Zaklamp typen

Zaklampen komen in verschillende soorten en maten. Elk beschikbare model heeft zijn voor en nadelen. Het hangt er dus van af, voor welk gebruik je een zaklamp zoekt. Hieronder bespreek ik de verschillende modellen van zaklampen en geef een beschrijving van de voor- en nadelen en het gebruik waar ze het meest voor toegepast worden.

maglite led zaklampStaaf zaklamp

Van klein zodat hij makkelijk in je broekzak past, tot groot zodat er een fiks aantal batterijen in passen. De staaf zaklamp is veruit het meest gangbare model. De vorm is een ronde staaf met vaak, maar niet altijd, een uitlopende kop. Het staaf gedeelte ligt lekker in de hand en er is meestal een gedeelte met extra grip. De kop is wat breder zodat de reflector een mooie bundel van het licht kan maken. Met de huidige LED-lampjes is het niet meer nodig om een grote reflektor te gebruiken en zijn de staaf zaklampen een rechte staaf geworden.

Natuurlijk kun je gewone batterijen gebruiken in een staaf zaklamp. Er zijn ook veel staaf zaklampen die met Lithium-ion oplaadbare batterijen worden geleverd. Deze zijn makkelijk en vaak op te laden en kunnen zelfs met een USB-aansluiting worden geleverd. Staaf zaklampen komen ook in water- en stofdichte uitvoeringen.

Voordelen: Makkelijke zaklampen, die in elke maat en type verkrijgbaar zijn.

Nadelen: Je hebt altijd een hand in gebruik om de zaklamp vast te houden. Als je ze neerlegt rollen ze makkelijk weg.

Toepassing: Voor eenvoudig en kortstondig gebruik. Fijn om bij de hand te hebben als je jezelf even wilt bijschijnen. Voor gewoon gebruik de ideale zaklamp.

princess led zaklampSleutelhanger zaklamp

Er zijn tal van leuke kleine zaklampjes die aan een sleutelhanger hangen. Kleine staaf zaklampjes op een AAA-batterij, een blokje met een opwind hendeltje en/of een zonnecel of een zaklampje met oplaadbare Li-ion batterijen en een USB aansluiting. Ze zijn allemaal te koop en geven verbazingwekkend veel licht omdat ze een LED hebben. Ze zijn ook zuinig in gebruik en gaan lang mee.

Voordelen: Je hebt altijd een lichtje bij je.

Nadelen: De lichtbundel komt niet ver.

Toepassing: Leuk om als cadeau of relatiegeschenk te geven. Handig om iets in het donker te zoeken, als waarschuwingslampje of aan je tas of rugzak te hangen om in het donker zichtbaar te zijn

zaklamp penPen zaklamp

Zaklamp in de vorm van een pen. Meestal hebben ze ook een clip zodat ze aan een borstzak in je overhemd of in je tas kunnen vastgemaakt worden.

Voordelen: Licht en makkelijk mee te nemen.

Nadelen: Beperkt in gebruik.

Toepassing: Gebruik is vooral om jezelf even te kunnen bijschijnen, iets in je tas te kunnen vinden en een naambord in het donker te kunnen lezen.

zakllamp led schijnwerperSchijnwerper zaklamp

Schijnwerpers zijn er om grote lichtbundels te kunnen uitzenden. Vaak hebben ze een grote kop met een aantal lampjes of vele LED’s, die voor een hoog lumen opbrengst zorgt. Om zoveel licht te produceren heb je ook veel energie nodig. Schijnwerpers hebben een grote behuizing waar veel grote batterijen of zelfs accu’s in zitten. Je hebt schijnwerpers die aan de autoaccu kunnen worden opgeladen. Sommigen hebben een USB-uitgang waar je weer andere apparaten mee kunt opladen. Om het gewicht te beperken is de behuizing vaak van plastic. Voor de draagbaarheid hebben deze lampen een apart handvat.

Voordelen: Een grote lichtbundel die ver rijkt. Je zet de lamp makkelijk even neer.

Nadelen: Het gewicht, je loopt er niet makkelijk hele einden mee.

Toepassing: Gebruik is vaak professioneel, in de bouw, op de boerderij of in de beveiliging. Een schijnwerper is ook fijn voor eigen gebruik, om je hond mee uit te laten, om ’s nachts wild te kijken en om te zien waar dat geluid in de tuin vandaan komt.

zaklamp hoofdlamp ledHoofdlamp

Een lamp bevestigd aan een brede elastische hoofdband. De lamp, de techniek en de batterijen zijn vaak geïntegreerd in de hoofdlamp. Hierdoor ben je enig sinds beperkt in de duur en de sterkte van het licht. De nieuwste LED’s zorgen ervoor dat een hoofdlamp een heel functionele lamp is.

Voordelen: Je hebt je handen vrij. Het licht schijnt op de plek waar je naar kijkt.

Nadelen: Niet iedereen vind een band om zijn hoofd fijn zitten. Je bent beperkt door het gewicht in de hoeveelheid batterijen die je mee kan nemen.

Toepassing: Een hoofdlamp wordt gebruikt voor klussen in het donker, waar je beide handen voor nodig hebt. Ook als je aan het joggen bent of aan trail-running doet is het handig om te zien waar je gaat.

Black diamond hoofdlamp

Black Diamond is een Amerikaans bedrijf dat gespecialiseerd is in de bergsport. Ze maken verschillende zaklampen en vooral hoofdlampen. In de reviews komt de Black Diamond Spot steevast als beste hoofdlamp naar voren. Licht van gewicht, draagt lekker, geeft goed licht, handig in gebruik en gaat lang mee op een batterij lading. Al deze eigenschappen zijn optimaal bij deze hoofdlamp. Zorg dat je het meest recente model hebt. Black Diamond heeft bij het nieuwste model een paar vernieuwingen doorgevoerd die echte verbeteringen zijn.

led lantaarn zaklampLantaarn

Zaklampen met een lantaarn functie geven rondom licht. Het lampje heeft een venster rondom de lamp en verspreidt daardoor zijn licht egaal door de ruimte. De behuizing heeft vaak een oog om de lamp op te hangen en/of een stevige voet om hem neer te zetten.

Voordelen: Je hebt je handen vrij. De lantaarn geeft een vaste cirkel van licht.

Nadelen: Het licht schijnt niet ver omdat het niet wordt gericht door een reflector.

Toepassing: Gebruik de lantaarn door hem neer te zetten of op te hangen als je een tent, caravan of boot wil verlichten. Fijn als je in het donker nog wat wilt napraten, lezen of een klusje wilt afmaken.

led campingtafel lampKampeerlamp

De kampeerlamp is een eigenlijk een lantaarn. Hij geeft licht rondom en heeft vaak een mogelijkheid om opgeladen te worden. Via zonnecellen of via een zwengel en dynamo.

Voordelen: Je hebt je handen vrij. De lantaarn geeft een vaste cirkel van licht.

Nadelen: Ze zijn vrij groot. Het licht schijnt niet ver omdat het niet wordt gericht door een reflector.

Toepassing: Gebruik de lantaarn door hem neer te zetten of op te hangen als je een tent, caravan of boot wil verlichten. Fijn als je in het donker nog wat wilt napraten, lezen of een klusje wilt afmaken.

fietslampFietslamp

Sommige zaklampjes hebben de mogelijkheid om aan een fiets bevestigd te kunnen worden. Ze zijn klein en vooral spatwater dicht. Door de reflector geven ze een goede lichtbundel.

Voordelen: Geeft erg veel licht ten opzichte van een normaal stads fietslampje.

Nadelen: Mogelijkheid dat ze van je fiets gestolen worden.

Toepassing: Handig als koplamp op je fiets, als er geen straat verlichting is en je goed moet kunnen zien waar je moet rijden.

duiklampDuiklamp

Duiklampen komen in de vorm van staaf zaklampen of schijnwerpers. Het grote verschil zit hem in het feit dat ze tot diep onder water waterdicht zijn. Afhankelijk van het merk en type, worden ze tot zo’n 120 tot 200 meter onder water gegarandeerd. Vaak komen ze met een lusje om ze om je pols te kunnen laten hangen en een SOS-functie. Misschien ter overvloede, SOS is drie kort, drie lang en weer drie kort, Oftewel – – – – – – – – -. De meeste duiklampen moet je in de hand vasthouden.

Voordelen: Duiklampen zijn tot diep onder water waterdicht.

Nadelen: Duiklampen zijn erg duur.

Toepassing: Koop een duiklamp als je ook echt gaat duiken in het donker. Als je een waterdichte zaklamp zoekt kan je beter investeren in een goede IP67 zaklamp.

led zaklamp powerbankPowerbank zaklamp

Een powerbank is een extra accu die je kan meenemen om je smartphone en andere elektrische apparatuur mee op te laden als je van huis bent. Er zijn powerbanks met een extra zaklamp functie.

Voordelen: Door de grote accu heb je zeer lang licht. Multi-functioneel, je kan ook elektrische apparaten opladen.

Nadelen: Iets zwaarder dan een gewone zaklamp.

Toepassing: Gebruik de powerbank in eerste instantie om je elektrische apparaten op te laden. Hier geldt weer, het licht dat je bij je hebt is het beste licht.

smartphone zaklampSmartphone

In de nieuwste smartphones zit een zaklamp functie. Via het Control Center in je iPhone kom je bij het ‘Flashlight’ icoon, tap deze om de zaklamp functie aan of uit te zetten. In Android kan je de “Flashlight’ functie vinden in het Quick Acces Panel. Als je deze functie op andere smartphones wilt vinden kan je dit op Google opzoeken. Er zijn ook Apps die je op je smart-phone kan installeren voor een zaklamp functie.

Voordelen: Je hebt je lampje altijd bij je.

Nadelen: Je gaat wat harder door je batterij heen.

Toepassing: Even jezelf bij lichten in een onverwachte situatie.

Scroll naar boven