Solar powerbank, iPhone opladen met zonlicht

Voordat je een solar powerbank koopt is het belangrijk om een aantal eigenschappen goed te begrijpen. Koop dus niet het eerste de beste model dat je tegenkomt!

Er zijn twee soorten

power bank met Ingebouwde zonnecel
De eerste soort met een ingebouwde zonnecel, is de bekendste. Dit model heeft de normale laad aansluitingen, en als extra een aantal zonnecellen ingebouwd op de bovenkant. Het voordeel van de type is dat het net zo eenvoudig mee te nemen is als een normale model. Omdat de zonnecel vrij klein is duurt relatief lang voordat de accu van nul tot helemaal vol is geladen. Deze modellen met ingebouwde zonnecel zijn ideaal voor alledaags gebruik. Je kunt ze op het dashboard van je auto in de zon leggen, op je werktafel bij het raam, of op de camping in de zon.

power bank met losse zonnecel
De tweede soort bestaat uit een aparte set zonnecellen en een losse accubank. De zonnecellen hebben een vele hogere opbrengst omdat ze een stuk groter zijn. Je plugt de zonnecellen met een USB-kabel in de standaard accubank, waarna deze op zonne-energie oplaadt. Deze zonnecellen kunnen een accu met een capaciteit van 8.000 mAh in de volle zon, in ongeveer 5 uur van leeg naar vol waren. En dergelijke set zonnecellen is ideaal voor vakantie.

Welk model solar lader kies je?

Vergelijk prijzen en levertijden bij de volgende webshops. Klik of tab op een logo.

Powerbank kopen

Let bij het kopen altijd goed op het vermogen van de zonnecel en de capaciteit van de ingebouwde. De capaciteit van de bepaalt hoe vaak je een smartphone of tablet op kunt laden. Je kunt dit eenvoudig  berekenen met de volgende formules.

Aantal keer laden = accucapaciteit powerbank / accucapaciteit smartphone x 0,65

Of omgekeerd:

Accucapaciteit powerbank = aantal keer laden x accucapaciteit smartphone / 0,65

Hoe vaak je je smartphone per dag wilt geladen hangt af van het gebruik. Bij normaal gebruik is dat een keer per dag. Maak je onderweg veel foto’s en filmpjes, reken dan op minimaal twee keer per dag. Vermenigvuldig dit met het aantal dagen dat je onderweg bent, zonder dat je bij een stopcontact in de buurt bent. Je kunt dan de accu capaciteit van je de powerbank die je nodig hebt berekenen. Je kunt natuurlijk ook meerdere exemplaren kopen om op de berekende capaciteit te komen.

Aantal keer opladen = aantal keer laden per dag x aantal dagen onder weg

Wil je je powerbank elke dag kunnen opladen met zonne-energie, dan is het handig om wat meer geld te investeren en losse zonnecellen te kopen. Deze hebben grote zonnecellen, waardoor ze veel energie per uur zonneschijn leveren. Je hebt ook meer vrijheid hoe je de zonnecellen opstelt. Achterop je rugzak binden kan ook. Op deze manier laden je zonnecellen, onderweg de accu op, zodat je altijd genoeg energie bij je hebt hebt, voor het alden van je smartphone of tablet.

Prijzen en uitvoeringen

De prijzen variëren sterk met de accu capaciteit en het vermogen van de zonnecellen. Een model met een accu van 2.000 mAh en een ingebouwde zonnecel van 1,5 Watt kost ongeveer € 45,- Als de accu helemaal geladen is, kun je er één keer je smartphone mee laden. De totale laadtijd op zonne-energie is bij volle zon ongeveer 7 uur. Bij bewolkt weer zal dat een veel langer zijn. Verwacht dus niet van een dergelijk klein model, dat je elke dag je telefoon op zonne energie kunt opladen. Een dergelijk model het is echt voor zo nu en dan gebruik.

Losse zonnecellen zijn er in prijzen van ongeveer € 100 tot € 200 en worden o.a geleverd door het merk Sunjack. Het € 100 model van Sunjack heeft bij volle zon een opbrengst van maximaal 7 Watt. Er wordt een  accu van 4000 mAh bijgeleverd. Het model van € 200 heeft een zonnecel opbrengst van maximaal 20 Watt en wordt geleverd met twee accu’s van 8000 mAh. Beide modellen zijn in staat om bij vol zonlicht de bijgeleverde accu’s in ongeveer 5 uur op te laden. Dit zijn dus echt serieuze apparaten, waarmee je onderweg nooit zonder stroom komt te zitten. Mits de zon mee wil werken natuurlijk!

Daarom, vergelijk prijzen en specificaties, lees reviews, en let goed op de kwaliteit. Je hebt niets aan een apparaat wat er halverwege de trektocht, de brui aangeeft. Ook hier geldt, goedkoop is duurkoop. Wees niet bang om goed te investeren in je spullen. Als je ze goed verzorgd, gaan ze vaak jaren mee.

Vergelijk prijzen en levertijden bij de volgende webshops. Klik of tab op een logo.

Powerbank kopen

Scroll naar boven