Veilig vliegen met Powerbank

Veel mensen vragen zich terecht af of ze hun powerbank mee mogen nemen in het vliegtuig. Ze bevatten namelijk het brandbare metaal lithium. De accu’s bevatten maar een heel kleine hoeveelheid lithium, maar toch komt het in een enkel geval voor, dat door oververhitting als gevolg van kortsluiting in de batterij, er brand ontstaat. Om het risico op brand zoveel mogelijk te beperken hebben internationale veiligheidsorganisaties en vliegtuigmaatschappijen regels opgesteld voor het vervoer van lithium accu’s.

Check de regels voor veilig vliegen met lithium accu’s

De regels kunnen per vliegtuigmaatschappij en land verschillen. Er worden grenzen gesteld aan zowel het aantal als ook de capaciteit van de lithium accu’s. Het meenemen van je smartphone, laptop en tablet is eigenlijk nooit een probleem. Deze accu’s zitten netjes ingebouwd in een apparaat, waardoor er een lager risico’s is. Ook is de capaciteit van de ingebouwde accu beperkt. Bij externe batterijen, is men strenger omdat de capaciteit en dus de hoeveelheid lithium een stuk groter kan zijn. Als je er een mee wil nemen op je vliegreis, bekijk dan via internet wat de regels zijn van de maatschappij waar je mee gaat vliegen.

Koop een merk met een goede kwaliteit

Goedkoop is duurkoop.  De meeste problemen worden veroorzaakt door de goedkope en onbekende merken. In deze merken worden Lithium accu’s van bedenkelijke kwaliteit gebruikt. Deze accu’s zijn ok nog eens slecht beveiligd, waardoor bij overbelasting de kans op z.g.n. thermal runaway die snel brand veroorzaakt, veel groter is, dan bij merk accu’s van goede kwaliteit. Merk accu’s zijn ook een stuk beter beveiligd tegen overbelasting waardoor de kans op ongelukken veel lager licht. Ga je op vliegvakantie dan raad ik je aan om een model van een goede kwaliteit te kopen. Neem voor je vakantie geen onnodige risico’s Koop alleen een gerenomeerd merk zoals: Xtorn, Belkin, Trust, Anker of PowerOak. Neem voor je vakantie geen onnodige risco’s

Vergelijk prijzen en levertijden bij de volgende webshops. Klik of tab op een logo.

Powerbank kopen

Grenzen in Wattuur (Wh)

De grenzen worden aangegeven in de Wattuur (Wh). Je kunt zelf eenvoudig berekenen hoeveel wattuur je accu is.

  • Wattuur (Wh) = capaciteit in mAh x voltage accu / 1000
  • Een power bank heeft een accu van 3,7 volt.
  • Wattuur (Wh) = capaciteit in mAh x 3,7 V / 1000

Een aantal vliegtuigmaatschappijen hanteert een indeling in drie klasse’s.

  1. Minder dan 100 Wh
  2. Tussen 100 Wh en 160 Wh
  3. Hoger dan 160 Wh

Een mooi voorbeeld van deze indeling vind je op de site van Cathay pacific Hieronder een rekenvoorbeeld:

  • Een zwaar model van 20.000 mAh
  • 20.0000 mAh x 3,7 V /10000 = 74 Wh

Zelfs met deze zware model, zit je nog ruim beneden de grens van 100 Wh. Wil je meer dan één exemplaar meenemen, dan is het een goed idee om na te gaan wat de exacte grenzen zijn, in zowel capaciteit als aantallen.

Ruimbagage of handbagage

Let op! Een powerbank bevat ook elektronica. Er zijn vliegtuig maatschappijen waarbij je geen elektronica als incheck of ruimbagage mag vervoeren. Je moet bij deze maatschappijen, elektronica dus altijd in je handbagage vervoerd. Bij deze maatschappijen moet je hem dus in je handbagage stoppen. Ook geldt dat het een lithium accu in een apparaat is en dus geen een losse lithium accu is, daar zijn andere regels voor.

Extra controle bij de gate op elektronische apparaten

Let op! Bij vluchten naar Canada en de Verenigde Staten is er regelmatig een extra controle op elektronische apparaten met batterij of accu. Je wordt bij de gate gevraagd om het apparaat uit je bagage te halen en aan te zetten. Dit om te laten zien dat je weet hoe het praat werkt. Het is dus belangrijk dat al je apparaten geladen zijn om te kunnen laten zien dat ze werken. Werkt een apparaat niet dan kan het als verdacht worden aangemerkt en en mag het mogelijk niet mee het vliegtuig in.

Links met informatie over het vervoer van lithium accu’s.

Meer informatie over powerbank’s

Hieronder twee flyers van vliegtuigmaatschappijen die uitleg geven over de verschillende types lithium accu’s.

Powerbank Lithium accu passegiers flyer #2

Vergelijk prijzen en levertijden bij de volgende webshops. Klik of tab op een logo.

Powerbank kopen

Scroll naar boven