Ventilator kopen, waar let je op

Er zijn zoveel verschillende ventilatoren. Hoe weet je nu welke het meest geschikt is voor jou? Kijk ten eerste in welke ruimte/kamer je verkoeling of ventilatie nodig hebt. Dit bepaald het type ventilator waar je voor kiest. Daarna kan je bepalen of je het hele jaar door of alleen op bepaalde momenten ventilatie nodig hebt. Dit bepaald of je een vast gemonteerde ventilator wilt of eentje die je kan opbergen als je hem niet nodig hebt. Dan heb je rekening te houden met de bijkomende nadelen van een ventilator. Veiligheid of overlast is belangrijk, kijk hiervoor bij het kopje Nadelen.

Toepassingen in verschillende ruimtes

tafelventilator dichtbijWoonkamer

In de ruimte waar je lekker kan ontspannen en gezellig met anderen kan zijn, is het belangrijk dat een ventilator mooi en geruisloos is en vooral weinig plaats inneemt. Een torenventilator is hier de beste oplossing. Modern design, veel vermogen, een kleine basis en minder geluid zijn de voordelen die hiervoor meetellen. Zet de torenventilator op een plaats waar er niet tegenaan gestoten kan worden en je hebt een prima oplossing.

Slaapkamer

Op warme zomernachten kan je best wel een briesje gebruiken. Zeker als er geen wind staat en het in huis even warm als buiten is. Gebruik van een ventilator is dan heel fijn. Zorg ervoor dat je extra aandacht besteed aan een stille ventilator die je niet zal storen in je nachtrust.

De mooiste oplossing is een plafondventilator. Deze heeft relatief lange bladen en zal dus met een lage stand nog steed veel lucht verplaatsen. Stil en krachtig, een fijne afkoeling door luchtstroom van boven en hij staat ook nog eens heel mooi.

Als je een oplossing voor een kleine slaapkamer zoekt, kan je niet mis gaan met een 2e generatie Dyson ventilator.

Badkamer, keuken en WC.

Hier heb je vooral ventilatie nodig voor het afvoeren van vocht om schimmelvorming te voorkomen, Kijk hiervoor bij mijn hoofdstuk over mechanische ventilatie. Daar vind je een uitleg over de verschillende ventilatoren. Waar je op moet letten, hoe je de capaciteit berekend en welke opties handig zijn.

tafelventilator zwartwitWerkruimte

Voor de werkruimte zijn er verschillende mogelijkheden. Zit je hoofdzakelijk aan je computer te werken en heb je alleen een briesje om je hoofd en nek nodig, dan is een USB ventilator of een tafelventilator een leuke en goedkope oplossing. Wil je je hele lichaam koelen dan kan een staande- of torenventilator een oplossing bieden. Kijk hoeveel vermogen je nodig hebt. Hoe meer vermogen, hoe meer geluid er van de ventilator afkomt. Je kan hier een 2e generatie Dyson ventilator voor nemen.

Ben je vaak aan het heen en weer lopen, kijk dan vooral naar een ventilator die niet in de weg staat. Een voor aan het plafond of een muurventilator is een goede oplossing.

Heb je echt veel vermogen nodig, dan raad ik een stillere torenventilator aan, als je graag rust nodig hebt of een vloerventilator als er toch al lawaai in de omgeving is en je vooral veel afkoeling nodig hebt.

Zolder

Op zolder is het snel erg warm en als je er regelmatig komt zal een ventilator daar noodzakelijk zijn. Het mooiste is om op een zolder, een plafondventilator in de nok te monteren. Deze brengt verkoeling in de zomer en in de winter kan hij de warme lucht naar beneden blazen, zodat de ruimte extra verwarmd wordt.

Als je daar geen plaats voor hebt, dan kan een eenvoudige staande ventilator uitkomst bieden. Zeker als je niet zo vaak de zolder gebruikt.

Permanente ventilatie of voor af en toe

houten plafondventilatorToegeven, er komt niet zo vaak een hittegolf voor in Nederland. Als je er alleen een in uiterste nood nodig hebt, ga dan voor een losse ventilator. Eentje die je makkelijk kan verplaatsen naar de ruimte waar je hem nodig hebt. Let vooral op dat het een stille ventilator is. Anders zal je deze toch niet gaan gebruiken, als je wilt slapen, tv-kijken of als je concentratie nodig hebt. Dan had je er net zo goed geen hoeven kopen.

Een plafondventilator is een speciale categorie. Hij is permanent gemonteerd, dus hij zal altijd aanwezig zijn in de ruimte. Je kan hem gebruiken om te koelen en te warmen. Kijk hiervoor bij mijn hoofdstuk over plafondventilatoren. Daar vind je een uitleg over hoe deze werken, waar je op moet letten en welke opties handig zijn.

Mechanische ventilatie hebt je permanent nodig voor de luchtverversing in je hele huis. Met extra ventilatie voor als je gedoucht hebt of wanneer er was te drogen hangt. Kijk hiervoor bij mijn hoofdstuk over mechanische ventilatie. Daar vind je een uitleg over de verschillende ventilatoren. Waar je op moet letten, hoe je de capaciteit berekend en welke opties handig zijn.

Nadelen van een ventilator

oude wandventilatorGeluid

De bladen van een ventilator zetten lucht in beweging. Dat maakt lawaai. Denk maar aan een storm. Bewegende lucht maakt geluid. Dat betekend dat elke ventilator geluid maakt. Dat is niet te vermijden. Wel kan er zoveel mogelijk gedaan worden om het geluid zo minimaal mogelijk te maken.

Ook de motor die de bladen in beweging zet maakt geluid. Hoe meer vermogen de motor en hoe groter de bladen, hoe meer geluid de ventilator maakt. De fabrikanten doen er alles aan om een ventilator zo min mogelijk geluid te laten maken. Hoe stiller, hoe geliefder. Volkomen terecht!

Gevaar

De bewegende bladen kunnen gevaarlijk zijn als er vingers, haren e.d. in terecht komen. Daarom hebben ventilatoren altijd een rooster als beveiliging nodig. Ventilatoren die gebruik maken van het Venturi-effect, zoals die van Dyson, hebben geen bewegende bladen en zijn daardoor veilig voor kinderhanden en lang haar.

Gezondheid

Een ventilator zorgt voor extra verdamping van transpiratievocht op de huid. Dit maakt dat je veel sneller zal uitdrogen. Zorg ervoor dat je extra water drinkt als je een ventilator gebruikt.

Als een ventilator lang op een plek van je lichaam is gericht, kunnen de spieren teveel afkoelen. Dit kan leiden tot stijve spieren in bijvoorbeeld je nek of schouders. Zorg ervoor dat je als je lange tijd zit te werken, af en toe even opstaat en je lekker uitrekt. Dit is sowieso aan te raden, of je nu een ventilator hebt aanstaan of niet.

Eigenschappen van een ventilator

statiefventilator geelOscilleren

Oscilleren is de mogelijkheid van een ventilator om van links naar rechts heen en weer te bewegen. Hierdoor wordt de lucht in een groter gebied in beweging gezet en voorkom je stijve spieren. Deze optie is vrijwel altijd aanwezig. Het verschilt per merk, hoe groot de draaihoek is.

Neigen

Hetzelfde verhaal als bij oscilleren, hier gaat de beweging van boven naar beneden. Kan ook handig zijn als je bijvoorbeeld veel staat en van je hoofd tot voeten wilt kunnen afkoelen. Deze optie is vrijwel altijd aanwezig. Het verschilt per merk, hoe groot de neig-hoek is.

Snelheid

Soms is een loom windje al genoeg om af te koelen, dan heb je weinig last van het geluid. Of je wilt de ventilator op stormkracht laten lopen. Bedenk van te voren waar jouw voorkeur qua snelheid, naar uitgaat en wat de ventilator van jou keuze aankan.

Timer

Een timer is niet altijd aanwezig. Het kan echter handig zijn als je met een ventilator aan wilt inslapen en niet kleumend van de kou ’s morgens vroeg wilt wakker worden. Handige optie.

Standen

Kijk bij het kopen van een ventilator hoe de keuze van standen in elkaar steekt. Dit bepaald hoe je de keuze voor oscilleren, neigen, snelheid, de timer etc. kan instellen.

drie plafondventilatorenDiameter

De diameter van een ventilator wordt vaak aangegeven in cm. Bij een grotere diameter zijn de bladen van de ventilator langer en kunnen ze meer lucht in beweging zetten. Ze zijn dan ook zwaarder en hebben een zwaardere elektromotor nodig.

Vermogen

Het vermogen geeft aan hoe sterk de elektromotor is en dus hoeveel lucht de ventilator in beweging kan zetten. Het is ook een indicator van het energieverbruik van de ventilator. Belangrijk om een goede afweging hierin te maken. Het vermogen wordt uitgedrukt in een hoeveelheid Watt.

Luchtbevochtiger

Sommige ventilatoren hebben als extra optie, een luchtbevochtiger. Hiermee wordt extra waterdamp in de lucht gebracht die ervoor zorgt dat de lucht zal afkoelen. Je hoeft de luchtstroom dan niet op jezelf te richten. Door de ventilator te laten draaien, koel je de ruimte.

Ventilatorkachel

Sommige ventilatoren hebben een warmte element. Daarmee kan je de lucht opwarmen. Denk aan een föhn. Deze ventilatoren zijn dus ook geschikt om een ruimte te verwarmen. Let op, deze kachels verbruiken veel energie. Wel handig, omdat ze flexibel inzetbaar zijn.

ventilator blauwLuchtfilter

Vooral torenventilators zijn geschikt om lucht te filteren. Vanwege de aanzuiging van de lucht via de voet kan daar een filter ingebouwd worden. Wees er echter op beducht dat deze filters snel vol zitten en dat het extra energie kost om de lucht door het filter te krijgen.

Waarom geen airco?

Belangrijk om te weten is dat de ruimte waar de ventilator in staat, niet wordt afgekoeld. Het is alleen de lucht die in beweging wordt gezet, waardoor je lichaam via transpiratie kan afkoelen. Als je de ruimte zelf wilt koelen heb je meestal een airconditioner nodig. Deze zijn echter veel duurder in aanschaf en gebruik.

Tegenwoordig heb je echter ook ventilatoren die de lucht bevochtigen, waardoor de lucht afkoelt. Dit is de manier waarop een airconditioner werkt. Deze ventilatoren hebben de voordelen van een airco, maar niet de nadelen. Je kan ze inzetten waar en wanneer nodig en ze zijn goedkoper. Dit is dan meteen het meest belangrijke voordeel van een ventilator. Je zet hem uit als je de ruimte waar de ventilator staat te werken verlaat of als je zelf geen verkoeling nodig hebt. Dat maakt de ventilator tot een energiezuinige en economisch voordelige oplossing.

Scroll naar boven