lager te kunnen zetten. Voor mijn is een van de grote winst punten: Met een enkele automatisering hoef ik ’s nachts niet meer mijn bed uit, omdat ik vergeten ben de thermostaat uit te zetten 🙂

De Lyric T6 van Honeywell krijgt van mijn het eindcijfer 9 en dat is 4,5 van 5 sterren.

Ben je enthousiast en wil ook een Lyric T6? Kijk dan bij de volgende webshops naar de voordeligste prijs.

Voor nieuwsgierige mensen

Nieuwsgierig als ik ben, wil ook alle trucjes die de Lyric T6 aanbood heeft uitproberen. Ben je niet zo’n puzzelaar, sal dit hoofdstuk gerust overslaan. Geniet lekker van je nieuwe Lyric T6 smart thermostaat. Ben je net zo nieuwsgierig als ik lees dan lekker verder.

Klok thermostaat tijdschema instellen

Ik ben zelf geen mens van de klok, daarom werkt het aan en uit zetten van de verwarming op gezet tijden niet voor mij. Mensen die een vast ritme houden kunnen gebruik maken van de klok functie. Er zijn twee manieren om op vooraf geprogrammeerde tijden de thermostaat hoog of laag te zetten.

 • via de Honeywell app
 • via automations in de Apple home app

Via Honeywell app

De Honeywell app beidt een keuze tussen een schema, waarbij je elke dag apart kunt instellen, of een week weekend schema waarbij je de weekdagen op het ene en de weekenddagen op een andere schema kunt instellen. Voordeel van de klokfunctie van de Honeywell app: Het schema wordt in de thermostaat opgeslagen. Als de wifi verbinding uitvalt blijft het schema actief. Nadeel: Het schema werkt via de interne klok van de thermostaat. Bij een spanningsuitval loopt de klok van de thermostaat niet door. Dus als de netspanning een uur wegvalt. loopt de klok een uur achter. Iets om rekening mee te houden. De interne klok in de Lyric T6 schakelt ook niet automatisch over van zomer naar wintertijd. Gelukkig wordt de zomer en wintertijd afgeschaft.

Via Apple Homekit

Zodra je de Honeywell Lyric T6 met je Homekit netwerk verbonden hebt, kun je automatiseringen voor de thermostaat instellen via de Homekit app. Dit is even wennen. Je stelt niet op één plaats een heel schema in, maar per schakeltijd een automatisering. Het voordeel is de enorme flexibiliteit waarmee je tijden, temperatuur en dagen van de week kunt instellen. Omdat ik zelf niet op vaste tijden opsta of van huis ben, heb ik geen behoefte om een vast schema in te stellen. Waar ik wel behoefte aan heb is om op ’s avonds om 12 uur de verwarming uit te zetten. Dat is met het instellen van één enkele homekit automatisering snel geregeld.

Instellingenmenu

De T6 heeft twee instellingen menu’s

 • Gebruikers instellingen
 • Installateurs menu

Gebruikersmenu

Je opent het gebruikers menu door op de menu knop midden onder te tikken. In het menu kun je op de manier die je van veel andere apparaten zoals camera’s gewend bent, door het menu lopen en de verschillend opties instellen. Hieronder vind je een aantal handige opties een list van alle andere opties vind je terug in de user guide

Clean screen

De Clean screen optie vergrendelt het scherm en laat 30 seconden lang een countdown timer zien. Handig als je het scherm even goed schoon wilt maken, zonder het risico te lopen dat je onbedoeld instellingen veranderd.

Lock

Via de Lock functie kun je de Lyric T6 deels of helemaal vergrendelen. Bij de deelvergrendeling kun je alleen de temperatuur wijzigen, handig als je kinderen, of een nieuwsgierige gast zoals ik hebt 😉

Een van de quarks van de T6, de pin code staat per thermostaat vast en is niet te wijzigen. In de Honeywell Lyric T6 knowledge base, staat hoe je een vergeten pin code, aan de hand van de gegevens die achterop de thermostaat staan kunt uitrekenen. Dit is een creative manier om een vergeten pin code terug te krijgen, maar ik vind het jammer dat de pin code niet te wijzigen is. Je kunt mensen die hem eenmaal weten niet meer uitsluiten.

Idle Brightness

De standby helderheid van de display is in stappen in te stellen, tussen hoog en helemaal uit. In mijn woonkamer is de default instelling prettig. Ik kan van een afstaand eenvoudig de huidige temperatuur aflezen en het scherm is prettig verlicht, ook in de avond. Hangt de thermostaat in dezelfde ruimte als waar je slaapt, dan is de default setting waarschijnlijk te hoog en wil je de schermverlichting verder dimmen of helemaal uitzetten. Deze dimfunctie stelt alleen de scherm verlichting in de stand-by stand in. Tik je op het scherm of verander je de temperatuur via je smartphone, dan schakelt de scherm verlichting aan op de helderste stand.

Optimise

De optimize instelling worden gebruikt voor schakelschema. Met deze instelling laat je de T6 de verwarming een aantal minuten voor de tijd in het schema inschakelen. Door deze optimise tijd slim te kiezen, is je huis op de ingestelde tijd lekker warm. Optimise werkt alleen met vooraf ingestelde tijden en niet en geofencing. De T6 is niet in staat om in de toekomst te kijken wanneer je thuis komt.

Installateurs menu

Je kunt het installateurs menu activeren, door de menu knop langer dan 5 secondes aan te raken. Via dit menu is de T6 terug terug zetten naar de fabrieksinstellingen, is er opentherm informatie van de Cv ketel uit te lezen, of de cycle rate bij een on/off regeling in te stellen. Je vindt een overzicht van dit menu in de installatie instructies.

Opstaan en thuis komen in een warm huis

Ik kom thuis na een weekeindje weg en steek de sleutel in het slot van de voordeur. Brrr het is koud buiten. De deur zwaait open en ik ga snel naar binnen en sluit de deur. Binnen is het behaaglijk warm. Er verschijnt een glimlach op mijn gezicht. Voor ik naar huis reed heb ik via min iPhone de verwarming aan gezet. Lekker, nu eerst wat eten, daarna een boek lezen en dan naar bed. Ik hoef me niet druk te maken om de verwarming die schakelt om 12 uur automatisch uit.

Na een goede nacht slaap word ik wakker en reik uit naar mijn iPhone. Ik geef een tikje op het scherm. ik hoor op zolder de verwarming aangaan en draai me nog even om. Over een half uurtje is het huis lekker warm.

“Met je blote voeten op het koude zijl”? Met mijn slimme thermostaat is dat nostalgie, net als de song ‘Ik heb geen zin om op te staan’ van ‘Het’ uit 1965. Ze maakten toen ook al van dat ouderwetse koude zijl!

Scroll naar boven